Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1

 

ΔΗΜ: Ζητήσαμε την συνδρομή για την ενημέρωση σας του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ. του κ. Τραγάκη. Κύριε Πρόεδρε καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Παπανικολάου σε σας και τους ακροατές σας..

 

ΔΗΜ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας σε όσα έχουν δει την δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη και που έφτασε σ’ ένα κρεσέντο από την αξιωματική αντιπολίτευση χθες με την απαίτηση για παραίτηση τεσσάρων υπουργών και όλα αυτά.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να ξεκινήσω από το τελευταίο για να πω ότι επειδή το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις, θέλησε τον τελευταίο καιρό να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους και έφτασε στο άλλο άκρο διότι τους πρόλαβε η κυβέρνηση στο πολιτικό σκέλος να ζητήσει η ίδια την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τους πρόλαβε ο κ. Κωνσταντόπουλος που ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει σε αυτό το θέμα και θέλοντας να περάσουν σε μια αντεπίθεση εντυπώσεων ζήτησαν την παραίτηση των υπουργών. Το να ζητάς την παραίτηση υπουργών συμβαίνει συχνά στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά το να καταφέρεσε εναντίον ανώτατου δικαστικού λειτουργού είναι κάτι πρωτόγνωρο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στην πρώτη συνάντηση του κ. Παπαληγούρα με τον κ. Κορωνιά ήταν παρών και ο κ. Λινός και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέλοντας να δείξει την βαρύτητα της υποθέσεως δεν ανέθεσε την προανάκριση σ’ έναν τυχαίο ανακριτή αλλά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, τον κ. Παπαγγελόπουλο, έναν ικανότατο δικαστή ο οποίος έχει χειριστεί πολλές δύσκολες υποθέσεις. Τώρα αν το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι επί έντεκα ολόκληρους μήνες άργησε ο κ. Παπαγγελόπουλος να ολοκληρώσει την προανάκριση για να οδηγηθούμε στην τακτική ανάκριση είναι άλλο θέμα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σαν πολιτικός με πείρα θα καταλαβαίνετε, όμως, ότι πέρα από την  αλήθεια υπάρχουν και οι εντυπώσεις οι οποίες πολλές φορές προέχουν της αλήθειας, παίζουν βασικότερο ρόλο στις εξελίξεις και ήδη από μια έρευνα της VPRC είδαμε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ περισσότερα από αυτά που μας είπε ή ότι δεν μας έχει πει περισσότερα. Το ερώτημα είναι ένα. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα είχε ανάγκη μιας αντιτρομοκρατικής ομπρέλας και λογικά χρησιμοποίησε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει και εντέλει πετύχαμε ομαλούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα αυτά τα πράγματα ξαφνικά στήθηκαν τον Απρίλη του 2004 και μέχρι τον Μάρτιο του 2004 δεν γινόταν τίποτα; Είχε αφεθεί η Ελλάδα έτσι απροστάτευτη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν έχω την ίδια αίσθηση. Μάλιστα η ίδια η ΑΔΑΕ στην έκθεση που έκανε για το 2004 δήλωσε ότι υπήρχαν 425 νόμιμες συνακροάσεις τις οποίες είχαν ζητήσει για διάφορους λόγους οι αστυνομικές αρχές, η αντιτρομοκρατική κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι γινόντουσαν νόμιμες συνακροάσεις. Είναι γεγονός ότι τα τηλέφωνα που έκανε χρήση ο κ. Πρωθυπουργός αλλά και η κα. Ντόρα Μπακογιάννη είναι τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό δεν λέει τίποτα; Μήπως πρέπει και αυτό να διερευνηθεί, κάνω μια υπόθεση εργασίας. Εδώ έχουν γίνει όλοι υποκλεπτολόγοι.

 

ΔΗΜ: Πάντως εγώ οφείλω να πω σαν δημοσιογράφος ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ συνήθως καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις, δεν ξέρω γιατί.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι και σε αυτήν την περίπτωση το έχει καταφέρει, να σας πω γιατί. Έχει βγει στην επιφάνεια δημοσκόπηση που δείχνει αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι έχει παγιωθεί στην συνείδηση του κόσμου ότι παράνομες συνακροάσεις γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται. Σημασία έχει ποιός ήταν το θύμα και η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση ήταν το θύμα. Γιαυτό και ζητάει να δειρευνηθεί το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

 

ΔΗΜ: Εζητήθη πάντως η παραίτηση των θυμάτων.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε, ας διαλέξουν τι είναι η κυβέρνηση, θύτης ή θύμα; Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι σε αυτήν την περίεργη υπόθεση η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη διότι έτσι όπως το έθεσε το θέμα καταφέρνει να έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα φανεί αυτό σε έρευνα που θα δει το φως της δημοσιότητας.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη βλέπω και ένα δημοσίευμα της «Απογευματινής» που ασφαλώς θα έκανε εντύπωση σε πολύ κόσμο, που γράφει : «κοριοί σε βουλευτές της Ν.Δ. για τα εξοπλιστικά..». Έτσι είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν κρίνω αυτό το δημοσίευμα και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είναι αληθές. Εκείνο, όμως, που μπορώ να σας καταθέσω υπέυθυνα είναι ότι επειδή ο ίδιος σαν Πρόεδρος της επιτροπής είχα ζητήσει να υπάρχει κλωβός ασφαλείας στην αίθουσα Γερουσίας για να μην λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα και παρά το γεγονός ότι είχε μπει αυτό το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών, κατά την διάρκεια λειτουργίας της εξεταστικής αρκετοί συνάδελφοι δέχονταν τηλεφωνήματα. Οπότε εγώ απορρημένος ρώτησα τις υπηρεσίες της Βουλής πως γίνεται και τότε έμαθα ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, ότι τα κινητα τρίτης γενιάς τα οποία εκπέμπουν στα 2100 MHZ μπορούν να είναι εκτός του κλωβού γιατί ο δικός μας κλωβός λειτουργεί μέχρι τα 1800 MHZ. Νομίζω ότι πρέπει πια να εγκαταστήσουμε ένα πιο αναβαθμισμένο σύστημα.

 

ΔΗΜ: Κάτι τελευταίο, ένα ερώτημα που διατυπώνεται και επίσης δημιουργεί εντυπώσεις. Ωραία η κυβέρνηση είπε και πήρε πρωτοβουλία να γίνει εξεταστική επιτροπή αλλά είπε να γίνει εξεταστική μετά την τακτική ανάκριση. Αυτό, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημαίνει απώλεια χρόνου και εντέλει σημαίνει απόκρυψη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Καταρχήν η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και από την αρχή τα έβγαλε όλα στην επιφάνεια. Εκείνο που έχει σημασία να δούμε είναι αν μπορεί εκ παραλλήλου με την δικαστική έρευνα να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή. Δεν είναι σύνηθες αυτό το φαινόμενο γιατί οι εξεταστικές επιτροπές – και μην ξεχνάτε ότι έχω διατελέσει δυο φορές πρόεδρος εξεταστικών – συνήθως λειτουργούν αφού έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, οπότε βάσει αυτών των στοιχείων να επέμβει και να τα διερευνήσει πολιτικά η εξεταστική επιτροπή. Αυτός είναι και ο ρόλος της άλλωστε. Ο ρόλος της δεν είναι να κάνει προανακρίσεις ή ανακρίσεις, παρόλο που έχει αυτή την δικαιοδοσία, αλλά αφού εκ παραλλήλου διεξάγεται δικαστική έρευνα νομίζω ότι η κυβέρνηση σωστά έπραξε. Ή μπορεί όταν φτάνει στο τέλος της η κυρία έρευνα να λειτουργήσει και η εξεταστική επιτροπή. Αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής και να τελειώσω θυμίζοντας σας το εξής. Στο παρελθόν όταν η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση είχε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής επτά φορές, με κορυφαία όλων την σύσταση για το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τις απεδέχθη καν.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ενημέρωση.  

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Καλή σας μέρα.

Print
1416 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω