Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha

 

ΔΗΜ: Έχουμε την χαρά να έχουμε στη τηλεφωνική μας γραμμή τον Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη, βουλευτή Πειραιά, για να συζητήσουμε μαζί του την πολιτική επικαιρότητα. Κύριε Τραγάκη καλή σας ημέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας κ. Σκουρή, καλημέρα σας κ. Γαλιάτσο.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, μάθαμε καταρχήν – πριν πάμε στην πολιτική επικαιρότητα – ότι έχετε λάβει στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν προβλεφθεί για την Εξεταστική Επιτροπή;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι, είναι γεγονός ότι από την αίτηση που είχαμε κάνει δικαστικής συνδρομής από τις Η.Π.Α για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου λογαριασμού σε συγκεκριμένη τράπεζα, την Citibank, μας ήρθανε τρεις κούτες οι οποίες είναι σφραγισμένες, τις έχω ήδη παραλάβει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος και είναι στο γραφείο μου, και έχω ήδη συνεννοηθεί με τους αρμόδιους συντονιστές που είχαμε στην Εξεταστική Επιτροπή, τον κ. Λοβέρδο και περιμένω τον κ. Πατσιλνάκο και την κα. Ξηροτύρη, για να βρεθούμε να ανοίξουμε τις κούτες και να δούμε τι θα βγει από εκεί.

 

ΔΗΜ: Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς υπάρχει…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Ξέρουμε μόνο ότι είναι τρεις μεγάλες κούτες, σφραγισμένες, οι οποίες έχουν όλες λογαριασμούς όπως μου γράφουν στο επισυναπτόμενο έγγραφο.

 

ΔΗΜ: Αυτό τι σημαίνει κατά τη γνώμη σας; Τι προοιωνίζει;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι απεδείχθη περίτρανα ότι οι λεγόμενοι αριθμοί τηλεφώνου που ισχυριζόταν τότε η Αντιπολίτευση για τους συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών, τελικά ήταν υπαρκτοί αριθμοί λογαριασμών σε συγκεκριμένες τράπεζες.

 

ΔΗΜ: Είναι λογαριασμοί φυσικού προσώπου κ. Πρόεδρε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι λογαριασμοί ή εταιρειών ή φυσικού προσώπου, εταιρειών είναι κυρίως. Δηλαδή είναι ένας αριθμός λογαριασμού μέσω του οποίου διακινήθηκαν χρήματα. Θα σας θυμίσω ότι υπήρχε μια περίεργη διαδρομή χρημάτων από την Μόσχα στην Νέα Υόρκη και από την Νέα Υόρκη στην Λευκωσία και την Ελβετία. Ήδη η Λευκωσία πρώτη μας άνοιξε τους συγκεκριμένους λογαριασμούς από τους οποίους απεδείχθη, θα σας θυμίσω, ότι υπήρξε εμπλοκή ενός συγκεκριμένου φυσικού προσώπου και συγχρόνως πιστοποιήθηκε η διαδρομή από Λευκωσία προς Ελβετία.

 

ΔΗΜ: Με άλλα λόγια κ. Τραγάκη να υποθέσουμε ότι αυτή η ιστορία ξανανοίγει σιγά σιγά;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η ιστορία δεν είχε κλείσει ποτέ για να σας πω την καθαρή μου αλήθεια και θα σας υπενθυμίσω την τελευταία μου δήλωση όταν είχαν ολοκληρωθεί οι διεργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι ενόψει όλων αυτών των δικαστικών συνδρομών που είχαμε ζητήσει από τις Η.Π.Α, από Ελβετία και από Ρωσία ακόμα  - διότι όπως ξέρετε η δίκη Βορομπιώφ έχει ολοκληρωθεί στη Μόσχα και έχουμε ζητήσει την απόφαση και όλα τα στοιχεία που κατετέθησαν στη δίκη – η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει αν δεν έρθουν όλα αυτά τα στοιχεία. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτά τα στοιχεία έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια και από εκεί και πέρα θα κρίνουμε.

 

ΔΗΜ: Τα υπόλοιπα στοιχεία πότε τα περιμένετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, έχω ήδη κάνει γύρω στις επτά ή οκτώ επισημάνσεις – υπενθυμίσεις στις Ελβετικές Αρχές οι οποίες μου έχουν απαντήσει θετικά, ότι προχωράει το αίτημα δικαστικής συνδρομής και το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών και ότι θα μας στείλουν τα στοιχεία. Ήδη οι Η.Π.Α ανταποκρίθηκαν, η Λευκωσία ανταποκρίθηκε και έκανα πάλι μια τελευταία προειδοποίηση, ίσως είναι η δέκατη, η δωδέκατη προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για να μας στείλουν τις αποφάσεις αυτές της παράλληλης δίκης που γινόταν για το ίδιο θέμα στη Μόσχα εναντίον του αντιπροέδρου της εταιρείας, τον κύριο Βορομπιώφ.

 

ΔΗΜ: Πληροφορίες λένε ότι αυτή η συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων για να ανοίξετε τις κούτες, όπως λέτε κ. Τραγάκη, θα είναι στις 10 Σεμπεμβρίου;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω τότε επιστρέφει κάποιος από τους συναδέλφους και θέλω να είμαστε και οι τέσσερις εδώ να ανοίξουμε τις κούτες, να αρχίσουμε την επεξεργασία και να δούμε τι θα βγει από αυτό.

 

ΔΗΜ: Μια τελευταία ερώτηση σε αυτό το θέμα. Εκτιμάτε ότι είναι ένα βήμα προς Προανακριτική Επιτροπή;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν εκτιμώ τίποτα. Αν δεν δω, δεν εκτιμώ τίποτα.

 

ΔΗΜ: Πάμε στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα κ. Τραγάκη. Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει τι θα εξαγγείλει αφού έχει έρθει σε επαφή με όλους τους Υπουργούς, κυρίως για τα θέματα των υπουργείων τους, βέβαια οι επαφές αυτές έχουν σχέση και με την σύνταξη της έκθεσης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006. Αύριο απ’ ό,τι έμαθα και άκουσα από το δικό σας δελτίο ειδήσεων ο κύριος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις παραγωγικές τάξεις για να συζητήσουν για την ΔΕΘ, διότι είναι γνωστό ότι ο κάθε Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ εξαγγέλλει την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει με ούριο άνεμο διότι ορισμένοι στόχοι, παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, πάνε καλά. Όπως για παράδειγμα, ο στόχος της ανάπτυξης ο οποίος θα πάει στο 3,6, βέβαια θα σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση είχε στόχο το 4,8 αλλά συνήθως οι κυβερνήσεις θέτουν ψηλούς στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά ένας ρυθμός ανάπτυξης 3,6% μετά από Ολυμπιακό έτος και τον καταιγισμό των Ολυμπιακών έργων, νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός στόχος. Επίσης, ο στόχος καταπολέμησης της ανεργίας η οποία υποχώρησε κατά μια μονάδα το 2005, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έπεσε μέσα και στον στόχο της μείωσης των δαπανών, βέβαια δεν ήταν εφικτός ο στόχος όσον αφορά τα έσοδα, διότι έναντι στόχου περίπου 10% εσόδων για φέτος, η αύξηση αγγίζει περίπου το 3,8%.

 

ΔΗΜ: Οχτώ δις ευρώ διαβάζουμε σήμερα το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι ουσιαστικά ο Προϋπολογισμός δεν εκτελείται κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γεγονός ότι κανένας Προϋπολογισμός δεν εκτελείται την τελευταία 25ετία, μετά το ’80 διότι μέχρι το ’80 όλοι οι προϋπολογισμοί – γνωρίζετε ότι έχω εμπειρία γιατί ήμουν και τότε βουλευτής – εκτελούνταν, από το ’81 και μετά άρχισαν να μην εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και να παρουσιάζονται ελλείμματα τα οποία συσσωρεύονται όπως είναι γνωστό και μας έχουν δημιουργήσει αυτό το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα το οποίο καλείται η κυβέρνηση να περιορίσει. Είναι γεγονός ότι ο στόχος του 3% που έχουμε δεσμευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχουμε το 2006, είναι ένας εφικτός στόχος και πιθανόν η κυβέρνηση να τον πετύχει.

 

ΔΗΜ: Χωρίς νέα μέτρα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακόμη και αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα θα είναι ήπιας μορφής και μάλιστα η εξαγγελία είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούν τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη παρουσιάζεται μια εικόνα όπου ευημερούν οι αριθμοί θα έλεγα, αλλά η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι δύσκολη, θα πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γεγονός αυτό, έχετε απόλυτο δίκιο. Περπατώντας στις γειτονιές της περιφέρειας μου, διότι μην ξεχνάτε ότι πολιτεύομαι σε μια περιφέρεια χαμηλών εισοδημάτων, η Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά με Κοκκινιά, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα, Κορυδαλλό και Ρέντη, είναι μια περιφέρεια δύσκολη. Αναγνωρίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στα ελληνικά νοικοκυριά, δυσκολίες που βέβαια έχουν συσσωρευτεί…

 

ΔΗΜ: Και εντείνονται κύριε Τραγάκη, κανείς δεν λέει ότι οι δυσκολίες ήρθαν σήμερα αλλά εντείνονται…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εντείνονται διότι, και θα επιμείνω σ’ αυτόν τον τομέα, η πετρελαϊκή κρίση έχει γονατίσει ανθηρές οικονομίες, οικονομίες δυνατές. Εδώ στην Ελλάδα μπορώ να σας πω ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε αυτό το θέμα πάρα πολύ καλά, διότι ούτε υπέρμετρες αυξήσεις είχαμε στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ότι διαβλέπω θα γίνει μια ρύθμιση και καταλαβαίνω ότι η πετρελαϊκή κρίση που σε άλλες χώρες έδινε ανά 10 δολάρια το βαρέλι αύξηση του πληθωρισμού 0,8 εδώ δεν πήγε τόσο δυνατά.

 

ΔΗΜ: Διαβάζω στο «Έθνος» το πρωτοσέλιδο σήμερα κύριε Τραγάκη ότι έχουμε ευρωπαϊκό ρεκόρ, είμαστε η δεύτερη χώρα, από την ενδέκατη στην δεύτερη θέση, σε ακρίβεια όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το προ φόρων, και στην αμόλυβδη βενζίνη από την όγδοη θέση βρεθήκαμε στην τέταρτη…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μπορεί να είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς όλοι που πάμε κανένα ταξίδι πότε πότε και βλέπουμε τι γίνεται με τις τιμές σε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες δεν βλέπω να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία της εφημερίδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτό που προσέχω πάντα εγώ, την αμόλυβδη βενζίνη. Έχω την αίσθηση ότι δεν είμαστε στην τέταρτη θέση αλλά δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κάθε κράτος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το θέμα της πετρελαϊκής κρίσης και το βλέπω στα θετικά του Υπουργείου Ανάπτυξης το γεγονός ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τις παραγωγικές τάξεις ώστε να μην υπάρχουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι, μπορώ να πω, μια σχέση ειρήνης ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τις παραγωγικές τάξεις.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε.

Print
1309 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω