Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

 

ΔΗΜ: Θα ξεκινήσουμε τα θέματα μας με καλεσμένο τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη. Καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Λυκεσά, σε σας και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Καλή βδομάδα κιόλας, που νομίζω ότι θα είναι ζεστή για την Ν.Δ. η οποία είναι σε διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Γραμματέα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το καυτό της εβδομάδας. Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, απλώς ξεκίνησαν οι δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. Από εκεί και πέρα έχω την αίσθηση ότι είναι λογικό και σωστό να υπάρχουν πέρα της μιας υποψηφιότητες και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε δυο με τρεις. Μην ξεχνάτε ότι και στις δυο προηγούμενες εκλογές ήμουν πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και νομίζω ότι δημοκρατικά θα αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο νέος Γραμματέας.

 

ΔΗΜ: Λένε όμως ότι υπάρχει μια μικρή αναταραχή διότι αν η πρόταση αφορά τον κ. Ζαγορίτη, έρχεται ο κ. Μανώλης, η κα. Παπακώστα και θα έρθουν και άλλοι οι οποίοι θα καταθέσουν υποψηφιότητα και ίσως κάποιοι δυσαρεστημένοι, να το πω έτσι, που περίμεναν να μπουν στην κυβέρνηση και δεν μπήκαν, να βρουν την αφορμή και ευκαιρία να εκφράσουν αυτή την δυσαρέσκεια.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ας δούμε πρώτα τις υποψηφιότητες που θα υποβληθούν και μετά να κρίνουμε, ένα το κρατούμενο. Μην ξεχνάτε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποφασίζουν την εκλογή του γραμματέα είναι 450, ένα πλατύ εκλογικό σώμα. Εγώ για να σας πω την καθαρή μου αλήθεια δεν είδα προσωπική δυσαρέσκεια παρά το γεγονός ότι ήρθα σε προσωπική επαφή με αρκετούς από τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι ευελπιστούσαν ότι πιθανόν να έμπαιναν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι ο Πρωθυπουργός είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και πολύ περισσότερο στο ίδιο του το κόμμα, επομένως δεν νομίζω ότι μπορεί να χωρέσει οποιαδήποτε φωνή αντίθετη ή δυσαρέσκειας. Η υποβολή υποψηφιοτήτων είναι θεμιτή, διότι θα είναι άκομψο να βγαίνει κάποιος χωρίς δεύτερο και δεν κάνω κανένα παραλληλισμό, προς θεού. Μην ξεχνάτε ότι και την προηγούμενη φορά που εκλέχθηκε ο κ. Μεϊμαράκης υπήρχε άλλη μια υποψηφιότητα του κ. Τατούλη.

 

ΔΗΜ: Ναι σωστά. Τώρα το ερώτημα είναι το εξής, θα προταθεί κανένας εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη ή του Πρωθυπουργού;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια, δεν γίνονται προτάσεις από τον Πρωθυπουργό ή το πρώην γενικό γραμματέα του κόμματος.. Τώρα – για να είμαστε ειλικρινείς – αν φαίνεται ότι υπάρχει κάποια υπόδειξη, κυρίως από πλευράς Ρηγίλλης, αυτό μπορεί να έχει γίνει, αλλά δεν λέει και τίποτα. Μην ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα της Ν.Δ. Εγώ νομίζω ότι για άλλο λόγο θα είναι καυτή αυτή η βδομάδα.

 

ΔΗΜ: Για ποιο λόγο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Για τον λόγο των εργασιακών αναταραχών.

 

ΔΗΜ: Μισό λεπτό για να κλείσουμε το προηγούμενο θέμα. Εσείς ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ο νέος γραμματέας του κόμματος;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν να έχει κομματική εμπειρία, δηλαδή να έχει μια μακρά παρουσία στα κομματικά δρώμενα, αυτό το θεωρώ εκ των ουκ άνευ. Μην ξεχνάτε ότι είμαι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 1989 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1985. Δεύτερον, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να έχει όρεξη για δουλειά. Είναι θέση δουλειάς αυτή, δηλαδή μιλάμε για κινητικότητα δεκαοχτώ ώρες το εικοσιτετράωρο.   Οφείλω να πω και να αναγνωρίσω ότι ο πρώην γραμματέας μας, ο κ. Μεϊμαράκης, προσέδωσε αρκετό κύρος στην θέση και ανέβασε ψηλά τον πήχη. Και βέβαια, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα επικοινωνίας. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος είναι εκείνος που εκφράζει το κόμμα και επικοινωνιακά. Αυτά τα τρία τουλάχιστον βασικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ο νέος γενικός γραμματέας που θα εκλεγεί.

 

ΔΗΜ: Πάμε στα άλλα. Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε κάποιες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες είπε: όσοι είχαν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια κάτι θα πρέπει να κάνουν αυτό το διάστημα που είναι δύσκολα. Αυτοί που είχαν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια είναι σαφώς οι βιομήχανοι. Με δεδομένο ότι οι τελευταίοι ζητάνε περισσότερα σήμερα, πώς να εκλάβουμε την δήλωση Τσιτουρίδη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η δήλωση του κ. Τσιτουρίδη ήταν σωστή και απευθύνθηκε σε όλους και όταν λέω όλους δεν εννοώ μόνο τους βιομήχανους, αλλά και τους τραπεζίτες. Διότι μην ξεχνάτε ότι το αγκάθι αυτή την στιγμή είναι ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έρχεται σε διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας με τους τραπεζοϋπαλλήλους. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό, διότι με νόμο του ΠΑΣΟΚ για να προσέλθουν στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να συμφωνήσει το 70% των τραπεζών, κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει. Επομένως, ο κ. Τσιτουρίδης εμμέσως πλην σαφώς τους προτρέπει να έρθουν σε διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, μου προκαλεί εντύπωση ότι και η ΟΤΟΕ επιθυμεί μετωπική σύγκρουση χωρίς να έχει εξαντλήσει όλα τα όπλα που διαθέτει. Δηλαδή από την στιγμή που η Ένωση Τραπεζών δεν έρχεται σε συνομιλίες για διαπραγματεύσεις θα έπρεπε πρώτον με νομικά επιχειρήματα να τους φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεύτερον, να κάνουν προσφυγή για να πάει στην ΟΜΕ, δηλαδή να πάει στην διαιτησία το θέμα, το οποίο δεν έκαναν. Αντίθετα, ήρθαν σε απ’ ευθείας μετωπική πολιτική σύγκρουση. Δεν μπορεί κανείς βέβαια να τους αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα, αλλά ας εξαντλήσουν όλο τους το οπλοστάσιο για να είναι και συνεπείς προς τα μέλη τους.

 

ΔΗΜ: Να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση η κυβέρνηση, τι παρέμβαση να κάνει δηλαδή.

 

ΔΗΜ: Με την έννοια ότι δυο μεγάλες τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε ίσως οι μεγάλες τράπεζες να το δέχονται αυτό, αν δεν το δέχονται οι υπόλοιπες; Θα πρέπει να συμφωνήσει το 70% των τραπεζών, νόμος ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα προέτρεπα όλους να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί είναι καλό να υπάρχει εργασιακή ειρήνη. Τώρα όσον αφορά στο άλλο θέμα, των βιομηχάνων, στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις του ιδιωτικού τομέα. Και εδώ δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πρόταση του ΣΕΒ είναι πολύ μικρή, το 2.8, είναι ελαχιστότατη. Θα ήθελα να θυμίσω, όμως, ότι πάντα η αφετηρία προτάσεων, και από τον ΣΕΒ και από την ΓΣΕΕ, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, και στο τέλος αφού κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκουν κάποια λύση. Αυτή την στιγμή η πρόταση είναι 2.8% από τον ΣΕΒ και 8% από την ΓΣΕΕ. Φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Μην ξεχνάτε όμως ότι και πέρσι ξεκινήσανε με τις ίδιες διαφορές και τελικά κατέληξαν στο 4.5% και με το ΛΑΦΚΑ γύρω στο 5.5%, πάνω από τον πληθωρισμό δηλαδή. Ο νέος Υπουργός Απασχόλησης αυτό έκανε, τους προέτρεψε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση. Αλλά για να σας πω την καθαρή μου αλήθεια, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι προσπαθούν να υποσκάψουν την εργασιακή ειρήνη – για πολιτικούς λόγους, το τονίζω αυτό – που είχαμε τα δυο τελευταία χρόνια.

 

ΔΗΜ: Θα κρατήσω αυτές τις παρατηρήσεις και θα τα ξαναπούμε κ. Τραγάκη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

Print
1431 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω