Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3
ΔΗΜ: Λοιπόν, τα πολιτικά τρέχουν και είναι και ζεστά. Θέλω να καλημερίσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη που είναι μαζί μας, καλημέρα κύριε Τραγάκη.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κύριε Λυκεσά σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Χαίρομαι που σας ακούω, θα σας θέσω απ’ ευθείας το ερώτημα γιατί νομίζω μας βασανίζει όλους όσοι ασχολούμαστε στοιχειωδώς με τα πολιτικά. Συγγνώμη υπάρχει περίπτωση μετά τον Σεπτέμβριο να έχουμε εκλογές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος του κ. Μεϊμαράκη η οποία ήταν μέσω συνέντευξης βέβαια, είπε ότι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα τότε ας ζητήσουν εκλογές. Αυτό δεν είναι λογικό; Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ο λαός δίνει τις λύσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα να πάμε σε εκλογές. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι από εκείνους που πίστευαν από την αρχή του έτους ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να πάει σε πρόωρες εκλογές όταν υπήρξαν ορισμένες αρχικές αντιδράσεις οι οποίες φαίνονταν ότι θα διογκωθούν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήθελε να κάνει η Κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι έχουν ένα καθοδηγούμενο συνδικαλιστικό κίνημα, του οποίου η βούληση είχε προαναγγελθεί από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το επίσημο βήμα της Βουλής ότι θα έχουμε απεργίες. Είναι δυνατόν να προκαταλαμβάνουν αρχηγοί κομμάτων εκ των προτέρων ότι θα έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις; Πίστευα, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση για να πάρει αυτές τις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει τις θέσεις της παρά το γεγονός, και επιμένω σε αυτό, ότι όλα αυτά που υλοποιούνται τώρα είναι προεκλογικές δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας που υπήρχαν στο πρόγραμμα της.. Δηλαδή, και για το ωράριο είχαμε ήδη προαναγγείλει στον ελληνικό λαό ότι θα προβούμε σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών. Εγώ πιστεύω ότι η Κυβέρνηση είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Τώρα, αν υπάρχει αντίλογος από μερικούς ότι είστε συνεπείς άρα έχετε μια προδιαγεγραμμένη πορεία ενάντια των συμφερόντων του ελληνικού λαού κλπ – γιατί το επικαλείται αυτό η Αντιπολίτευση – εγώ πολύ ωραία θα μπορούσα να πω ότι ακριβώς ο ελληνικός λαός ήταν γνώστης αφού ήταν ήδη στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και κάτι άλλο ακόμα. Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως γνωρίζετε, αποδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι δίπλα στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, άλλοι στέκονται στη γωνία αμήχανοι, χωρίς καμία πρόταση, μόνο με άρνηση.
ΔΗΜ: Άρα από αυτά που μου λέτε, αφού η Κυβέρνηση βλέπει ότι θα έχει αντιδράσεις, έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια, έρχεται ο Σεπτέμβριος και αναμένεται ζεστός, ο κόσμος από την άλλη στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να εξακολουθεί να υποστηρίζει την Κυβέρνηση, γιατί λοιπόν να μην πάει σε εκλογές και να έχει δύο χρόνια ήδη στην εξουσία και άλλα τέσσερα καπαρωμένα, δεν είναι και άσχημη μια εξαετία;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Μην μου το λέτε εμένα αυτό γιατί σας είπα εξ’ αρχής ότι ήμουν ένθερμος οπαδός των εκλογών και το είχα δηλώσει μάλιστα επίσημα κάποτε.
ΔΗΜ: Πάντως βλέπω ένα ¨διχασμό¨ στην Νέα Δημοκρατία, άλλα στελέχη λένε να πάμε και άλλοι λένε ότι δεν είναι καλό, ας εξαντλήσουμε την τετραετία.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, οι κυβερνήσεις ως γνωστόν αναλαμβάνουν την δέσμευση να εξαντλήσουν την τετραετία και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους σε βάθος τετραετίας και αυτό λέει η Κυβέρνηση τώρα. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση, έντονη σύγκρουση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για πρώτη φορά δεν ζητάνε εκλογές – και αυτό κρατήστε το παρακαλώ, το ΠΑΣΟΚ δεν ζητάει εκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ εκλογικού σώματος και κυβέρνησης το πιο λογικό δεν ήταν να ζητήσει εκλογές και να τις κερδίσει; Γιατί δεν ζητάει εκλογές, δεν ζητάει γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει. Γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει; Διότι ξέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Άρα το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και τίποτε άλλο, χωρίς προτάσεις. Η μόνη πρόταση από πλευράς ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση χθες για το εργασιακό ήταν από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, του κ. Μάνου και του Κ. Ανδριανόπουλου, οι οποίοι ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.
ΔΗΜ: Σε ό,τι αφορά το εργασιακό, δεν είναι μόνο ο κ. Πολυζωγόπουλος που πάει στις κινητοποιήσεις ούτε ο μόνος που λέει ότι θα κάνει κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο όταν ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση, είναι και η ΔΑΚΕ.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Να σταθούμε και σε αυτό το σημείο. Καταρχάς ο κ. Πολυζωγόπουλος θα πρέπει να αφήσει πια τη χλαίνη του Προέδρου της ΓΣΕΕ και να φορέσει την πράσινη χλαίνη του ΠΑΣΟΚ, και το εννοώ αυτό, είμαι σκληρός μαζί του γιατί βλέπω τις προθέσεις του και βλέπω που το πάει, διότι να είστε σίγουρος ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος θα ανέβαινε για κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ακόμα και αν η Κυβέρνηση δεν είχε λάβει κανένα μέτρο, είναι δεδομένο. Είναι η θέση του, διότι αν ένας άνθρωπος ο οποίος ηγείται του συνδικαλιστικού κινήματος είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενός κόμματος και όχι μόνο αυτό αλλά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και προαλοιφόμενος για Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να ηγείται του συνδικαλιστικού κινήματος, ένα το κρατούμενο. Σε ό,τι αφορά την ΔΑΚΕ, είναι γνωστό και αυτό δείχνει το ανεξάρτητο του συνδικαλιστικού κινήματος της Νέας Δημοκρατίας, διότι θα ήταν πολύ εύκολο πιστέψτε με να ποδηγετήσει το κόμμα το συνδικαλιστικό της τμήμα. Δεν το έκανε, άφησε τους συνδικαλιστές ελεύθερους να έχουν την άποψη τους και είναι λογικό να υπάρχουν απόψεις διαφορετικές σ’ ένα κόμμα που επαγγέλλεται την δημοκρατία μέσα στους ίδιους τους κόλπους του. Αλλά βέβαια η ΔΑΚΕ εστιάζει μόνο σε ένα σημείο τις αντιδράσεις και αντιρρήσεις της σε ό,τι αφορά το εργασιακό. Σε ό,τι αφορά, όμως, το εργασιακό η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επαναφέρει ένα καθεστώς το οποίο ίσχυσε για 25 ολόκληρα χρόνια επιτυχώς στη χώρα μας από το 1975 μέχρι το 2000 και ίσχυσε επί όλων των κυβερνήσεων και υπήρξε μια αλλαγή από το 2000 και μετά με τον λεγόμενο νόμο Γιαννίτση. Ο κ. Γιαννίτσης με καλή πρόθεση, και το εννοώ αυτό, έφερε μια νέα ρύθμιση η οποία ήθελε να κάνει τις υπερωρίες μη ελκυστικές, να τις κάνει ακριβές, δηλαδή να την κάνει ακριβή την υπερωρία για να μην γίνεται. Τι αποτέλεσμα έχει αυτός ο νόμος; Στην πράξη απεδείχθη ότι ο νόμος αυτός έφερε μαύρη εργασία και έφερε μαύρες υπερωρίες και στόχο είχε βέβαια την καταπολέμηση της ανεργίας. Ήταν λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις σ’ ένα νόμο ο οποίος εφαρμόστηκε και από την εφαρμογή του απεδείχθη ότι δεν ήταν καλός νόμος, αυτό γίνεται. Δηλαδή όλοι οι νόμοι είναι θέσφατο;
ΔΗΜ: Όχι, αλλά η αντίδραση της ΔΑΚΕ όπως καταλαβαίνετε είναι μια αντίδραση η οποία λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη ακριβώς όταν λαμβάνεται από κοινού με τον Πολυζωγόπουλο για τον οποίο έχετε την άποψη που μας περιγράψατε.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η ΔΑΚΕ δεν συμπλέει με τον Πολυζωγόπουλο σε όλο το φάσμα του νομοσχεδίου και θα ήθελα να τονίσω έπ’ ευκαιρίας ότι το 90% του νομοσχεδίου αφορά θετικά τους εγαζόμενους – εάν θεωρήσουμε το 10% αρνητικό από την άποψη της ΓΣΕΕ και ένα μέρους της ΔΑΚΕ – αλλά αφού έχει εφαρμοστεί 25 ολόκληρα χρόνια στην πράξη και απέδωσε γιατί να μην εφαρμοστεί και τώρα και να δούμε πως θα πάει. Θα ήθελα συμπληρώνοντας να πω ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει τόσες πολλές θετικές διατάξεις, διατάξεις υπέρ των εργαζομένων τις οποίες όλοι τις παραγνωρίζουν.
ΔΗΜ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι και άλλοι νόμοι είχαν διατάξεις υπέρ των εργαζομένων μόνο που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το λέτε. Δεν σας κρύβω ότι το γραφείο μου έχει κατακλυστεί – γνωρίζετε ότι πολιτεύομαι 31 ολόκληρα χρόνια – από αιτήματα ανθρώπων οι οποίοι έφταναν κοντά στη σύνταξη και δεν μπορούσαν να εξαγοράσουν ένα μικρό μέρος των ενσήμων τους για να πάρουν σύνταξη. Αυτή η ρύθμιση την οποία προβλέπει τώρα το νομοσχέδιο αφορά γύρω στους εκατό χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, ήξερα εργαζόμενους οι οποίοι είχαν φτάσει σε ηλικία 55 – 60 χρονών και δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη, δεν είχαν συμπληρώσει τα χρόνια τους γιατί τους έλειπαν 100 – 150 ένσημα ή έστω και ένα ένσημο, ήξερα τέτοια περίπτωση. Αυτή την πτυχή του νομοσχεδίου την παραγνωρίζουν όλοι, όπως παραγνωρίζουν την θετική ρύθμιση του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο θέμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που τους δίνει το δικαίωμα να πάρουν την σύνταξη τους και να ξεχρεώσουν τα ταμεία τις οφειλές από την σύνταξη την οποία θα έχουν πάρει. Αυτά τα δυο πολύ πολύ θετικά μέτρα όλοι τα παραγνωρίζουμε, και έχουμε σταθεί στο θέμα των υπερωριών, ότι οι υπερωρίες πηγαίνουν στο 25% και άρα οι εργαζόμενοι χάνουν χρήματα. Για να χάσουν οι εργαζόμενοι χρήματα θα έπρεπε να τα είχαν και δεν τα είχαν λοιπόν, διότι δεν έπαιρναν υπερωρίες με το 50%, έπαιρναν υπερωρίες με μαύρη εργασία και την πληρωνόντουσαν λιγότερο, είναι σίγουρο αυτό και στη πράξη έτσι απεδείχθη.
ΔΗΜ: Πέστε μου μια κουβέντα ακόμη για το ωράριο γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα αυτό.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και γι’ αυτό θα ανέβω στην έδρα σε λίγο. Για να είμαι ειλικρινής, το ΠΑΣΟΚ χθες δεν ήξερε τι ζήταγε, διότι ενώ ήρθε σε μια συμφωνία ότι θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο επί της αρχής χωρίς να έχει εξαντληθεί ο κατάλογος, ξαφνικά έφερε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που αντίκειται και στον κανονισμό, γιατί για να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια πρόταση ονομαστική η οποία θα καταψηφισθεί και επομένως θα προχωρήσουμε σήμερα κανονικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και θα μπούμε στην ενότητα των άρθρων, που έχει το Άρθρο 12 το επίμαχο άρθρο για το ωράριο.
ΔΗΜ: Και οι αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο και τους εμποροϋπαλλήλους δεν σας κάνουν λίγο να το σκεφτείτε το πράγμα;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και πρέπει να μας απασχολήσουν. Επίσης θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι δεν έχει ακουστεί από κανέναν η λέξη προαιρετικό, ότι είναι προαιρετικό το ωράριο δεν το έχει αναφέρει κανείς. Όλοι μιλάνε για δαμόκλειο σπάθη εις βάρος των εργαζομένων και δεν σας κρύβω ότι έχω δει πολλά ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς που οι ερωτώμενοι δεν είναι καν εργαζόμενοι, λοιπόν ας κρατηθούμε σε κάποιο επίπεδο. Εγώ πιστεύω ότι η επιμήκυνση του ωραρίου θα δοκιμαστεί στην πράξη και στην αγορά, δεν θα πω το επιχείρημα ότι ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ή δεν θα ισχυριστώ επίσης το επιχείρημα του κ. Μάνου και του κ. Ανδριανόπουλου για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, δηλαδή να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο τα καταστήματα και τα Σαββατοκύριακα που προτείνουν εκείνοι.
ΔΗΜ: Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και τη ζεστή κουβέντα κύριε Τραγάκη. Καλή σας ημέρα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα, να είστε καλά.