Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3


ΔΗΜ: Να καλημερίσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη που είναι μαζί μας, καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Λυκεσά σε σας και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Η κυβέρνηση λέει ο κ. Ανδρουλάκης πανικοβλήθηκε μάλλον αν κατάλαβε ότι είναι οι Αμερικανοί πίσω από την ιστορία των υποκλοπών και άρχισε μια σωρεία λαθών και τα λάθη συνεχίζονται γιατί δεν διαχειρίστηκε σωστά μια τέτοιου μεγέθους κρίση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν θα συμφωνήσω βέβαια με αυτό διότι θέλω να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής την δική μου άποψη σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμιά περίπτωση ότι η κυβέρνηση ήταν το θύμα αυτής της υπόθεσης. Όταν τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρακολουθούνταν ασφαλώς η κυβέρνηση ήταν θύμα. Βέβαια, τίθεται εύλογα το ερώτημα αν μπορούσε να προφυλάξει τον εαυτό της. Όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία και μάλιστα την προηγμένη – και ο φίλος μου ο Μίμης που είχατε πριν στο τηλέφωνο ξέρει από αυτά – γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να παρακολουθηθεί. Είναι αδύνατον τώρα πια, με τους δορυφόρους και τα δορυφορικά συστήματα και όλα αυτά, τα πάντα μπορούν να παρακολουθηθούν.

 

ΔΗΜ: Εντάξει, τότε δεν θα έπρεπε να μας κάνει έκπληξη το γεγονός της παρακολούθησης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όταν από την δημοσκόπηση φαίνεται ότι το 72% των Ελλήνων πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλής ούτε η ενσύρματη ούτε η ασύρματη τηλεφωνία αυτό και μόνο κατοχυρώνει ότι η κοινή γνώμη είναι δέκτης και πιστεύει ότι δεν υπάρχει καθόλου ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Εκείνο που πρέπει να κρίνουμε είναι τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Και θα ρωτήσω εγώ: τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης όταν δέχτηκε για πρώτη φορά τον κ. Κορωνιά, από το να έχει μαζί του τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Τι καλύτερο μπορούσε να κάνει, επίσης, από το να ζητήσει γραπτό υπόμνημα από τον κ. Κορωνιά; Από εκεί και πέρα τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο κ. Λινός όταν ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση όχι σε έναν τυχαίο ανακριτή αλλά – αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της υπόθεσης – την ανέθεσε σ’ έναν έμπειρο και πολύ καλό δικαστικό, τον κ. Παπαγγελόπουλο – τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα ίσως να κράτησε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι εξετάστηκαν 15 μάρτυρες και εκ παραλλήλου η αστυνομία έκανε έρευες για τα εκατοντάδες τηλέφωνα που είχαν κάνει κλήση στα τηλέφωνα σκιά. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να μην είναι χρονοβόρος.

 

ΔΗΜ: Σημειώνω απλώς ότι χθες ο κ. Βουλγαράκης είπε και άλλα ονόματα, δηλαδή έντεκα μήνες μετά δεν ξέραμε ποιοι παρακολουθούνταν και τα μαθαίνουμε τώρα; 

«Ιωάννης Τραγάκης»: Τα ξέραμε, πως δεν τα ξέραμε, τι είναι αυτά που λέτε. Όταν είπαν για εκατό τηλέφωνα μιλήσανε για εκατό τηλέφωνα. Και όταν οι υπουργοί έκαναν την πρώτη τους ανακοίνωση είπαν ότι 10-15 τηλέφωνα ανήκαν στην ΕΛ.ΑΣ., στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα οποία είχαν κάπου δοθεί. Να σας κάνω μια παρένθεση πάνω σε αυτό το θέμα. Όταν ακούω ότι ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νασιάκος – το τηλέφωνο του οποίου φέρεται να παρακολουθείτο – το είχε εγκαταλείψει από το 2001, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται ορισμένοι συνειρμοί. Μήπως τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν πιο μπροστά; Όπως και κάποιο τηλέφωνο της κας. Μπακογιάννη, το οποίο δεν χρησιμοποιούσε αργότερα, αλλά και ο κ. Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιούσε αυτά τα  τηλέφωνα παρά μόνο όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημιουργούνται, λοιπόν, κάποια ερωτηματικά τα οποία θα λύσει η Δικαιοσύνη.

 

ΔΗΜ: Όταν λέτε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά τι εννοείτε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ότι υπάρχει περίπτωση, κάνω μια υπόθεση εργασίας, οι παρακολουθήσεις αυτές, για  τα συγκεκριμένα τηλέφωνα, να γινόντουσαν πιο μπροστά. Αυτή την υπόθεση κάνω και την θέτω στο τραπέζι.

 

ΔΗΜ: Με το υπονοούμενο που αφήνετε τα ερωτήματα παραμένουν άμεσα. Με βάση την δική σας υπόθεση, αν ισχύει δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν συζητάμε πια για υπόθεση κατασκοπείας αλλά πώς να το πω, παρακρατική δράσης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να τα πούμε όλα, θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Εγώ να σας πω την αλήθεια είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της έρευνας. Και από κάποιες διαρροές κύκλων της εισαγγελίας, αντιλαμβάνομαι ότι έχει προχωρήσει σε βάθος η έρευνα, δηλαδή για περιμένετε να δούμε το πόρισμα της κυρίας ανάκρισης.

 

ΔΗΜ: Σε αυτό έχετε δίκιο. Ωστόσο και στο τεχνικό μέρος υπάρχει ένα ζήτημα και θα σας το ρωτήσω ευθέως. Να πάει η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή ή σε πρωτοδίκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πήγε ήδη σε εφέτη ανακριτή, τον κ. Διώτη. Ο κ. Διώτης έχει αναλάβει την κυρία ανάκριση, είναι ο ίδιος που είχε αναλάβει την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Όπως έχει αναλάβει και ο κ. Σύρρος όσον αφορά την ανάκριση στην ΕΛ.ΑΣ. Και ο κ. Διώτης εξετάζει επίσης το θέμα της αυτοκτονίας του στελέχους της εταιρείας και το κατά πόσο συσχετίζεται με την υπόθεση. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση δηλαδή; Εδώ θέλω να στηλιτεύσω την στάση της αντιπολίτευσης όταν βγαίνουν κορυφαία στελέχη της και κάνουν όχι απλώς ευθεία παρέμβαση αλλά ολομέτωπη επίθεση στην Δικαιοσύνη. Δηλαδή ο κ. Μαρκογιαννάκης τι έκανε παραπάνω; Οι κύριοι αυτοί που βγαίνουν on camera και τα λένε αυτά δεν τους καλύπτει ο αρχηγός τους;

 

ΔΗΜ: Χθες είχαμε συμφωνία δυο κορυφαίων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., Κακλαμάνης – Έβερτ συμφωνούν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, ο κ. Κωρονιάς, έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στην υπόθεση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη, δηλαδή ο κ. Κορωνιάς είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης; Όλοι είναι κάτω από την Δικαιοσύνη, ανεξαιρέτως όλοι και το εννοώ αυτό.

 

ΔΗΜ: Συμφωνείτε με την εκτίμηση του κ. Έβερτ ότι δεν έπρεπε η Vodafone να καταστρέψει το λογισμικό προτού ενημερώσει την κυβέρνηση; Άρα εδώ προκύπτει η ευθύνη του κ. Κορωνιά;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω αν πανικοβλήθηκαν ή αν φοβήθηκαν την κατακραυγή ή αν σκάφτηκαν το συμφέρον της εταιρείας ή ή ή…Πάντως είναι γεγονός ότι η ενέργεια αυτή είναι προς έρευνα.

 

ΔΗΜ: Και κάτι τελευταίο θα ήθελα από εσάς. Εξεταστική επιτροπή στην Βουλή τώρα ή αργότερα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις πάνω σε αυτό. Η πρώτη είναι ότι η κυβέρνηση είχε την ευαισθησία από μόνη της να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την Βουλή. Κάτι το οποίο η τότε κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί όταν η Ν.Δ. από το 1996 έως το 2003 είχε ζητήσει την σύσταση επτά εξεταστικών επιτροπών, με κορυφαία μάλιστα αυτή του θέματος του χρηματιστηρίου που το άφησαν και παραγράφτηκε οι κύριοι αυτοί. Τώρα όσον αφορά να γίνεται εκ παραλλήλου με την κυρία έρευνα. Βεβαίως ο Κανονισμός και το Σύνταγμα δεν απαγορεύουν να βρίσκεται μια υπόθεση  σε παράλληλη εξέταση από την δικαστική εξουσία και την Βουλή. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όλες οι εξεταστικές επιτροπές που έχουν γίνει – και μην ξεχνάτε ότι έχω διατελέσει Πρόεδρος σε δυο εξεταστικές – λέει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα ή αν δεν προχωρήσει σε ορισμένες ενδείξεις ή αποδείξεις δεν έχει νόημα να προχωρήσει η Βουλή. Ας καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα η τακτική Δικαιοσύνη, να τεθούν τα στοιχεία αυτά υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και θα αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να γίνει εξεταστική. Σας θυμίζω ότι για να γίνει εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να συναινέσει πρώτα η κυβέρνηση, γιατί ως θέμα εθνικής ασφαλείας απαιτούνται πάνω από 150 βουλευτές.

 

ΔΗΜ: Είναι σαφής η θέση σας και έχει ιδιαίτερο βάρος εκ της θέσεως σας ως Αντιπρόεδρου της Βουλής.
Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή κ. Τραγάκη, καλημέρα σας και θα τα ξαναπούμε.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ πολύ.

 

Print
1354 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω