Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

 

ΔΗΜ:  Λοιπόν, ας καταπιαστούμε με τα της ημέρας και να καλημερίσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κύριο Ιωάννη Τραγάκη που είναι μαζί μας, καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κύριε Λυκεσά σε σας και τους ακροατές σας. 

 

ΔΗΜ: Ερώτηση απ’ ευθείας κύριε Πρόεδρε. Κάνατε καλά που τον διαγράψατε τον κ. Πολύζο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε βέβαια δεν μπορώ να κρίνω εγώ απόφαση του αρχηγού. Ο κύριος Πρωθυπουργός προσωπικά προέβη στην διαγραφή του κ. Πολύζου, νομίζω όμως ότι κάτι τέτοια φαινόμενα - να συμφωνεί δηλαδή κάποιος σε ανυπόστατες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται - είναι πειθαρχικό παράπτωμα.

 

ΔΗΜ: Είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, να το θέσω διαφορετικά, θα επιθυμούσατε κάποια στιγμή να επανέλθει, να επιστρέψει ο κ. Πολύζος στην κοινοβουλευτική ομάδα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω όλοι θα το επιθυμούσαμε και περισσότερο απ’ όλους ο ίδιος, η δήλωση του μετά την διαγραφή ήτανε χαρακτηριστική του τι επιθυμεί.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Ήταν, ας πούμε, κάτι σαν μάθημα και για τους υπόλοιπους βουλευτές η διαγραφή αυτή;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι ήταν μάθημα, διότι είναι γνωστή η ευαισθησία του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής και εγώ είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι. Είναι γνωστό ότι ήμουν πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά συστήματα και είμαι πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 21 της Βουλής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, αύριο όταν θα ανεβείτε και εσείς στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως θα βρεθείτε ενώπιον των διαδηλωτών. Πως θα νιώσετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν θα νιώσω κάτι το ιδιαίτερο γιατί μην ξεχνάτε ότι εγώ πολιτεύομαι σε μια περιφέρεια, την Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά, που έχει συσσωρευμένα προβλήματα και οικονομικά και περιβαλλοντικά και όλα και επειδή εκεί υπάρχει μόνιμη διαφωνία, αντιδικία και διεκδίκηση δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές οι διεκδικήσεις – ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, όταν δεν εμπλέκονται τα κόμματα στις διεκδικήσεις – είναι επιβεβλημένες. Και μπορώ να πω με περηφάνια ότι όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές όλων των κομμάτων διεκδικούμε με αποφασιστικότητα λύση για τα προβλήματα της περιφέρειας μας. Η διεκδίκηση, λοιπόν, η αυριανή αν είναι διεκδίκηση εργατική είναι καλοδεχούμενη, απλώς δεν θέλω να εκτραπεί σε μια κομματική και αντικυβερνητική εκδήλωση. Αυτό θα είναι λάθος των διοργανωτών, θα τους βαρύνει και έχω την διαίσθηση ότι αυτό πιθανόν να αποτελέσει και αιτία ρήξης μεταξύ τους, αν μερικοί προσπαθήσουν να οδηγήσουν αυτές τις εκδηλώσεις σε κομματικές συγκεντρώσεις και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ίδιους και το εννοώ αυτό.

ΔΗΜ: Τα αιτήματα των εργαζομένων πως τα κρίνετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πάρα πολλά είναι δίκαια, εύλογα και λογικά και πάντα υπήρχαν λογικά αιτήματα εργαζομένων, αλλά σημασία έχει μέχρι που αντέχει η οικονομία μας να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει. Μέχρι στιγμής αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα και την μεγαλύτερη ευαισθησία την έχει δείξει – και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα επαναλάβω ότι εκλέγομαι σε μια περιφέρεια που η ανεργία είναι στο ανώτατο σημείο αντοχής – στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς ο δείκτης πτώσης της ανεργίας κατά 1,04% εμένα με ικανοποιεί, θα ήθελα να είναι πολύ περισσότερο αλλά έχω την αίσθηση ότι με τα βήματα που προχωρά αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το φαινόμενο το οποίο είναι, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνία αυτή την στιγμή.

 

ΔΗΜ: Υποθέτω ότι επειδή ακριβώς είστε σε μια περιοχή με πολλούς εργάτες – ο Πειραιάς είναι χαρακτηριστική περίπτωση – θα έχετε ακούσει αρκετές φορές το αίτημα να δοθεί το επίδομα θέρμανσης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει, δεν έχει κλείσει αρνητικά εννοώ, πιστεύω ότι η κυβέρνηση μάλλον θα δώσει επίδομα θέρμανσης τουλάχιστον στις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, εκείνες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι οποίες επλήγησαν καίρια απ’ αυτή την μεγάλη πετρελαϊκή κρίση – την μεγαλύτερη που αντιμετώπισε ποτέ ο τόπος αν αναλογιστείτε ότι μέσα σε τρία χρόνια τριπλασιάστηκε η τιμή της βενζίνης και από πέρσι μέχρι φέτος τουλάχιστον διπλασιάστηκε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και μου κάνει εντύπωση ότι σε πολλούς περνάει απαρατήρητο αυτό το πρόβλημα, διότι αν δεν υπήρχε η πετρελαϊκή κρίση οι δείκτες της οικονομίας θα ήταν πολύ καλύτεροι.

 

ΔΗΜ: Συμφωνείτε με την άποψη, που εν μέρει είναι της Αντιπολίτευσης αλλά έχει διατυπωθεί και από άλλα στελέχη ακόμα και της κυβέρνησης , ότι εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου μπήκαν αυξημένα έσοδα στα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα κάποια να μπορούν να επιστραφούν με την μορφή επιδόματος στις όντως ασθενέστερες οικονομικά τάξεις;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Λογικό δείχνει αυτό, αλλά σκεφτείτε την επιβάρυνση, δηλαδή παίρνουμε από τις παραμέτρους της πετρελαϊκής κρίσης μόνο το στοιχείο εκείνο το οποίο απέφερε ορισμένα έσοδα στο δημόσιο λόγω του ΦΠΑ και λόγω του ότι ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου. Εάν πάρουμε, όμως, όλους τους άλλους δείκτες τους οποίους επηρέασε η πετρελαϊκή κρίση και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στα ελληνικά νοικοκυριά και στην ελληνική οικονομία, το ισοζύγιο είναι καταλυτικά αρνητικό. Βέβαια, είναι εύλογο το ζήτημα και νομίζω ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το εξετάζει αυτό, να δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε ορισμένες κοινωνικές τάξεις και αν μου πείτε – επειδή το διάβασα και το άκουσα – ότι και πέρσι το εξέταζε η κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το ικανοποιήσει, θα σας πω ότι οι συνθήκες πέρσι ήταν τελείως διαφορετικές διότι το πετρέλαιο άγγιζε περίπου τα 44-45 δολάρια το βαρέλι και φέτος έχει υπερβεί και τα 70 δολάρια το βαρέλι.

 

ΔΗΜ: Αν σας ρωτούσα δηλαδή απ’ ευθείας αν εσείς θα ήσασταν υπέρ του να δοθεί το επίδομα, τι θα λέγατε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν είμαι σε θέση να έχω γνώση για όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Εάν είχα γνώση όλων των στοιχείων και δεδομένων της οικονομίας και οι συνθήκες μου επέτρεπαν να το κάνω, θα το έβλεπα ευνοϊκά. Νομίζετε μήπως ότι δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική ευαισθησία;

 

ΔΗΜ: Όχι όχι, κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο αλλά από την άλλη υπάρχουν τα στοιχεία που λένε ότι οι Έλληνες είναι βαθύτατα απαισιόδοξοι, εννιά στους δέκα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, η απαισιοδοξία δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αφορά όλους τους Ευρωπαίους αυτή την στιγμή και νομίζω ότι αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου διότι είναι γεγονός ότι εκτός από την πετρελαϊκή κρίση έχει αρχίσει μια οικονομική ύφεση η οποία έχει ενταθεί ως απόρροια της κρίση αυτής και πιστεύω ότι παγκοσμίως υπάρχει μια απογοήτευση όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα και βεβαίως αυτή η απογοήτευση καταγράφεται και στην χώρα μας. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση με την λήξη του έτους κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού – υπάρχουν πολλοί δείκτες που είναι ιδιαιτέρως θετικοί και δείχνουν ευνοϊκά στοιχεία για την ελληνική οικονομία – νομίζω ότι το 2006 θα αλλάξει αυτή η εικόνα και εντύπωση. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι στον δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και την αύξηση τουριστικού εισοδήματος που έφτασε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση των τουριστών και των εσόδων υπερέβη το 10%, αναφέρομαι στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, φτάνει στο 3,8%, επίσης είναι θετικό ότι άρχισαν δειλά δειλά να αυξάνουν οι εξαγωγές μας και το ισοζύγιο να παρουσιάζει βελτίωση. Νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις, οικονομικές και κοινωνικές, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση αρχίζουν σταδιακά να αποδίδουν και όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις ο ελληνικός λαός στηρίζει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στο δύσκολο αλλά επιβεβλημένο αυτό δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Διότι έπρεπε κάποιος να ρίξει ένα βότσαλο στην λίμνη και επιτέλους βρέθηκε και το έπραξε ο Καραμανλής, ας τον ακολουθήσουμε όλοι, ας τον πιστέψουμε όλοι, ας τον βοηθήσουμε όλοι.

 

ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ και καλή σας μέρα.

Print
1279 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω