Search
× Search
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Alpha Radio

 

ΔΗΜ: Νομίζω πως έχουμε τον πιο κατάλληλο άνθρωπο να συζητήσουμε σήμερα το πρωί, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη. Κύριε Τραγάκη καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα κ. Χιώτη σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Εσείς είστε Αντιπρόεδρος της Βουλής και έχετε αναλάβει ήδη την προεδρία αυτής της άτυπης επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για να συγκεντρωθούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των φορέων για την Συνταγματική Αναθεώρηση, έτσι δεν είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι έτσι ακριβώς, είναι μια συντονιστική επιτροπή η οποία έχει διατελέσει τεράστιο έργο, έχω την τύχη και την τιμή να προεδρεύω, μέλη της είναι ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Ζαγορίτης, ο κ. Σταύρου, ο κ. Καρράς, οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πρόεδροι των διαρκών επιτροπών.

 

ΔΗΜ: Πρέπει να πω ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εσείς θα είστε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης όταν αυτή συγκροτηθεί, δηλαδή στα τέλη Μαΐου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όταν  θα έρθει η ώρα θα το δούμε και αυτό.

 

ΔΗΜ: Και υποθέτω ότι γενικός εισηγητής θα είναι ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε και αυτό προς το παρόν είναι υπόθεση, αλλά έτσι δείχνει.

 

ΔΗΜ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε ακόμα να κάνετε ανακοινώσεις αλλά έχει αξία να δούμε τις απόψεις σας από την διαδικασία που παρακολουθούμε. Καταρχήν πέστε μου κάτι, οι βουλευτές ανταποκρίνονται στην πρόσκληση να καταθέσουν τις απόψεις τους; Γιατί εγώ η εικόνα που είχα μέχρι την περασμένη βδομάδα είναι ότι από τους 165 βουλευτές που έχει η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκαν οι 20 με 30.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γεγονός αυτό, στην πρώτη μας πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 30 βουλευτές, βέβαια αν εξαιρέσετε το υπουργικό συμβούλιο αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τους 120, αλλά έρχονται συνεχώς προτάσεις που δεν τις απορρίπτουμε, τις αποδεχόμαστε και τις κωδικοποιούμε και αυτές διότι έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις των συναδέλφων της Ν.Δ και όχι μόνο. Ήδη από χθες ανοίξαμε το site μας για την συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να καταθέτει τις προτάσεις του αλλά και να κάνει και κρίσεις στις δικές μας που έχουν καταγραφεί, κωδικοποιηθεί και περαστεί στο site. Είτε προτάσεις συναδέλφων της Ν.Δ, όπως είπα, είτε καθηγητών που έχουμε πάρει από δημοσιευμένα άρθρα τους στο τύπο, είτε και απόψεις άλλων κομμάτων όπως τις έχουμε συλλέξει. Το έργο που κάνει η επιτροπή αυτή είναι πράγματι σημαντικό και αποδεικνύει πως η Ν.Δ έχει ανοίξει ένα δημοκρατικότατο διάλογο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Υποθέτω ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου θα καταθέσουμε την επίσημη πρόταση μας, η οποία θα τεθεί στην δημόσια κριτική. Γιατί απ’ ότι βλέπω η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει έτοιμη πρόταση να καταθέσει, περισσότερο θα ασκήσει κριτική στην δική μας όπως άλλωστε κάνει σε όλα τα θέματα.

 

ΔΗΜ: Εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες συναίνεσης για το Σύνταγμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, επιβάλλεται να δημιουργηθούν.

 

ΔΗΜ: Εσείς θα κάνετε κάτι για αυτό; Έχω ακούσει, ας πούμε, μια πληροφορία που λέει ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης ενδεχομένως να προτείνετε την αντιπροεδρία στο ΠΑΣΟΚ, να είναι διακομματικό δηλαδή το προεδρείο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι γεγονός, οι πληροφορίες σας είναι σωστές. Όχι μόνο για την αντιπροεδρία αλλά και γενικό γραμματέα να ορίσουμε από τα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή να έχουμε δυο αντιπροέδρους και έναν γενικό γραμματέα ώστε να καλύψουμε και τα τέσσερα κόμματα της Βουλής. Αυτή θα είναι η πρόταση μου και νομίζω θα γίνει αποδεκτή γιατί είναι συναινετική. Το Σύνταγμα δεν είναι ένα κοινό νομοθέτημα, οφείλουμε να βρούμε τα κοινά σημεία παρ’ όλες τις διαφορετικές απόψεις που έχουμε σε πολλά θέματα.

 

ΔΗΜ: Εξάλλου την αναθεώρηση κύριε Αντιπρόεδρε δεν την κάνουν τα κόμματα, την κάνουν κυρίως οι βουλευτές, είναι μια διαδικασία προσωπική του κάθε βουλευτή.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι σωστή αυτή η παρατήρηση. Γνωρίζετε ότι εμείς δεν θέσαμε θέμα κομματικής πειθαρχίας και αν επισκεφτείτε το site μας θα δείτε προτάσεις βουλευτών της Ν.Δ. πολύ ρηξικέλευθες οι οποίες δεν έχουν καν αναφερθεί στην πρώτη πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος μας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, περιγράφοντας τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.


ΔΗΜ: Ας δούμε μια δυο από αυτές γιατί θέλω την προσωπική σας άποψη για μια πρόταση που ακούγεται ότι θα καταθέσει η Ν.Δ. η κυβερνητική θητεία να μην είναι τέσσερα αλλά πέντε χρόνια. Εσείς συμφωνείτε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εδώ οι απόψεις διίστανται και δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί μια επίσημη θέση γιατί υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Στα υπέρ είναι ότι η πενταετής θητεία συμπίπτει με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπίπτει επίσης με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που η κυβερνητική θητεία, αν βεβαίως εξαντλείτε, είναι στα πέντε έτη, αλλά και γενικότερα η πενταετής θητεία είναι ένας επαρκής χρόνος για μια κυβέρνηση να δείξει το έργο της.

 

ΔΗΜ: Σε αυτή τη περίπτωση κ. Τραγάκη πιστεύετε ότι η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει εξαετής;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είναι απαραίτητο, νομίζω ότι τα πέντε χρόνια για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι επαρκής χρόνος. Αλλά δεν ξέρω αν αυτή η πρόταση θα προχωρήσει γιατί απαιτεί πολλά αν, πολλά αν διότι συνήθως στην Ελλάδα δεν εξαντλείτε ο χρόνος διακυβέρνησης από την ίδια κυβέρνηση, συνήθως έχουμε ένα περιορισμό είτε λίγων μηνών είτε ακόμα και ετών. Μόνο αν κατοχυρωθεί συνταγματικά η εξάντληση της τετραετίας, εκτός βέβαια ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που θα περιγράφονται από το Σύνταγμα. Μην ξεχνάτε ότι η αναθεώρηση θα είναι μια ζύμωση η οποία θα πάρει αρκετό χρόνο, πιστεύω ότι η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο και θα δοθεί η δυνατότητα οι ζυμώσεις αυτές να μην περιοριστούν μόνο στα κόμματα. Αυτή θα είναι η δική μου επιδίωξη. Εξάλλου την αναθεώρηση αυτή θα κληθεί να την εφαρμόσει μια κυβέρνηση που είναι άγνωστο ποια θα είναι.

 

ΔΗΜ: Ζητάτε τις απόψεις των φορέων, το θέμα όμως είναι αν θα τις υιοθετήσετε κιόλας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Τις επιδιώκουμε, όχι μόνο τις ζητάμε.

 

ΔΗΜ: Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Διαβάζω ότι στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος, στην αναθεώρηση της διάταξης αυτής αντιδρούν ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Συμβούλιο της Επικρατείας και μόλις την περασμένη βδομάδα ο αρμόδιος Έλληνας Επίτροπος, ο κ. Δήμας, μας είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησης της. Δεν μπορείτε να πείτε ότι όλα αυτά τα πρόσωπα είναι αντίθετα με την Ν.Δ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το λέτε. Κοιτάξτε, δεν σας κρύβω ότι όλες οι κρίσεις που έχουν γίνει για την συνταγματική αναθεώρηση αφορούν στο άρθρο 24 και μου κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα άρθρο καθημερινότητας, όπως το ονομάζω εγώ, δηλαδή είναι ένα άρθρο με το οποίο έρχονται σε άμεση επαφή οι πολίτες. Επίσης, η επισκεψιμότητα στο site μας δείχνει ότι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το άρθρο 24, αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι ένα άρθρο το οποίο θέλει πάρα πολύ προσοχή.

 

ΔΗΜ: Μήπως πρέπει και η κυβέρνηση να μην βιαστεί τόσο πολύ να προεξοφλήσει την αναθεώρηση αυτής της διάταξης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι επιβάλλεται αναθεώρηση αυτής της διάταξης αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πού προσεκτική η διατύπωση για την αποφυγή εντυπώσεων. Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που έθεσε είναι η διασφάλιση του περιβάλλοντος, νομίζω ότι ορισμένα θέματα θα τεθούν σε πιο ρεαλιστική, πραγματιστική βάση. Ας διατυπωθεί επισήμως η συγκεκριμένη πρόταση και τότε την συζητάμε. Πάντως κάνει τρομερή εντύπωση, το 80% των επισκεπτών μας ασχολούνται με το άρθρο 24.

 

ΔΗΜ: Ξέρετε γιατί, αυτή η διάταξη είναι ουσιαστικά η μοναδική ασπίδα για να μην καταπατηθούν δάση, να μην υπάρχει η ασυδοσία του παρελθόντος και μπορεί η κυβέρνηση να έχει τις καλύτερες των προθέσεων αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον αν αρθεί αυτή η διάταξη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε σίγουρος πάντως εσείς και οι ακροατές σας ότι ούτε οι ασφαλιστικές δικλίδες θα αρθούν αλλά και το περιβάλλον θα προστατευθεί, όπως προστατευόταν μέχρι σήμερα.

 

ΔΗΜ: Το άρθρο για τον βασικό μέτοχο θα το κρατήσετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είναι γνωστό ακόμα αλλά έχω την αίσθηση ότι θα γίνει κάποια παρέμβαση και σε αυτό το άρθρο, μικρή ή μεγάλη θα το δούμε.

 

ΔΗΜ: Με την πρόταση της κας. Γιαννάκου και του κ. Βαρβιτσιώτη για την καθιέρωση ασυμβιβάστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εδώ υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Οι θετικές είναι ότι πραγματικά ανεξαρτητοποιείται πλήρως η εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό ιδιαίτερα στην Ελλάδα που υπάρχει πάντα μια εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Η καινούργια βελτιωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής που γίνεται υπουργός εάν πάψει από υπουργός ξανακερδίζει την βουλευτική του έδρα, γίνεται ενδιαφέρουσα. Δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο της κυβέρνησης να επιλέξει και μερικά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, σημαντικό στοιχείο και αυτό, και από την άλλη μεριά μπερδεύει λίγο τα πράγματα όσον αφορά τους αναπληρωματικούς βουλευτές. Η Κύπρος για παράδειγμα που εφαρμόζει αυτό το σύστημα σκέφτεται να το αλλάξει. Πάντως αυτό που θα ήθελα να σας πω είναι ότι αυτό το Σύνταγμα θα έχει χρώμα, θα έχει μια τομή και αυτό δεν αποτελεί αιχμή για την προηγούμενη αναθεώρηση.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας μέρα.

Print
1499 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω