Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

 

ΔΗΜ: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κύριος Τραγάκης είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή και ακούει, καλημέρα σας κ. Τραγάκη. Έχουμε μαζί μας και τον κύριο  Πρωτόπαπα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα και σε σας.

 

ΔΗΜ: Ο κ. Πρωτόπαπας λέει κατ’ αρχάς κάτι, ότι η κυβέρνηση έλεγε μέχρι πρότινος ότι δεν θα ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού και τώρα μαθαίνουμε ότι το θέμα ανοίγει. Αυτό είναι ανακολουθία κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι μόνο δεν έλεγε η κυβέρνηση ότι δεν θα το ανοίξει το θέμα, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Πρωτόπαπα να θυμηθεί ότι η κυβέρνηση έχει από καιρό δηλώσει ότι θα ανοίξει το ασφαλιστικό, σε βάθος χρόνου βέβαια. Δεν είχε δεσμευθεί ως προς το τέλος της ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων αυτής της συζήτησης. Και εγώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση εδώ. Από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει την συζήτηση σε πολιτικό πεδίο, γιατί το ασφαλιστικό είναι ένα τεράστιο θέμα και θα συμφωνήσω σ’ αυτό με τον κ. Πρωτόπαπα, δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς μια διακομματική συναίνεση και συνεργασία. Θα θυμίσω, επίσης, ότι εάν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταφέρει να επιζήσουν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια οφείλεται στο νόμο Σιούφα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί σχεδόν απ’ όλους. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι ξεκινάει ένας διάλογος ο οποίος έχει ανοιχτή την ατζέντα, ας ξεκινήσει αυτός ο διάλογος γιατί αυτό είναι ένα θέμα που σε άλλες χώρες έχει πάρει πολύ μεγάλο χρόνο ζυμώσεων μεταξύ των συνδικάτων των εργαζομένων και όλων των κομμάτων.

 

ΔΗΜ: Ξέρετε τι λέει ο κ. Πρωτόπαπας κ. Τραγάκη, λέει γιατί δεν λέτε κάποια πράγματα ώστε να γνωρίζουμε και εμείς οι υπόλοιποι. 

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλά, τα προβλήματα του ασφαλιστικού τα γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο κ. Πρωτόπαπας που έχει διατελέσει Υπουργός στο αντίστοιχο Υπουργείο, επομένως είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι γνωστή η ατζέντα ας μην γελιόμαστε δηλαδή. Η λέξη κλειδί είναι η χρηματοδότηση.

 

ΔΗΜ: Αυτό λέει ο κ. Πρωτόπαπας, γίνεται χωρίς να ξεκαθαρίσει εξαρχής η πρόθεση για την χρηματοδότηση αυτής της νέας διαδικασίας;

«Χρήστος Πρωτόπαπας»: Όχι δεν λέω αυτό. Κύριε Τραγάκη λέω ότι η χρηματοδότηση, αν προσέξετε την ατζέντα που έθεσε ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν είναι μέσα, δηλαδή να συζητήσουμε για τα όρια, να συζητήσουμε για τις συντάξεις αλλά να μην συζητήσουμε για την χρηματοδότηση. Δεν είναι στην ατζέντα κ. Τραγάκη.

 «Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γνωστό ότι δεν είναι στην ατζέντα, το ξέρω, αλλά είναι το θέμα που θα βγει από τις ζυμώσεις αφού συμφωνήσουμε σε όλα τα άλλα, που είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνήσουμε. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα. Ας μπούμε σ’ αυτή την διαδικασία της συζήτησης, το βάθος χρόνου είναι αρκετά μεγάλο, η κυβέρνηση είπε ότι μέχρι την λήξη αυτής της τετραετίας δεν θα υπάρχουν επίσημες προτάσεις και από την άλλη τετραετία βλέπουμε και το θέμα της χρηματοδότησης.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, τι δυσκολεύει την κυβέρνηση να βάλει και το θέμα της χρηματοδότησης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η χρηματοδότηση είναι συνειφασμένη με όλες τις άλλες συμφωνίες, αφού συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα, για τα όρια ηλικίας, συνταξιοδότησης….

«Χρήστος Πρωτόπαπας»: Μα πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε στα υπόλοιπα αν δεν συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση; Εάν δεν έχω τη χρηματοδότηση του συστήματος στο 1% που είναι σήμερα, στο όριο ηλικίας – ας κάνω μια υπόθεση εργασίας – ας πούμε ότι μας βγαίνει 65, εάν όμως η χρηματοδότηση από κάποια κυβέρνηση θέλει να την πάει στο 0,8%, δηλαδή να την μειώσει, τότε το όρια ηλικίας θεωρητικά να πάει στο 67, εάν όμως μια άλλη κυβέρνηση σχεδιάσει η χρηματοδότηση να πάει στο 1,3% του ΑΕΠ, τότε θα έχουμε την άνεση το όριο ηλικίας να το πάμε στα 63. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε τον παράγοντα χρηματοδότηση.

 «Ιωάννης Τραγάκης»: Ένα λεπτό. Για να φέρω και εγώ ακριβώς το αντίθετο επιχείρημα, γιατί το επιχείρημα που φέρατε και εσείς έχει σχέση με την χρηματοδότηση. Εάν καταλήξουμε, παραδείγματος χάριν, ότι το όριο ηλικίας είναι στα 65 τότε βέβαια το όριο της χρηματοδότησης θα είναι το 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή με το ίδιο επιχείρημα σας αντιστρέφω το ερώτημα. Εγώ θέλω να ολοκληρώσω την σκέψη με την λεγόμενη λευκή τρύπα των ταμείων, η οποία πραγματικά έσωσε τα ταμεία για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια και έδωσε μια ανάσα. Είναι γεγονός ότι και ο νόμος Ρέπα – γιατί πρέπει να τα λέμε όλα – έδωσε ορισμένες προϋποθέσεις σε ένα βάθος χρόνου μέχρι το 2012, 2013, τι θα όμως μετά; Πρέπει να ασχοληθούμε από τώρα με το θέμα, το οποίο ταλανίζει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για πολλά χρόνια, ας ξεκινήσουμε να συζητάμε, τι μας εμποδίζει να συζητάμε;

«Χρήστος Πρωτόπαπας»: Να συζητάμε σοβαρά όμως κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα σοβαρά συζητάμε. Με συγχωρείτε πολύ, όταν η κυβέρνηση θέτει ορισμένα θέματα μιλάει σοβαρά. Τώρα αν μερικοί θέλουν να μεταφέρουν την πολιτική στην παραπολιτική, διότι είπατε προηγουμένως – αν σας άκουσα καλά – ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και τώρα που είναι στριμωγμένη ανοίγει το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση από τι είναι στριμωγμένη; Με την παραπολιτική στριμώχνονται οι κυβερνήσεις; Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για πολιτική και πολιτική είναι το ασφαλιστικό.

 

ΔΗΜ: Να μην ανοίξουμε όμως άλλα θέματα, νομίζω ότι το ασφαλιστικό είναι από μόνο του πολύ σοβαρό θέμα. Εγώ θα σας ευχαριστήσω και του δυο για την τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα μαζί μας.

 «Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά κ. Βενιέρη και καλή σας μέρα.

Print
1328 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω