Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής"


Υπέρ του διπλασιασμού των βουλευτών Επικρατείας τάσσεται ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Γιάννης Τραγάκης. Στην εισήγηση που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό προτάσσει τρεις πρωτοποριακές προτάσεις για 5ετή κυβερνητική θητεία, ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή και συνταγματική αναθεώρηση κάθε δέκα χρόνια. Ο κ. Τραγάκης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής που θα συσταθεί μέσα στον Μάιο, προτείνει διακομματικό προεδρείο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη κομματική συναίνεση.

 

ΔΗΜ: Σε ποιες προτάσεις τελικά κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τους άξονες, γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, κατά την ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι άξονες αυτοί είναι α) η επανίδρυση του Κράτους (συνταγματική πρόβλεψη υπαλλήλων αορίστου χρόνου) β) η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων) γ) η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς (έλεγχος προεκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, καθώς και έλεγχος του πόθεν έσχες των βουλευτών δ) η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλαγή στον τρόπο εκλογής ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας) και ε) η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη (επαναδιατύπωση του άρθρου 24 του ισχύοντος Συντάγματος).
Στη Συντονιστική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος, υποβλήθηκαν πολλές προτάσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτοποριακές, όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, η αύξηση της κοινοβουλευτικής θητείας από 4 σε 5 χρόνια,  η υποχρεωτική εξάντληση της κοινοβουλευτικής θητείας, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να προβλέπονται ρητά από το Σύνταγμα, η αναθεώρηση του Συντάγματος κάθε 7- 10 χρόνια.

 

ΔΗΜ: Λάβατε υπόψη μόνο τις προτάσεις των βουλευτών ή και απλών πολιτών και διαφόρων οργανώσεων;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Συντονιστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις επανειλημμένες συνεδριάσεις της εξέτασε, αξιολόγησε και κωδικοποίησε προτάσεις Βουλευτών όλων των κομμάτων, Ευρωβουλευτών, φορέων, πολιτών, επιστημόνων και δημοσιογράφων, οι οποίες είτε κατατέθηκαν στην Επιτροπή είτε δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Το τελικό κωδικοποιημένο κείμενο παρεδόθη στον Πρωθυπουργό, ο οποίος σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την τελική πρόταση του Κόμματος.

Στα πλαίσια του διαλόγου με τους πολίτες, ο οποίος επιθυμούμε να συνεχιστεί, το site www.syntagmatikianatheorisi.gr, του οποίου η επισκεψιμότητα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη (200 – 250 επισκέψεις ημερησίως τον Απρίλιο, 300 – 350 το Μάιο), θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την τελική ψήφιση των διατάξεων.

 

ΔΗΜ: Εσείς συμφωνείτε με το διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας; Οι βουλευτές όλων των κομμάτων δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση…
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όσον αφορά στο διπλασιασμό των Βουλευτών Επικρατείας, που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία και κατά την προηγούμενη αναθεώρηση, είναι μια πρόταση που απαιτεί συναίνεση, σχετικά με την οποία έχουν διατυπωθεί θετικές και αρνητικές απόψεις.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι σήμερα, αν και το Σύνταγμα προβλέπει 15 βουλευτές Επικρατείας, βάσει του εκλογικού νόμου εκλέγονται 12.  Οπότε, η δυνατότητα διπλασιασμού του ποσοστού, δε σημαίνει αναγκαία ότι θα έχουμε 30 βουλευτές Επικρατείας, αφού ο κοινός νομοθέτης είναι αυτός που θα προσδιορίσει τον τελικό τους αριθμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι, επειδή το νέο Σύνταγμα θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή και για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης  θα χρειαστεί πρόβλεψη στον εκλογικό νόμο, η όποια αλλαγή του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας θα ισχύσει από το 2016. Επίσης, η νέα απογραφή, που θα γίνει το 2011, θα προκαλέσει, κατά την άποψή μου, μια σημαντική ανακατανομή εδρών στην Επικράτεια, οπότε η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας θα είναι μικρής σημασίας.

 

ΔΗΜ: Πότε θα πιάσει δουλειά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Μετά την υποβολή της πρότασης, που πιστεύω ότι θα υπογράψει το σύνολο σχεδόν των παρόντων στην κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, θα ζητήσουμε από την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει την ημέρα συζήτησης της πρότασης και ανακοίνωσης της σύστασης Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι σίγουρο ότι μετά την ανακοίνωση της πρότασής μας θα ακολουθήσουν και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων, πάνω στις προς αναθεώρηση διατάξεις. Πιστεύω ότι η Επιτροπή θα συσταθεί πριν τη λήξη της Συνόδου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στην επόμενη Σύνοδο, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων από το ίδιο το Σύνταγμα διαδικασιών. Θα έχει άνεση χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ πρότασή μου είναι η Επιτροπή να έχει διακομματικό Προεδρείο, αφού αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία χρειάζεται συναίνεση.

Print
1606 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω