Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA

 

ΔΗΜ: Θα συζητήσουμε το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Ιωάννη Τραγάκη. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας κ. Παπανικολάου σε εσάς και τους ακροατές σας. Μου επιτρέπετε ενα μικρό σχολιασμό στην αρχή;

 

ΔΗΜ: Βεβαίως.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Επειδή είμαι Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ν.Δ. για το Σύνταγμα και επειδή αναφερθήκατε στο ενδιαφέρον των πολιτών, θα ήθελα να επικυρώσω αυτά που είπατε με το εξής. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιστοσελίδα στο internet για την Συνταγματική Αναθεώρηση, σας πληροφορώ ότι η επισκεψιμότητα στην σελίδα μας είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. Δηλαδή, ενώ περιμέναμε μια επισκεψιμότητα τουλάχιστον 100 με 150 επισκέψεις την ημέρα, σας ενημερώνω ότι για τον μήνα Απρίλιο είχαμε 250 με 300 ημερησίως και τώρα τον Μαϊο βαίνει συνεχώς αυανόμενη και φτάνει στις 400 με 450 ημερησίως. Είναι άνθρωποι που επισκέπτονται το site μας ώστε να ενημερωθούν για τις διάφορες προτάσεις των συναδέλφων της Ν.Δ. αλλά και άλλων φορέων που τις έχουμε κωδικοποιήσει και τις έχουμε περάσει στην ιστοσελίδα www.syntagmatikianatheorisi.gr. Βλέπω ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται άμεσα για την Συνταγματική Αναθεώρηση, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για τα πολιτικά δρώμενα. Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι μετά από καθυστέρηση περίπου 4 μηνών το ΠΑΣΟΚ μας έδωσε μια πρόγευση των προτάσεων του, ενα περίγραμμα δηλαδή προτάσεων του κ. Παπανδρέου οι οποίες βεβαίως θα συζητηθούν ευρέως στο κόμμα του, θα μπούν δηλαδή στη βάσανο της κρίσης όπως έχουν μπει οι δικές μας εδώ και τέσσερις μήνες που λειτουργεί η επιτροπή μας. Πάντως χαιρετίζω έστω και καθυστερημένα αυτό το περίγραμμα προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, περιμένω βέβαια την ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη πρόταση του.

 

ΔΗΜ: Βεβαίως. Έχω την αίσθηση λοιπόν, και εδώ θα βοηθήσετε και εμάς τους πολίτες να καταλάβουμε, ότι στις μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος – που μόνο με πραξικόπημα μπορούν να αναθεωρηθούν – είναι η μορφή του πολιτεύματος. Έχω δίκιο ή όχι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε δίκιο και υπάρχει επεφράσμενη άποψη απο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο, ότι είναι στις μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν πειράζονται βεβαίως και οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου ήταν προσεκτικός χθες και είπε ότι οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες που έχει ο Πρόεδρος πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

 

ΔΗΜ: Δεν γίνεται, όμως, αυτό στην πράξη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν γίνεται στην πράξη διότι έχουμε προεδρευομένη ή προεδρική δημοκρατία.

 

ΔΗΜ: Ακριβώς, εάν ο Πρόεδρος εκλεγεί από τον λαό δεν μπορεί να έχει μειωμένες αρμοδιότητες. Αυτό που είπατε αφήσατε να εννοηθεί ότι αυτά που θα πει ο Πρωθυπουργός σήμερα θα έχουν περάσει από την βάσανο αυτής της διαδικασίας που περιγράψατε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, και πάρα πολλές προτάσεις συναδέλφων βουλευτών έχουν υοθετηθεί από τον κ. Πρωθυπουργό. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους βουλευτές της Ν.Δ. και από υπουργούς αλλά και από φορείς. Μου έκανε εντύπωση δε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της σελίδας μας για το άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στα δάση, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφώρο ανάπτυξη. Και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το άρθρο και το κρίνω θετικά, όπως θετικά κρίνω την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στο άρθρο 24. Μάλιστα οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό θα προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον, θα προστατεύει την αειφώρο ανάπτυξη αλλά θα λύνει και ορισμένα προβλήματα τριβής που έχουν παρουσιαστεί κατά την εφαρμογή του άρθρου 24 από το 1975 και μετά.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, θα δημιουργηθούν πάνω σε αυτή την συζήτηση μεγάλες πλάνες και θα χρειαστεί μεγάλη συζήτηση ώστε να ξεπεραστούν από τον κόσμο και θα ήθελα μια πρώτη πολιτική σας απάντηση. Διαβάζω μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες, οι οποίες κυρίως στηρίζουν τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βλέπω ότι γίνεται ήδη μια αντιπαράθεση. Λένε να οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου δείχνουν την ιδεολογική διαφορά με την Ν.Δ., με άλλα λόγια οι προτάσεις αυτές είναι προς τα εμπρός, προς προοδευτική κατεύθυνση όπως θα λέγαμε ενώ οι άλλες είναι προς τα πίσω. Αυτό υπονοούν.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το ποιός είναι προοδευτικός ή όχι φαίνεται από τις τοποθετήσεις του σε κορυφαία ζητήματα της πολιτικής ζωής του τόπου. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια πλάνη, το ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή εκφράζει την συντήρηση και το κατεστημένο. Οι προτάσεις που υπέβαλλε ο Πρωθυπουργός εκτός του ότι είναι ρηξικέλευθες, είναι προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν. Έχω την αίσθηση ότι αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το περίγραμμα των προτάσεων του κ. Παπανδρέου, είναι προτάσεις που κινούνται περίπου στην σφαίρα του ιδεατού και της θεωρίας. Όταν θα είναι έτοιμοι να μας υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα συγκεκριμένα άρθρα, για παράδειγμα η ισχύουσα διάταξη είναι αυτή η αναθεωρητέα να είναι αυτή, λέξη προς λέξη, τότε ξανασυζητάμε. Θα παρακαλούσα δε αυτό να γίνει όσο πιο σύντομα γιατί είναι πρόθεση μας η προς σύσταση επιτροπή του Συντάγματος να αρχίσει γρήγορα την επεξεργασία των προτάσεων.

Θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο πάνω σε αυτό. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι ένας κοινός νόμος που χωράνε πολιτικές διαφορές. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο συνταγματικός νομοθέτης του 1975, με τις διατάξεις που είχε προβλέψει τότε και οι οποίες θεωρούνται οι προοδευτικότερες και πιο δημοκρατικές της Ευρώπης, είχε προβλέψει ρητά την συναίνεση. Δηλαδή οι ψηφοφορίες είναι καθορισμένες με τέτοιο τρόπο που σημαίνει ότι όλες οι αναθεωρητέες διατάξεις πρέπει να περνάνε μέσα από συναίνεση. Εγώ δε, για να κάνουμε και πράξη την συναίνεση, έχω προτείνει το προεδρείο της επιτροπής που θα συσταθεί για την Αναθεώρηση του Συντάγματος να είναι διακομματικό. Δηλαδή, να είναι για παράδειγμα ο πρόεδρος απο την Ν.Δ., ο πρώτος αντιπρόεδρος απο το ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος αντιπρόεδρος από το ΚΚΕ και ο γραμματέας από τον Συνασπισμό, ώστε να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

 

ΔΗΜ: Να πούμε και κάτι άλλο στον κόσμο που δεν γνωρίζει την διαδικασία κ. Τραγάκη και να μας βοηθήσετε σε αυτό. Όλες αυτές οι ομιλίες και οι πρώτες τοποθετήσεις των αρχηγών πως θα προχωρήσουν, δηλαδή τι θα κάνει αυτή η βουλή και τι η επόμενη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ καλό το ερώτημα σας. Τώρα, τα κόμματα με 50 μυπογραφές θα καταθέσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους στην κα Πρόεδρο της Βουλής. Η Πρόεδρος της Βουλής θα ορίσει μια ημερομηνία που θα συζητηθούν αυτά και θα γίνει σύσταση της επιτροπής. Η επιτροπή θα απαρτίζεται μάλλον από 50 βουλευτές και θα ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέσα από την επιτροπή, λοιπόν, θα προκύψουν ποιές θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, θα τεθεί ένας συγκεκριμένος χρόνος για το πότε θα παραδοθούν οι προτάσεις της επιτροπής και αφού παραδοθούν οι προτάσεις τις επιτροπής η βουλή θα συνέλθει σε δυο συνεδριάσεις, με διαφορά ενός μήνα, και θα ψηφιστούν οι προτάσεις. Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σε αυτή την βουλή με 180 ψήφους στην επόμενη αναθεωρητική βουλή θα χρειαστούν 150 ψήφους για να ψηφιστούν και να περάσουν ως αναπόσπαστο τμήμα του Συντάγματος. Όσες, τώρα, σε αυτή την βουλή πάρουν 150 ψήφους θα χρειαστούν 180 στην επόμενη αναθεωρητική βουλή και θα εφαρμοσθούν βέβαια από την ψήφιση τους. Εάν υπάρχουν διατάξεις οι οποίες άπτονται του εκλογικού νόμου, αυτές οι διατάξεις θα εφαρμοσθούν όχι στις επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Αυτό σημαίνει, λοπόν, ότι η επόμενη βουλή στην ουσία θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα  με βάση τις εργασίες αυτής της βουλής την οποία θα μπορεί να υπερβεί ή να αλοιώσει; Δηλαδή η επόμενη βουλή μπορεί να φέρει νέα θέματα πρός αναθεώρηση;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι. Η επόμενη βουλή θα επικυρώσει τις προς αναθεώρηση διατάξεις της παρούσας βουλής με τον τρόπο ψηφοφορίας που σας περιέγραψα.

 

ΔΗΜ: Ή θα ακυρώσει κάποιες.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εάν δεν περάσουν θα τις ακυρώσει, όπως για παράδειγμα την προηγούμενη φορά είχε προταθεί η αύξηση των βουλευτών επικρατείας η οποία δεν επικυρώθηκε από την έκθεση της επιτροπής του συμτάγματος.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ, ήταν πολύ χρήσιμα τα όσα μας είπατε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ και εγώ κ. Παπανικολάου.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Παπανικολάου, στις 12/5/2006.

Print
1590 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω