Search
× Search
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

 

ΔΗΜ: Είναι μαζί μας ο κ. Τραγάκης, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, Αντιπρόεδρος της Βουλής. Κύριε Τραγάκη καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα κ. Μπότσαρη.

 

ΔΗΜ: Με το καλό να δεχθείτε και τον κ. Σμπώκο την άλλη βδομάδα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα ήθελα να κάνω δύο βασικές παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η εξεταστική επιτροπή – η οποία βέβαια δεν έχει ισχύ τώρα αλλά έχει δημιουργηθεί μια άλλη επιτροπή απο την κα. Πρόεδρο της Βουλής που επιλαμβάνεται του ανοίγματος των λογαριασμών – δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ το έργο της. Μπορεί να μην βγαίναμε να κάνουμε δηλώσεις αλλά προχωρούσε η όλη διαδικασία για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου λογαριασμού. Θα σας θυμίσω, λοιπόν, ότι όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί στην Κύπρο για τα 21,081,757 εκατομμύρια δολάρια της Ντρουμίλαν, έχει σημασία που αναφέρω πάντα το ακριβές νούμερο γιατί αντιστοιχεί στο 10% των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, αυτά τα χρήματα βρέθηκαν στην Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου όπως ήδη γνωρίζετε.

 

ΔΗΜ: Το γνωρίζουμε γιατί εμείς το βγάλαμε κ. Τραγάκη, από αυτή την εκπομπή βγείκε και τότε μας έλεγαν ότι είναι τηλεφωνικός αριθμός.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι έλεγαν. Όχι μόνο ήταν πραγματικός ο λογαριασμός αλλά ενώ αναφέρετο ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στο όνομα Ντρουμιλάν Ελλάς – γιατί αυτή είναι η εταιρεία που είχε αναλάβει την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων – αυτά κατατέθηκαν στην εταιρεία Ντρουμιλάν Όφσετ με έδρα την Κύπρο. Εκεί, λοιπόν, από τα λεφτά αυτά ορισμένα χρήματα πήρε ο κ. Φουάτ Αλ Φαγιάτ...

 

ΔΗΜ: Τον οποίο ουδέποτε καλέσατε κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω απαντήσει επανελλειμένως σε αυτό το ερώτημα και έχω πει ότι δεν μπορέσαμε να τον βρούμε, είχαμε στείλει έγγραφο παντού, ο κ. Φουάτ είναι γεννημένος στην Δαμασκό της Συρίας, έχει υπηκοότητα πορτογαλική, τον αναζητήσαμε στην οδό Τεμπών αριθμός 22 στην Λευκωσία όπου είχε δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας, τελικά δεν υπήρχε τίποτα και δεν μπορέσαμε να τον βρούμε. Αφήστε, όμως, να δούμε μέχρι τέλους. Είναι γνωστό ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Εγώ θα σας θυμίσω ότι με το τελείωμα της εξεταστικής επιτροπής, όταν παρέδωσε το πόρισμα της, είχα ο ίδιος δηλώσει ότι το θέμα θα πάει μέχρι τέλους. Άνοιξε, λοιπόν, και ο λογαριαμός της Αμερικής, απεδείχθη ότι τα 4 εκατομμύρια δολάρια πήγαν και αυτά στην Ελβετία στον συγκεκριμένο γνωστό λογαριασμό, τον 258780 και τον 258781, οπότε έκλεισε το παζλ των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι ακριβώς το 10% των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε ποιός τα πήρε αυτά τα 25 εκατομύρια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα το ερώτημα αυτό είναι. Είναι σε αυτούς τους συγκεκριμένους λογαριασμούς της Ελβετίας τους οποίους έχουμε ζητήσει να ανοιχθούν. Και μάλιστα θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι κατατεθειμένα ούτε στην Ντρουμιλάν Ελλάς ούτε στην Ντρουμιλάν Όφσετ, έχουν πάει στην Ντρουμιλάν Ιντερνάσιοναλ η οποία είναι μια εξωχώρια εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Αφού, λοιπόν, είχαμε – κρατήστε το νούμερο – 14 επαφές με τους Ελβετούς για το συγκεκριμένο άνοιγμα των λογαριασμών, αφού οι Ελβετοί μας είχαν στείλει ένα κατεβατό από έντεκα ερωτήματα στα οποία απαντήσαμε λεπτομερέστατα και αφού μας απάντησαν από την 01/07 ότι το άνοιγμα των λογαριασμών θα γίνει, τελικά μετά από παρέλευση τεσσάρων μηνών και ενώ τους πιέζαμε συνεχώς μας απάντησαν και μας έστειλαν ένα καινούργιο ερωτηματολόγιο το οποίο φαινόταν ότι ήταν διαβασμένο ερωτηματολόγιο. Δηλαδή περιείχε ερωτήσεις του στυλ εάν εσείς έχετε ακόμα δικαιοδοσίες στην εξεταστική επιτροπή κλπ, και φανταστείτε ότι υπήρχε ερώτημα εάν η επιτροπή μας έχει συγκροτηθεί βάσει του άρθρου 68 του Συντάγματος περί εξεταστικών επιτροπών ή του άρθρου 86 περί προανακριτικών επιτροπών.

 

ΔΗΜ: Ποιός έχει βάλει δικηγόρο κύριε Πρόεδρε για να αντιμετωπίζει την συσκότιση;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Υπήρξε ένα δικηγορικό γραφείο στην Γενέυη το οποίο ασχολήθηκε.

 

ΔΗΜ: Και το ελληνικό κοινοβούλιο ποιόν έχει ως δικηγόρο; Μην μου πείτε του νομικού συμβουλίου του κράτους;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αφήστε τα και θα τα πούμε αυτά όταν θα έρθει η ώρα.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα, πάντως αυτή είναι η είδηση και όχι τα άλλα που μετέδιδαν χθες με αυτά που είπε ο κ. Λινός. Έτσι δεν είναι κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η είδηση είναι αυτή: ότι 400.000 δολλάρια έχουν κατατεθεί στο όνομα του κ. Ιωάννη Διαμαντάκου του Αλεξίου, αξιωματικού εν αποστρατεία ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΣ και ο οποίος αποστρατεύθηκε βάζοντας υποψηφιότητα με το κόμμα Ολυμπισμός, αν δεν κάνω λάθος. Είχε, λοιπόν, λογαριασμό στην συγκεκριμένη τράπεζα της Κύπρου και μεταφέρθησαν τα 400.000 δολάρια στον λογαριασμό του.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη θα περιμένουμε να έχουμε και νέα συζήτηση μαζί σας από βδομάδα που θα πάρετε και το καινούργιο αίτημα από τον εισαγγελέα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα ήθελα παρακαλώ πριν κλείσουμε να κάνω μια διευκρίνηση: ότι το άνοιγμα του λογαριασμού γίνεται με την συναίνεση όλων των κομμάτων της Βουλής.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ που είσασταν μαζί μας σήμερα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Μπότσαρη, στις 11/5/2006.

Print
1315 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω