Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ALPHA

 

ΔΗΜ: Μαζί μας σήμερα είναι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης. Κύριε Τραγάκη καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα κ. Σκουρή και σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Ήθελα πριν πάμε στο θέμα με τα TOR, που έχει πολύ ενδιαφέρον, να σας κάνω μια ερώτηση για τον κ. Βουλγαράκη. Πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα μετά την χθεσινή εξέλιξη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα. Ο κ. Βουλγαράκης εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει την υπόθεση για το τι συμβαίνει με τις συλλήψεις των Πακιστανών, από εκεί και πέρα νομίζω ότι το θέμα θα ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη και εγώ της έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη – και το τονίζω αυτό – όπως άλλωστε απεδείχθη και στο θέμα των TOR που θα δούμε παρακάτω αλλά και στο θέμα των υποκλοπών.

 

ΔΗΜ: Εδώ, όμως, είχαμε μια διαβεβαίωση ότι δεν συνέβη τίποτα και η Δικαιοσύνη, στην οποία έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη, λέει ότι συνέβη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, θα εξετσθεί η υπόθεση μέχρι βάθους και θα δούμε τι συνέβη.

 

ΔΗΜ: Δεν είναι κατά την γνώμη σας έκθετος σε μια τέτοια περίπτωση ο Υπουργός;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι είναι γιατί είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή την ανάμιξη του υπουργείου, την ανάμιξη την δική του δηλαδή.

 

ΔΗΜ: Ότι δεν ήταν ο ίδιος, ότι μπορεί να ήταν υπηρεσίες αλλά να μην γνώριζε ο ίδιος λέτε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μπορεί να μην γνώριζε ο ίδιος, ακριβώς.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Ας πάμε στα θέματα των TOR. Δίωξη, λοιπόν, κατά απόστρατου αξιωματικού για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση αγοράς των ρωσικών αντιαρεπορικών συστημάτων και από την χθεσινή έρευνα των εισαγγελέων πρωτοδικών προκύπτει ότι οι ενέργειες των μη πολιτικών προσώπων δεν ήταν αυτοτελής και ότι πολιτικά πρόσωπα τελούσαν εν γνώσει των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα ήθελα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο. Επειδή σε πολλούς είχε δοθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση αυτή είχε εγκαταλειφθεί θα ήθελα να τονίσω ότι και μετά την λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στην οποία ήμουν πρόεδρος η υπόθεση δεν είχε εγκαταλειφθεί ποτέ. Υπάρχει μια συνεχής αλληλογραφία με όλες τις χώρες από τις οποίες είχαμε ζητήσει δικαστική συνδρομή και αναμένουμε, εντός των ημερών, την απάντηση από το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου λογαριασμού στην Ελβετία. Η όλη υπόθεση με τον απόστρατο αξιωματικό βγήκε πάλι από την εξεταστική μας επιτροπή όταν ανοίξαμε στην Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου τους λογαριασμούς και είδαμε ότι 300.000 δολάρια, από τα 21,081,757 δολάρια που είχαν διαβιβαστεί εκεί στην Ντρουμιλάν Όφσετ, ήταν στο όνομα του απόστρατου αξιωματικού στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη.

 

ΔΗΜ: Η εξεταστική επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, έτσι δεν είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η επιτροπή έχει μεν ολοκληρώσει τις εργασίες της πλήν, όμως, με την συναίνεση όλων των κομμάτων – και το τονίζω αυτό – είχαμε ζητήσει από την κα. Πρόεδρο της Βουλής να συγκροτηθεί μια άτυπη επιτροπή που να ασχολείτε με τις εκρεμότητες του ανοίγματος των λογαριασμών. Έχουμε συνεδριάσει πάρα πολλές φορές για αυτό το θέμα, η τελευταία δε φορά ήταν πριν ακριβώς δέκα ημέρες και συμμετείχαν ο κ. Λοβέρδος, η κα. Ξυροτήρη, η κα. Βέρα Νικολαϊδου, ο κ. Ζώης και ο κ. Λυκουρέντζος.. Η τελευταία μας επαφή ήταν με τις Ελβετικές αρχές όπου δώσαμε λεπτομερείς απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που μας είχαν στείλει. Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα πω ότι όλοι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν βγει κατά την λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, όλοι. Και αυτοί της Κύπρου αλλά συγχρόνως μας ήρθαν εκ των υστέρων, όπως γνωρίζετε, και τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική με το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου λογαριασμού. Λογαριασμού που δεν ήταν, όπως απεδείχθη, τηλεφωνικοί αριθμοί όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν ορισμένοι αλλά πραγματικοί αριθμοί με συγκεκριμένα χρήματα τα οποία αναζητούσαμε. Διότι η επιτροπή μας αναζητούσε εξαρχής τα 21,081,757 εκατομμύρια δολάρια και το κάνω συγκεκριμένο το νούμερο διότι αντιστοιχεί ακριβώς στο 10% της δόσης των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχαν διαβεβαιωθεί ότι υλοποιήθηκαν, ενώ στην πραγματικότητα δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα δολάριο. Αυτά, λοιπόν, τα χρήματα είναι συγκεντρωμένα στην Ελβετία σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό και εμείς έχουμε ζητήσει επισταμένως το άνοιγμα του. Δεν σας κρύβω ότι έχω στείλει τουλάχιστον 12 με 14 έγγραφα στους Ελβετούς για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας που γνωρίζετε ότι είναι χρονοβόρος. Πιστεύω ότι σε μερικές μέρες θα έρθει το άνοιγμα των λογαριασμών από την Ελβετία ώστε να είμαστε και εμείς συνεπείς σε αυτά που έχουμε πει. Να διαβεβαιώσω, αυτό που είχα πει εξαρχής όταν ανέλαβα πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, ότι πρόθεση όλων μας, όλων των κομμάτων, είναι να φτάσει η υπόθεση μέχρι τέλους. Να δούμε δηλαδή τι ακριβώς έγινε.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Ποιά πολιτικά πρόσωπα φωτογραφίζουν, πιστεύετε, οι εισαγγελείς πρωτοδικών;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση, ότι αν με νέα δήλωση του φωτογραφίζουν πρόσωπα θα μας στείλουν στην Βουλή έκθεση ότι σταμάτησαν σε πολιτικά πρόσωπα. Όποτε μόλις μας έρθει έκθεση στη Βουλή θα το δούμε πάλι.

 

ΔΗΜ: Προαναγγέλετε ουσιαστικά επανασύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν λέω αυτό, εγώ λέω ότι αν ο κ. Εισαγγελέας πρωτοδικών, ο κ. Αθανασίου, στείλει έκθεση με την οποία μας λέει ότι έχει προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα τότε η Βουλή θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει την όλη υπόθεση. Πάντως, είναι γεγονός ότι με το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών βγήκαν πάρα πολλά στο φως και δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά  τα ανοίγματα οφείλονται στην εξεταστική επιτροπή. Εμείς δώσαμε όλα τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη προχώρησε ως όφειλε να προχωρήσει. Και νομίζω ότι η απαγγελία της κατηγορίας για νομιμοποίηση εσόδων από εγληματική δραστηριότητα εις βάρος του συγκεκριμένου αξιωματικού έγινε μετά από την αλληλογραφία που είχαμε στείλει εμείς στην Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα πρωτοδικών, τον κ. Παναγιώτη Αθανασίου.

 

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Τραγάκη, καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Σκουρή, στις 12/5/2006.

Print
2173 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω