Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105.8


ΔΗΜ: Πάμε να συνομιλήσουμε με τον κ. Τραγάκη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής. Καλημέρα κύριε Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Πως το βλέπετε κ. Τραγάκη το θέμα της παιδείας και των κινητοποιήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, καταρχήν έχω την αίσθηση ότι παίζει σημαντικό ρόλο το timing. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν με την αρχή του σχολικού έτους τα παιδιά να μένουν χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς. Εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα αρκετών κοινωνικών ομάδων, πρέπει όμως και αυτές οι κοινωνικές ομάδες να αναγνωρίσουν ότι οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι περιορισμένες, εξαρτάται από την δημοσιονομική κατάσταση. Και επειδή ο Πρωθυπουργός στην Δ.Ε.Θ οριοθέτησε όλα τα οικονομικά στοιχεία του επόμενου έτους ήταν εκ των προτέρων καθορισμένο ότι ορισμένα από τα αιτήματα και κυρίως αυτό των 1.400 ευρώ δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι μια κινητοποίηση τελικά κάτι αποφέρει, αλλά για μια ακόμα φορά θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν το νέο σχολικό έτος να ξεκινάει υπό αυτές τις συνθήκες. Και να σας πω και κάτι, επειδή μιλάω με τον κόσμο, δεν γίνονται πειστικοί οι εκπαιδευτικοί, γίνονται λίγο αντιπαθείς και δυσκολεύουν τα αιτήματα τους, αρκετά εκ των οποίων είναι δίκαια.

 

ΔΗΜ: Να δούμε και κάτι άλλο, κ. Τραγάκη, που μας βασανίζει ως κοινωνία γενικότερα, το θέμα της διαφθοράς. Κάθε μέρα βγαίνει και ένα καινούργιο στοιχείο, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, εκείνο που παίζει ρόλο είναι ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ η ατμόσφαιρα και αρχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ισοπεδωτικό για τους πολιτικούς. Τα ξέρετε, ότι όποιος είναι στην εξουσία βολεύει τους δικούς του, τακτοποιεί τα πράγματα κλπ, απάντηση μπορεί να δοθεί σε αυτό; Εγώ καταλαβαίνω ότι και να παίρνεις μέτρα, και να λες ότι θα τους πάρω τα κεφάλια δεν αποτελεί φόβητρο για αυτούς που είναι έτοιμοι να απλώσουν το χέρι. Υπάρχει δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο, κάποια στιγμή, ώστε να κοπεί πια αυτή η ιστορία; Σας ρωτάω και ως Αντιπρόεδρο της Βουλής.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση γιατί μου δίνεται την ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα των ημερών. Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής – εγώ τα βάζω μαζί, γιατί νομίζω ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία – είναι ένα θέμα βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή όποιος δεν το αναγνωρίζει νομίζω ότι εθελοτυφλεί. Είναι μια παγιωμένη κατάσταση που μας έφερε στην 50η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη της διαφθοράς, είμαστε πίσω ακόμα και από Αφρικανικές χώρες. Συνδέεται, επίσης, το θέμα αυτό και με τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάσαμε πάρα πολλά προγράμματα εξαιτίας της διαφθοράς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι μια εθνική υπόθεση και θα πρέπει να επιτευχθεί με διακομματική συναίνεση. Δηλαδή θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα πια ότι το ζήτημα της διαφθοράς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο σαν κοινωνικό φαινόμενο, που είναι τέτοιο, αλλά και σαν εθνική υπόθεση. Διότι διαβάζοντας τα στοιχεία από την Διεθνή Διαφάνεια θα είδατε ότι αποτιμούν ετησίως περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα χαμένα χρήματα για την διαφθορά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα, να ικανοποιήσουμε πολλά κοινωνικά αιτήματα. Θέλω, όμως, να μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση. Νομίζω ότι το καινούργιο νομοσχέδιο που φέρνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την ποινικοποίηση στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ σημαντικό. Πάντως το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης. Είχα την τιμή να οριστώ Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά συστήματα. Την πρώτη μέρα που ανέλαβα αυτή την επιτροπή δήλωσα ότι θα είμαι ο ευτυχέστερος των πολιτικών αν αποδειχθεί ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα σε αυτή την ιστορία. Και επιμένω ακόμα σε αυτή την θέση γιατί δεν το είδα το θέμα σαν ευκαιρία κομματικής εκμετάλλευσης.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη μου επιτρέπετε; Θα σας πουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ότι τώρα που κυβερνάει η παράταξη σας το λέτε με αυτό τον τρόπο, την προηγούμενη περίοδο μιλούσατε για πράσινα τρωκτικά. Και τώρα έρχεται το ΠΑΣΟΚ και μιλάει για γαλάζια τρωκτικά και αυτό είναι το κλίμα που οδηγεί στην απαξίωση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακριβώς, και αυτό οδηγεί τους πολίτες στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι ίδιοι, γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Διότι αν αναλογιστούμε το τότε σύνθημα «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα», ε αυτή η κυβέρνηση τα πήγε στον εισαγγελέα και δεν άφησε να τα πάνε οι πολίτες, τα πήγε η ίδια. Και αν μου πει κάποιος, επειδή το ακούω συχνά αυτό, ότι το θέμα το τελευταίο το έβγαλε η ΜΕΒΓΑΛ, θα σας πω ότι δεν το έβγαλε η ΜΕΒΓΑΛ. Η ΜΕΒΓΑΛ έκανε την καταγγελία της ως όφειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση έστησε στη σέντρα το θέμα.

 

ΔΗΜ: Εδώ, όμως, κ Τραγάκη από την ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη διαδικασία, δηλαδή άνθρωποι διορίζονταν σε διάφορες θέσεις, διευθυντές γραφείων κατείχαν σημαντικά πόστα κλπ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι μια παράμετρη απώλεια, επιτρέψτε μου αυτή την έκφραση. Αυτά είναι φαινόμενα που δεν λύνονται μέσα σε μια μέρα και πρέπει να ξέρετε ότι ο κορβανάς των αξιόλογων στελεχών στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο απεριόριστος, δεν είναι ατελείωτος και για αυτό έχω πολλές φορές τονίσει την ανάγκη να αποταθούμε στον ελληνισμό της διασποράς.

 

ΔΗΜ: Θέμα πολιτικών ευθυνών υπάρχει κ. Τραγάκη, υπάρχει θέμα για τον Υπουργό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει ή όχι θέμα για τον Υπουργό. Αυτό που θέλω να πω ότι η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ ήταν μια ευκαιρία να καταπολεμήσουμε το καρτέλ του γάλακτος, το οποίο είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το λένε οι γαλακτοβιομηχανίες είτε δεν το λένε, αυτό υπάρχει. Αν ρωτήσετε έναν οποιοδήποτε κτηνοτρόφο θα σας πει τι τραβάει, η δημοσιοποίηση, λοιπόν, αυτού του θέματος θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάει το γάλα φθηνότερο στον Έλληνα πολίτη. Για να απαντήσω, όμως, και στο ερώτημα σας – μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω – για τις πολιτικές ευθύνες. Εξαρτάται τι εννοείτε πολιτικές ευθύνες.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη αυτό που κάνει εντύπωση είναι το εξής. Υπήρχε κανένας λόγος να κάνεις διευθυντή του πολιτικού σου γραφείου άνθρωπο που έχει και άλλη δουλειά στο δημόσιο; Δηλαδή το ακούει ο άλλος που δεν έχει καθόλου δουλειά και εξεγείρεται. Γιατί, δεν υπήρχαν άλλα στελέχη, δεν μπορούσε να παραιτηθεί; Αυτό είναι θέμα πολιτικής ηθικής λένε πολλοί.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν θα το έβλεπα από αυτή την οπτική γωνία. Εμείς οι πολιτικοί – για να είμαστε και ειλικρινείς σε αυτά που λέμε – να ξέρετε βασιζόμαστε σε μια δεκάδα φίλων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μια πολιτική πορεία και τους οποίους έχουμε εμπιστευτεί και εμπιστευόμαστε. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν, μόνο για τον εαυτό του μπορεί κανείς να απολογηθεί. Εάν, λοιπόν, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον εαυτό του υπουργού τότε αυτές πρέπει να τις αναλάβει ο ίδιος. Εάν όμως είναι ένα θέμα το οποίο αφορά σε μια επιλογή του, πρέπει να δούμε τα κριτήρια της επιλογής και την όλη διαδικασία της επιλογής. Βέβαια, το θέμα της διπλής θέσεως το βλέπω και από άλλη σκοπιά. Δηλαδή το ότι ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του Υπουργού δεν ήταν κακό και είναι και νόμιμο. Εάν κατά καιρούς, όπως ακούγεται, πήγαινε και στο ΠΕΚ, και ξεπλήρωνε ορισμένες υποχρεώσεις του είναι κάτι άλλο και πρέπει να ερευνηθούν όλες. Διότι αν προκύψει παρανομία στην παράλληλη εργασία που έκανε, τότε θα πρέπει να τιμωρηθεί και μάλιστα παραδειγματικά!

 

ΔΗΜ: Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε, να είστε καλά.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή «Οι Εργολάβοι» με τους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, στις 21/09/2006.

Print
1305 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω