Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑLPHA

 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κύριο Τραγάκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας και καλή βδομάδα.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε γιατί σας θυμήθηκε πρωί πρωί ο Σταυρόπουλος; Για τα δάκρυα, θέλει να μιλήσει για δάκρυα. Είχατε πάει χτες στο Καραϊσκάκη;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν πήγα, για πρώτη φορά μετά απ’ όλους τους τίτλους που έχουμε πάρει.
 
ΔΗΜ: Γιατί;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι για το θέμα του Ριβάλντο. Δεν ένιωθα καλά για άλλους λόγους, με έχει ενοχλήσει πολύ η εξωγηπεδική βία. Με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ το γεγονός που συνέβη μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού τότε και επειδή διαβλέπω ότι αυτά πιθανόν να διογκωθούν σε μια κατάσταση όξυνσης, πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Νομίζω ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω στο συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα.
 
ΔΗΜ: Τα λέτε για να τα ακούσετε εσείς κ. Τραγάκη;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Τα λέω για να το ακούσουν διαχρονικά όλοι της τελευταίας εικοσαετίας, η βία στα γήπεδα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μην κοιτάτε που πολλά θέματα δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, αυτή η σύγκρουση των συνδέσμων μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι συνεχής και διαχρονική. Να σκεφτείτε ότι άλλαξα πολιτικό γραφείο για αυτόν τον λόγο. Ήμουν σ’ ένα πολιτικό γραφείο που από κάτω ήταν ο σύνδεσμος φιλάθλων Παναθηναϊκού και είχαμε συνεχώς επεισόδια.
 
ΔΗΜ: Ποιος έχει δίκιο στη διαμάχη Κόκκαλη – Ριβάλντο;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πιθανόν και οι δύο, όσο και αν σας φανεί παράξενο. Ο μεν Ριβάλντο γιατί είναι μια προσωπικότητα και ένας ποδοσφαιριστής τον οποίο δεν μπορείς να αγνοήσεις έτσι, ο δε Κόκκαλης ο οποίος θέλει να κάνει τον προγραμματισμό της ομάδας και έχω την αίσθηση ότι μια καινούργια ομάδα δεν στήνεται γύρω από ένα παίκτη 36 ετών.
 
ΔΗΜ: Έτσι όπως το λέτε θα συμφωνήσω μαζί σας. Έπαιξε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, πρόσφερε και στον Ολυμπιακό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα μέγιστα. Ο Ριβάλντο στην συνέντευξη είπε: μου είπε συνεχίζουμε με τα ίδια λεφτά, σαν να μην άλλαξε τίποτα, εγώ θέλω να μείνω για πάντα στην Ελλάδα, να πάρω σπίτι, να φτιάξω τον προγραμματισμό της ζωής μου, ζητάω ραντεβού, δεν με δέχεται ποτέ και έρχεται κάποιος άλλος και μου λέει, θέλεις να μείνεις με τα μισά λεφτά; Αυτό τον ενόχλησε.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γι’ αυτό είπα ότι και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο. Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι σ’ έναν ποδοσφαιριστή της κλάσεως, της ιστορίας και του ψυχισμού του Ριβάλντο. Απεδείχθη τελικά ότι δεν είναι ένας ψυχρός επαγγελματίας αλλά ο ψυχισμός του κυριαρχεί. Απόδειξη είναι ότι είχε φέρει όλη του την οικογένεια, έφερε όλα του τα παιδιά εδώ, κανόνισε τα σχολεία των παιδιών. Αυτό ήταν λίγο άκομψο από πλευράς Ολυμπιακού. Βέβαια, δεν ξέρω που βρίσκεται η αλήθεια όσον αφορά στις χρηματικές προσφορές.
 
 
 
 
ΔΗΜ: Ακριβώς, τα έλεγα του Δημητράκη αλλά δεν καταλαβαίνει κ. Τραγάκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Διότι άκουσα μια λέξη προηγουμένως η οποία με άγγιξε, «τα μαύρα χρήματα». Έχω την αίσθηση ότι τα επίσημα συμβόλαια είναι σε άλλες τιμές λόγω εφορίας.
 
ΔΗΜ: Αυτή είναι η Ελλάδα; Το χειρότερο για σας ξέρετε ποιο είναι; Να σας τον πάρει ο Ντέμης και να σας βάλει δυο μπαλάκια.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι έχει τις οικονομικές δυνατότητες να κρατήσει αυτό τον παίκτη. Αν ο Ριβάλντο αποφασίσει να πάει σε ελληνική ομάδα είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει κλειστό συμβόλαιο για δυο χρόνια, ενώ στον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό έκανε μονοετή συμβόλαια. Πρέπει, λοιπόν, να του προκαταβάλουν τα χρήματα για δυο χρόνια, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελληνική ομάδα, εκτός από μια, που μπορεί να του δώσει αυτά τα χρήματα.
 
ΔΗΜ: Τι γίνεται τώρα, πάτε για αλλαγή εκλογικού νόμου;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι κάτι που εγώ ζητάω αρκετό καιρό. Διότι πιστεύω ότι αυτός ο εκλογικός νόμος δεν είχε άλλο σκοπό ύπαρξης παρά να περιορίσει την δύναμη του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Σκανδαλίδης άλλα έλεγε όμως.
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Ο κ. Σκανδαλίδης είναι ο πατήρ του νόμου, μπορεί να πει άλλα αφού είναι ο εμπνευστής του;
 
ΔΗΜ: Πριν από δυο μήνες κ Τραγάκη, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε ότι εγώ δεν παίζω με τους θεσμούς παρόλο που μου το ζητούν πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος μου. Αυτό για μένα έβαλε οριστικό τέλος στην υπόθεση του εκλογικού νόμου. Ξαφνικά χθες, και ενώ έχει προηγηθεί η υπόθεση των δομημένων αδόμητων ομολόγων που έχει φέρει πλήγμα στο κύρος της κυβέρνησης, εμφανίζεται ο Σιούφας και επαναφέρει το θέμα. Αυτό δεν δείχνει αυτομάτως ότι υπάρχει μια ηττοπάθεια στην ΝΔ;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός πράγματι το είπε αυτό πριν δυο μήνες, ο Πρωθυπουργός ό,τι λέει το πιστεύει, το εννοεί και αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι πιστός στους θεσμούς, αλλά δεν είναι θέμα ηττοπάθειας. Εγώ θα πρότεινα αυτό που είχα πει και στην Αναθεώρηση του Συντάγματος που ήμουν πρόεδρος, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα τώρα, τώρα, να φέρουμε έναν εκλογικό νόμο και να τον περάσουμε στην επόμενη Βουλή. Να λειτουργήσει δηλαδή στις επόμενες εκλογές, γιατί αυτά που συζητάμε τώρα αφορούν τις μεθεπόμενες εκλογές.
 
ΔΗΜ: Μην ξεχνάτε ότι κάτι ανάλογο είχε πράξει και ο Μητσοτάκης και γύρισε μπούμερανγκ για την ΝΔ. Φοβάμαι μήπως πάλι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου γυρίσει πάλι μπούμερανγκ και δούμε το ΠΑΣΟΚ να κάτσει στο σβέρκο μας για πάνω από δέκα χρόνια, όπως την δεκαετία του 90.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ καλό ερώτημα. Όταν, όμως, ο Μητσοτάκης έφερε έναν νόμο ο οποίος ίσχυσε μια, δυο, τρεις, τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και έδωσε τέσσερις σταθερές κυβερνήσεις στον τόπο, αυτό αποδεικνύει ότι ο τότε εκλογικός νόμος ήταν καλός, παρόλο που εγώ ήμουν θύμα του λόγω εξομάλυνσης. Το μόνο μειονέκτημα του ήταν ότι τις έδρες της εξομάλυνσης τις έπαιρνε από την πρώτη κατανομή και όχι από την δεύτερη. Η δική μου πρόταση είναι: ο εκλογικός νόμος που θα έρθει να έχει ένα μόνο άρθρο. Επανέρχεται σε ισχύ ο προηγούμενος εκλογικός νόμος, δηλαδή ο νόμος Μητσοτάκη του 1990, με την διαφορά ότι οι έδρες εξομάλυνσης θα φαίνονται από την δεύτερη κατανομή.
 
 
 
 
ΔΗΜ: Πέστε μου κάτι κ. Τραγάκη, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και με υπόθεση ότι στην βουλή θα μπουν πέντε κόμματα, ο πρώτος τι ποσοστό θέλει για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εξαρτάται από τους συσχετισμούς των κομμάτων. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι σε όλα τα σενάρια που έχουν υπολογισθεί – και είναι περίπου εκατό – στα 97 το πρώτο κόμμα γίνεται κυβέρνηση. Η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων δεν επηρεάζει τόσο πολύ όσο επηρεάζει το ποσοστό των άλλων και το πόσα κόμματα θα μπουν στην βουλή.
 
ΔΗΜ: Δεν μου απαντάτε, το πρώτο κόμμα με πέντε κόμματα στην Βουλή, πόσες έδρες βγάζει;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Με 40,5% γίνεται κυβέρνηση. Ο εκλογικός νόμος δεν επηρεάζει τον νικητή του αποτελέσματος, ο νικητής των εκλογών βγαίνει περίπου με τον ίδιο τρόπο που έβγαινε και με τον προηγούμενο νόμο. Επηρεάζει τον συσχετισμό των δυνάμεων και θα δημιουργήσει πιθανόν μια κυβέρνηση με 3 ή 4 έδρες πάνω από τις 150.
 
ΔΗΜ: Πότε θα γίνουν εκλογές;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ προσωπικά έχω τοποθετήσει εδώ και αρκετό καιρό τον χρόνο των εκλογών το Φθινόπωρο αλλά ο καθένας από εμάς μπαίνει σε σεναριολογία. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει, είναι εκείνος που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή του χρόνου;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πιθανόν, αφού το λέει ο Πρωθυπουργός. Αν θέλετε δε και την δικιά μου επιθυμία, μακάρι να γίνουν τον άλλο μήνα να τελειώνουμε. Διότι ένας παρατεταμένος προεκλογικός αγώνας κουράζει πρώτον τα κόμματα, δεύτερο τους υποψηφίους και τρίτο τον ελληνικό λαό.
 
ΔΗΜ: Γίνονται εκλογές με 42 βαθμούς υπό σκιά κ. Τραγάκη;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί πρώτη φορά είναι που το έχουμε κάνει;
 
ΔΗΜ: Όχι δεν είναι πρώτη φορά αλλά πρέπει να συντρέξει σοβαρός εθνικός λόγος.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ούτε τότε υπήρχε εθνικός λόγος όταν κάναμε Ιούνιο εκλογές, κάναμε Νοέμβριο και ξανακάναμε εκλογές τον Απρίλιο.
 
ΔΗΜ: Ε να πείτε τότε στον κόσμο να μην πάει στον Αστέρα να κολυμπήσει για να πάει να ψηφίσει.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πάντως, θα σας θυμίσω ότι ο τότε εκλογικός νόμος, ο αποκαλούμενος και νόμος Κουτσόγιωργα, είχε οδηγήσει σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογές, επί 18 μήνες η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και αυτό αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει εκλογικούς νόμους με βάση τα σενάρια της ήττας του και αυτό δεν είναι καλό για τον τόπο.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα σας.
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα.
Print
1453 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω