Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΗ - 12/07/2007
1. Κύριε Πρόεδρε ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα που βγήκαν από το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε για μια ακόμα φορά αναθέτοντας μου την θέση του Πρόεδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για την εκλογή των μελών της Κ.Ε. και του Πολιτικού Συμβουλίου. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της επιτροπής για την τεράστια προσπάθεια που έκαναν όλο αυτό το διήμερο και φέραμε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Περίπου 3,900 σύνεδροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 54 κάλπες που στήθηκαν. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί τόσο η ψηφοφορία όσο και η διαλογή εξελίχθησαν ομαλά και χωρίς ενστάσεις.
Όσον αφορά τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Ο Κ. Καραμανλής έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες πολίτες, μήνυμα στο οποίο εύχομαι να ανταποκριθούν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων για το καλό και των ίδιων αλλά κυρίως για το καλό του τόπου. Ο Καραμανλής με την στάση του αυτή έδειξε και τον δρόμο για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού και διαλόγου, μακριά από πολιτικές οξύτητας, πόλωσης και διχασμού. Ο Πρωθυπουργός οριοθέτησε την ιδεολογική μας ταυτότητα στον μεσαίο χώρο, στο κοινωνικό κέντρο, εκεί που συναντώνται και ζυμώνονται όλες οι ιδέες, όλες οι απόψεις, εκεί όπου οι ιδεοληψίες, οι δογματισμοί και οι ακραίες αναφορές δεν έχουν θέση. Είναι ο χώρος στον οποίο απευθύνεσαι στην λογική και όχι στο συναίσθημα και τα πάθη των ψηφοφόρων, ο χώρος στον οποίο απαιτείται να έχεις θέσεις, πρόγραμμα και να παράγεις πολιτική. Αυτό, σαφώς, είναι ένα προνομιακό πεδίο για την Ν.Δ. Άλλωστε εμείς την ιδεολογική μας ταυτότητα την έχουμε οριοθετήσει από το πρώτο συνέδριο της Χαλκιδικής όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέπτυξε τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και μίλησε για ένα κόμμα που θα κινείται από τις παρυφές της αριστεράς έως τις παρυφές της δεξιάς κυριαρχώντας στην πολιτική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες. Νομίζω ότι αποδείχθηκε προφητικός και δικαιώθηκε.
Στο συνέδριο μας, όμως, τέθηκαν οι βάσεις και οι στόχοι της επόμενης τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, στην δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, στην λήψη μέτρων για την προστασία των αγροτών, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, στην καθιέρωση πλαφόν κατώτατου ορίου εθνικής σύνταξης και την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μίλησε για συνεχή, μετωπική σύγκρουση με την ανεργία και επιδότηση της απασχόλησης. Μίλησε για όλα αυτά που θα αποτελέσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας. Το 7ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. επιβεβαίωσε λοιπόν αυτό που γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός, ότι η Ν.Δ. και ο πρόεδρος της είναι η μοναδική πολιτική δύναμη μεταρρύθμισης που μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα του χθες και να τον οδηγήσει με σιγουριά στην νέα εποχή.
2. Υπήρξαν τάσεις στο συνέδριο;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και βέβαια υπήρξαν τάσεις, η εξής μια: η τάση Κώστας Καραμανλής. Είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, όχι μόνο στο εσωκομματικό πεδίο αλλά και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Αναδεικνύεται, δε, συστηματικά σε προσωπικότητα διεθνούς κύρους, με μεγάλη ακτινοβολία και αυτό το πιστοποιεί- με τον πιο εμφατικό τρόπο - η επιτυχία του να αναδείξει και να καταστήσει την Ελλάδα κύριο ενεργειακό κόμβο, με κυρίαρχο οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο σε όλη την Ν.Α. Ευρώπη.
- Έχετε χαρακτηρισθεί από μερίδα του Τύπου ως ο Πρόεδρος των δύσκολων αποστολών. Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας, ως Αντιπρόεδρος της Βουλής θα ήθελα το σχόλιο σας.
«Ιωάννης Τραγάκης»:Δεν συνηθίζω να μιλώ για τον εαυτό μου, έρχομαι σε δύσκολη θέση. Θα προσπαθήσω απλά να καταθέσω ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία όσον αφορά το έργο και τη πορεία μου ως Αντιπρόεδρος της Βουλής τα τρεισήμισι αυτά χρόνια. Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής μου ανέθεσαν την προεδρία πολλών δύσκολων επιτροπών.
Γνωρίζετε ότι είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 21 του Ν.3223/2002 για την τιμή του πολιτικού κόσμου. Είναι η επιτροπή που αφορά το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων, δηλαδή των βουλευτών, τέως βουλευτών, ευρωβουλευτών, τέως ευρωβουλευτών και των υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων. Είχαμε πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουμε αλλά πιστεύω ότι το φέραμε σε πέρας, διότι καταφέραμε να μεταφέρουμε σε όλους τους συναδέλφους το τι σημαίνει Πόθεν Έσχες. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες κατατίθενται πια στην ώρα τους αλλά και καταγράφονται λεπτομερώς. Μηχανοργανώσαμε το όλο σύστημα και επιπλέον, ζητώντας αντίγραφο του Ε9 από την εφορία, καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα περιουσιολόγιο, ένα μίνι κτηματολόγιο, για όλα τα ακίνητα των βουλευτών και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντική επιτυχία. Επίσης, ολοκληρώσαμε τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες των βουλευτών από το 1981 – 2001, καθώς και τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των συναδέλφων της περιόδου 1999 – 2001. Όλες αυτές ήταν εργασίες πολύ μεγάλες - τόσο σε όγκο όσο και σε προσπάθεια - και οι οποίες πιστεύω ότι στέφθηκαν με επιτυχία.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι εξελέγη Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση και αφού ανοίξαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου, λογαριασμούς σε Λευκωσία, Μόσχα και Ηνωμένες Πολιτείες, καταφέραμε να βρούμε ένα ποσό 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία. Ζητήσαμε το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Η μεγαλύτερη τιμή για μένα, όμως, ήταν η εκλογή μου με τις ψήφους όλων των κομμάτων Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δηλαδή της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Θέση την οποία στο παρελθόν τίμησε με την παρουσία του ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος. Κωνσταντίνος Τσατσος. Και αυτό το έργο πιστεύω ότι στέφθηκε με επιτυχία και στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή έχουμε περίπου 62 άρθρα προς αναθεώρηση.
Μου ανετέθη επίσης η προεδρία της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής τόσο του 6ου όσο και του 7ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. και πιστεύω ότι είναι ένα δύσκολο έργο το έφερα σε πέρας.
Έχω την αίσθηση δε ότι και η προεδρία μου στην έδρα του κοινοβουλίου, ως προεδρεύων του σώματος, έχει αναγνωρισθεί απ’ όλους σχεδόν τους συναδέλφους όλων των πτερύγων. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους όλων των κομμάτων που με αντιμετωπίζουν με σεβασμό αναγνωρίζοντας την διαρκεί προσπάθεια μου να είμαι δίκαιος και αντικειμενικός προς όλες τις πτέρυγες.
- Όλα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική και ότι το πρώτο κόμμα με δυσκολία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη αυτοδυναμία. Πόσο σας προβληματίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
«Ιωάννης Τραγάκης»:Επιτρέψτε μου να μην συμφωνήσω με την ανάλυση σας, δηλαδή ότι η πεντακομματική Βουλή δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αυτοδυναμία. Ο εκλογικός νόμος – τον οποίο το Πa.Σo.Κ. έφερε προεκλογικά το 2004 – μπορεί να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επιτρέπει όμως την αυτοδυναμία. Και όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, με τα δυο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται πάνω από το 41%, είναι σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα έχει αυτοδυναμία. Σημειώνω, επίσης, ότι στα περίπου 120 σενάρια πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων που έχουμε επεξεργαστεί και με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει ότι το πρώτο κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επομένως, δεν μας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που με προβληματίζει, όμως, είναι ότι το Πa.Σo.Κ. – για μια ακόμη φορά – παίζει με τους θεσμούς. Το 2004 έφερε, προεκλογικά, εκλογικό νόμο ώστε να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που θα προέκυπτε από τις εκλογές αναγνωρίζοντας από τότε ότι κυβέρνηση θα είναι η Ν.Δ. Η προσωπική μου, πάντως, αίσθηση είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι τετρακομματική.
- Πιστεύετε ότι η υπόθεση των ομολόγων και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης;
«Ιωάννης Τραγάκης»:Εδώ και 120 μέρες η αντιπολίτευση - και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση - έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών σε ότι αφορά το ομόλογο. Λέω το ομόλογο και όχι τα ομόλογα, διότι ακόμα περιμένουμε να αναφερθούν και σε άλλα ομόλογα αλλά δεν έχουν προσκομίσει κανένα στοιχείο. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που ανακάλυψε και αποκάλυψε την υπόθεση, την έστειλε στην Δικαιοσύνη την οποία και άφησε απερίσπαστη να κάνει το έργο της και να αποφανθεί. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους θεσμούς και αυτή είναι η διαφορά μας. Με λύπη μου παρατηρώ ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα βάλλεται απρόσκοπτα, χωρίς καμιά δικαιολογία και ειλικρινά, στα τόσα χρόνια που πολιτεύομαι τέτοια επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν έχω ξαναδεί. Έχω την αίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν δικαστικές αποφάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Σημειώστε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για το Πa.Σo.Κ. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, απέδειξε στην Βουλή ότι οι κυβερνήσεις του Πa.Σo.Κ. ήταν οι περισσότερο εμπλεκόμενες με τα ομόλογα τη περίοδο 2001 – 2004.
- Μέσα σε αυτό, το όχι και τόσο ευχάριστο, κλίμα για την κυβέρνηση ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα με τη ΔΕΗ και η τραγωδία με τις μεγάλες πυρκαγιές. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς;
«Ιωάννης Τραγάκης»:Στο θέμα αυτό θέλω να τονίσω ότι την κρίσιμη εκείνη μέρα της Τετάρτης προς Πέμπτη υπήρξαν 314 καταγεγραμμένες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των πυρκαγιών και τις θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί - πρωτοφανείς στα χρονικά - και κρίνοντας από το γεγονός ότι δεν είχαμε καταστροφές κατοικιών έχω την αίσθηση ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε σωστά. Βέβαια, υπήρξε το μεγάλο θέμα της τραγωδίας της Πάρνηθας, διότι είναι τραγωδία η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Εκεί, όπως γνωρίζετε έχει ήδη επιληφθεί ο εισαγγελέας και εξετάζει όλες τις περιπτώσεις ακόμα και εκείνη του εμπρησμού και όπου παρουσιαστούν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν, προς όλες τις πλευρές. Να είστε σίγουροι για αυτό. Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την άμεση αεροφωτογράφιση και παρακολούθηση με δορυφόρο καθώς και οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων που με διάταγμα θεωρούνται άμεσα αναδασωτέες. Δεν θα χαθεί ούτε ένα μέτρο, διότι ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός: όπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος, σε όλη του την έκταση. Εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η αναδάσωση και τα αντιπλημμυρικά έργα όχι μόνο θα πραγματοποιηθούν αλλά θα πραγματοποιηθούν και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 1987 στην Πεντέλη όπου στις καμένες εκτάσεις ξεφύτρωσαν τα αυθαίρετα σαν μανιτάρια.