Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ – Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007.
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ – Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007.
ΔΗΜ: Πάμε τώρα στον Γιάννη Τραγάκη, τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρο της Βουλής. Κύριε Τραγάκη καλημέρα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Βλέπουμε ότι υπάρχει και μια πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές δεν νομίζω ότι είναι σωστό τώρα, δεν ξέρω εάν ακούσατε αυτό που είπα. Νομίζω ότι ήσασταν στην τηλεφωνική γραμμή όταν μιλούσα με τον νομάρχη Κεφαλονιάς και αυτό που μας έλεγε είναι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή και εάν συνέβαινε αυτό - δηλαδή πήγαιναν από την πρώτη στιγμή - δεν θα είχαν γίνει αυτές οι καταστροφές, δεν καιγόταν δηλαδή το νησί για τρίτη ημέρα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τα ίδια παράπονα με τον κ. Νομάρχη Κεφαλονιάς θα είχε και κάποιος άλλος νομάρχης σε άλλο σημείο της Ελλάδας διότι είναι τέτοια τα μεγέθη των πυρκαγιών - πρωτοφανή για την χώρα μας, όλων των εποχών – γιατί το να έχουμε 100 νέες εστίες την ημέρα αυτό είναι πρωτοφανές. Άρα ο κ. Νομάρχης μπορεί να είπε αυτά που είπε αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί και αυτός και όλοι οι άλλοι ότι η πυροσβεστική με τα επίγεια μέσα και με τα εναέρια μέσα δεν ολιγωρεί, από την στιγμή που αναγνωρίζουμε όλοι ότι δεν ολιγωρεί αλλά βρίσκεται μέσα στα μέτωπα της φωτιάς αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αξιολογήσεις, υπάρχει το κέντρο αξιολόγησης το οποίο αποφασίζει που θα πρέπει να πάνε τα επίγεια και που τα εναέρια μέσα. Εγώ εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι για τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες στον τόπο μας, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 45 βαθμούς και όχι μόνο σε ώρες αιχμής αλλά επί ολόκληρες ημέρες, δηλαδή για 3-4 ημέρες είχαμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και εν συνδυασμώ με την ανομβρία η οποία είχε παρατηρηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να έχουμε την έκταση των πυρκαγιών αυτή την περίοδο. Έχω την αίσθηση, για να είμαι ειλικρινής, ότι το πυροσβεστικό σώμα, και εδώ θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα και στους άνδρες που καθημερινά δίνουν τις μάχες, αλλά και στα θύματα που έχει αυτή την περίοδο το πυροσβεστικό σώμα και στους άμαχους πολίτες διότι είχαμε δυστυχώς και άμαχους πολίτες μέσα στα θύματα, αυτό δεν ήταν πρωτοφανές έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας. Εγώ εκείνο που ήθελα να τονίσω και να σταθώ είναι αυτό που είπατε εσείς εξαρχής, ότι δεν προσφέρεται, και πολύ σωστά το τοποθετήσατε, δεν προσφέρεται, δεν είναι της ώρας να έχουμε πολιτική αντιπαράθεση αυτή την στιγμή για να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το μέγεθος της τραγωδίας που συμβαίνει στον τόπο μας αυτή την περίοδο, λόγω επαγγέλματος - γιατί εκτός από μηχανικός είμαι και αγρονόμος τοπογράφος - έχω επισημάνει από παλιά που υπάρχουν τα προβλήματα σε ότι αφορά τις πυρκαγιές. Βέβαια, από μια έρευνα η οποία είχε γίνει από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε αποδειχθεί από τις 100 πυρκαγιές οι 60 είναι εμπρησμοί, 30 είναι εξ’ αμελείας και ένα 10% από φυσικά αίτια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εκεί που πρέπει να δώσουμε όλο μας το βάρος είναι οι εμπρησμοί. Οι εμπρησμοί πάλι είναι 2 ειδών: Οι εμπρησμοί από καταπατητές και οι εμπρησμοί άλλων αιτίων, θα πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όλα αυτά τα αίτια. Εγώ από παλιά είχα προτείνει, δεν υπάρχει άλλη λύση, τον αποτερματισμό των δασών, δηλαδή το δασολόγιο και προτού προχωρήσουμε να ολοκληρώσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο σε πρώτη φάση έπρεπε να έχει γίνει ο αποτερματισμός των δασών.
ΔΗΜ: Τι είναι ο αποτερματισμός;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αποτερματισμός έιναι εκεί που τελειώνει ένα δάσος να ξέρουμε όλοι ότι αυτά είναι τα όρια του δάσους και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, σε καμία περίπτωση, οπότε οι επίδοξοι καταπατητές θα αντιλαμβάνονταν ότι δεν θα μπορούσαν με πυρκαγιές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την μετατόπιση του ορίου του δάσους. Επομένως, όταν το όριο του δάσους είναι κατοχυρωμένο κτηματογραφικά δεν μπορεί να αλλάξε,ι όπως σας πληροφορώ έγινε για πρώτη φορά στην χώρα μας στην Πάρνηθα, διότι η κυβέρνηση οριοθέτησε με αεροφωτογράφιση όλη την καμένη έκταση του δάσους της Πάρνηθας και το διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο θα είναι ακριβώς στα όρια του δάσους, ούτε ένα μέτρο λιγότερο, ώστε να μην παρουσιαστούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που π.χ. καιγόταν μια έκταση 100.000 στρεμμάτων και αναδασωτέα οριζόταν τα 75.000 χωρίς να ορίζεται τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 25.000. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να συνεχισθούν και εγώ ειλικρινά σας μιλάω βλέπω ότι η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα σε αυτό το σημείο.
ΔΗΜ: Σε συγκεκριμένες φωτιές, εντάξει στην Πάρνηθα έγινε αυτό που έγινε, κάηκε ο πνεύμονας της Αττικής και είναι ένα τεράστιο θέμα αλλά ωστόσο οι χιλιάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δεν αφορούν μόνο σε δάση αφορούν και σε αγροτικές καλλιέργειες και σε σπίτια. Βέβαια το δασολόγιο, που δεν υπάρχει δυστυχώ, είναι ένα από τα προβλήματα αλλά πόσο πειστικό είναι αυτό που λέτε εσείς που έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν θα ήθελα να κάνω πολιτική…
ΔΗΜ: Όχι, αλλά όταν ο πολίτης έχει δει σε μια διάρκεια πολλών ετών, ο Υμηττός για παράδειγμα, ο οποίος είναι ένα βουνό, μετά την μεγάλη φωτιά πριν από πολλά χρόνια σε ένα μεγάλο κομμάτι να έχει χτιστεί πόσο μπορεί να πείσει ο πολιτικός κόσμος γενικότερα ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί στην Πάρνηθα ή σε άλλες περιοχές?
«Ιωάννης Τραγάκης»: ‘Έχετε απόλυτο δίκιο, το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν αφορά κυβερνήσεις, είδατε δεν έκανα πολιτική ενώ θα μπορούσα εύκολα να κάνω πολιτική και να θυμίσω τι είχε συμβεί κατά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ για το κτηματολόγιο και τι ευκαιρίες χάθηκαν. Πράγματι και στην Πεντέλη και στον Υμηττό ξεφύτρωσε ένα δάσος αυθαιρέτων το οποίο είναι σε περιοχές οι οποίες πριν από λίγα χρόνια είχαν καεί. Για πρώτη φορά λοιπόν τώρα στην Πάρνηθα γίνεται αυτό και νομίζω ότι είναι ένα πιλοτικό μέτρο το οποίο πρέπει να λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα ώστε να υπάρχει η κατοχύρωση αυτή και να υπάρχουν οι διαδικασίες εξπρές, όπως εγώ ονομάζω, για την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων και εννοώ στις περιοχές που είχαμε πρόσφατα πυρκαγιές να υπάρχουν επίγειες και εναέριες περιπολίες ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα αυθαίρετο κτίσμα και με την αρχή της δημιουργίας του να αντιμετωπίζεται με άμεση κατεδάφιση. Να ξεχαστεί το φαινόμενο που ζήσαμε στην Πεντέλη το 1998 όταν μετά το κάψιμο στο ίδιο σημείο ξεφύτρωσαν σπίτια και μάλιστα όχι απλών ανθρώπων, για να καλύψουν τις οικιστικές τους ανάγκες, μιλάμε για βίλες και νομίζω ότι ένα βήμα το οποίο θα πρέπει να κάνει η πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να κάνει τον αποτερματισμό των δασών, επιμένω σε αυτό. Βέβαια υπήρξαν, εάν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο, και ορισμένες ύποπτες πυρκαγιές, δεν θα αναφέρω τι σημαίνει ύποπτη πυρκαγιά, θα αναφέρω ένα γεγονός. Το προηγούμενο Σάββατο ο κ. Πρωθυπυργός θα επισκεπτόταν τους Δελφούς με τον κ. Μπαρόζο, δεν είναι δυνατόν - και αυτό αναφέρω ως ύποπτο γεγονός - το προηγούμενο βράδυ 3 η ώρα την νύχτα να εκδηλωθούν 3 εστίες στον Παρνασσό, αυτό μας βάζει σε υποψίες τι μπορεί να συμβαίνει.
ΔΗΜ: Τώρα έτσι όπως το λέτε χωρίς να διευκρινίζετε τι είναι αυτό…
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εννοώ ότι είναι εμπρησμός.
ΔΗΜ: Το συνδέετε..
«Ιωάννης Τραγάκης»: Με πολιτικά? Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο.
ΔΗΜ: Το συνδέετε με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.
«Ιωάννης Τραγάκης»:: Το συνδέω ότι είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να το προσέξουμε, να το εξετάσουμ,ε να περάσουμε από μια βάσανο, θα περιμένουμε βέβαια και όλες τις έρευνες αλλά που να προλάβει η πυροσβεστική να κάνει όλες αυτές τις έρευνες που θέλει να κάνει, διότι είναι αδιανόητο ένα τόσο μεγάλο μέγεθος πυρκαγιών. Να σκεφθείτε το 2000 που εθεωρείτο η χειρότερη περίοδος για την χώρα και δυστυχώς πάλι σε προεκλογική περίοδο, μάλλον σε περίοδο εκλογών, είχαμε ρεκόρ πυρκαγιών. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι το 2004, πάλι σε προεκλογική περίοδο, αλλά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν συνέβη το παραμικρό και είχαμε πάλι το πρόβλημα τώρα το 2007 που είμαστε μάλλον σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη να σας ευχαριστήσω.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω και να σας καλημερίσω.