Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Συνέντευξη
του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
         23 Δεκεμβρίου 2007
 
Δημοσιογράφος: Νίκος Τσούτσιας.
 
 
ΔΗΜ: Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του Βασίλη Μαγγίνα και η κυβέρνηση βιώνει το σοκ της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Βαραίνει το κλίμα στη Ν.Δ.;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά. Δεν βλέπω το λόγο να βαρύνει το κλίμα. Αντιθέτως, είδα ότι στον Προϋπολογισμό όχι μόνο υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές αλλά χειροκρότησαν τον Πρωθυπουργό 14 φορές, πολλές εκ των οποίων παρατεταμένα. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και ο Πρωθυπουργός έδειξε πολύ ικανοποιημένος.
 
ΔΗΜ: Μου περιγράφετε μια ειδυλλιακή εικόνα…
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή έζησα εγώ και ξέρω ότι οι βουλευτές έφυγαν ικανοποιημένοι για τις επαρχίες τους, οπλισμένοι με τα επιχειρήματα που τους έδωσε ο λόγος του Πρωθυπουργού.
 
ΔΗΜ: Πρόσφατα, σε σύσκεψη, οι βουλευτές καταφέρθηκαν εναντίον των υπουργών, μέχρι και «καλαμοκαβαλάρηδες» τους είπαν.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Διαχρονικά παρατηρείται μια «μικροένταση» μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών. Νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο και από τους μεν και από τους δε. Υπήρξαν παράπονα κυρίως για κομματικά στελέχη όπως διοικητικές και προέδρους Οργανισμών, ΔΕΚΟ και για μερικούς γραμματείς. Έχω την αίσθηση ότι μετά την πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για συνεργασία με τους βουλευτές η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
 
ΔΗΜ: Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν υπουργοί, ακόμη και διευθυντές των γραφείων τους καθώς και στελέχη που αγνοούν τους βουλευτές;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Οι εξαιρέσεις καμιά φορά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις αλλά είναι μεμονωμένες και αντιμετωπίζονται.
 
ΔΗΜ: Είχε προταθεί η δημιουργία ενός «συνδέσμου» με τους βουλευτές, ανά υπουργείο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ναι, είναι μια πρόταση η οποία εξετάζεται. Ο σύνδεσμος θα μεταφέρει την αγωνία του κόσμου και τα προβλήματα στους υπουργούς καθώς και τις απαντήσεις τους προς τους βουλευτές.
 
ΔΗΜ: Θα είναι κομματικό στέλεχος;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω. Θα είναι στέλεχος που θα έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, οριζόντιες και κάθετες, των συμβαινόντων στα υπουργεία. Σε κάθε υπουργείο ένας.
 
ΔΗΜ: Η αντικατάσταση του κ. Μαγγίνα θα επιφέρει καθυστέρηση στο ασφαλιστικό;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το νομίζω. Ήδη φαίνεται ότι η κ. Πετραλιά εργάζεται εντατικά και έχει λάβει τις πρώτες της αποφάσεις, όπως η ένταξη στα Βαρέα των εργαζομένων της αυτοδιοίκησης που απασχολούνται στην καθαριότητα και τα τεχνικά έργα. Νομίζω δε ότι αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτεροι χειρισμοί από τον κ. Μαγγίνα, κατά τη θητεία τους ως υπουργού;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι. Πιστεύω ότι ο κ. Μαγγίνας το χειρίστηκε καλά και στην ίδια ρότα θα συνεχίσει η κ. Πετραλιά. Απλώς μπορεί να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις στις πρώτες προτάσεις που είχαν γίνει, κυρίως σε σχέση με τις γυναίκες.
 
ΔΗΜ: Τα ενοποιημένα ταμεία θα είναι πέντε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Την ενοποίηση την ζητούν όλοι. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 3 ταμεία, ο ΛΑΟΣ 1, εμείς 5. Θα δούμε, στη πορεία μπορεί να προκύψει και κάτι άλλο.
 
ΔΗΜ: Για την αγρότισσα θα περάσει η πρόταση βουλευτών της Ν.Δ. για σύνταξη στα 60 αντί στα 65;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι σωστή και ενδιαφέρουσα πρόταση. Θ αγίνει, εφόσον δούμε και τις αναλογιστικές μελέτες και αν από αυτές δεν προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση του συστήματος. Αφορά στη σύνταξη της αγρότισσας που καταβάλει εισφορές, γιατί έχει γίνει μια παρεξήγηση.
 
ΔΗΜ; Είστε υπέρ του νέου εκλογικού νόμου;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι είμαι απλώς υπέρ αλλά είμαι από αυτούς που υποστηρίζω ότι έπρεπε να είχε ψηφιστεί την πρώτη τετραετία.
 
ΔΗΜ: Συμπεραίνω ότι η κυβέρνηση έχασε «χρυσή ευκαιρία» με τον εκλογικό νόμο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ναι, υπό την έννοια ότι θα είχε «καλύψει» τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να περιορίσει την κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Όμως, εμείς σκεφτόμαστε πολιτικά υστερόβουλα αλλά ο Πρωθυπουργός είναι αταλάντευτα θεσμικός και δεν είναι υστερόβουλος. Ασχέτως εάν εμείς είμαστε είτε 165 είτε 152 λειτουργούμε ενωμένοι σαν γροθιά. Και σας εγγυώμαι ότι δεν θα χαθεί ούτε μια ψήφος ούτε μια ψηφοφορία, όπως μέχρι σήμερα, παρότι σχεδόν όλοι αμφισβητούσατε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αρραγής.
 
ΔΗΜ: Με την αναθεώρηση του Συντάγματος τι θα κάνετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα προχωρήσουμε κανονικά, αμέσως μετά τις γιορτές.
 
ΔΗΜ: Και αν δεν προσέλθουν στην επιτροπή τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσετε τη διαδικασία σε τέτοιο ενδεχόμενο από την αρχή;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Αν δεν προσέλθει κανένα κόμμα, η αίσθηση μου είναι πως θα ξεκινήσει από την αρχή η προαναθεωρητική διαδικασία, ώστε να μην χάσουμε την ευκαιρία της αναθεώρησης. Αν δούμε ότι δεν προχωρεί η διαδικασία τώρα, θα υπάρξει δεύτερη σκέψη για να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή.
Print
1377 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω