Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο μηνιαίο περιοδικό "Βουλή & Ευρωβουλή"

Συνέντευξη του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή»
-          Ιανουάριος 2008
 
Δημοσιογράφος: Σοφία Κολοβού
 
ΔΗΜ: Τι θα κάνει η Ν.Δ. αν τεθεί αίτημα από το ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το θέμα Ζαχόπουλου;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι είναι το θέμα Ζαχόπουλου ώστε να εξωθήσει ένα Κόμμα σε μια τέτοια ενέργεια; Είναι ένα σόου, ένα σήριαλ σε συνέχειες, αφού οι Ελληνες πολίτες έτσι το αντιμετωπίζουν...Αντί να πάνε στο «σήριαλ » των 7 πάνε στο «σήριαλ» των 8....
Μια καθαρά «ρόζ » ιστορία στην οποία δεν δίνεται καμία πολιτική προέκταση…Εάν υπάρξουν – κατά την έρευνα- που θα γίνει από την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για τους διατελέσαντες Υπουργούς Πολιτισμού από το 1996 και μετά – αυτό άλλωστε είναι και το αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας – ατασθαλίες κατά την διαχείριση των κονδυλίων του Υπ. Πολιτισμού σε κάποιους πολιτικούς προϊστάμενους της περιόδου εκείνης, τότε βεβαίως θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και τότε θα είναι πολιτικό το θέμα....
 
ΔΗΜ: Με οδηγείτε στο να σας ρωτήσω ξανά για την υπόθεση Ζαχόπουλου και ....
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας παρακαλώ πολύ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να με ρωτήσετε και να σας απαντήσω. Όμως πιστεύω ότι απάντησα ανοικτά σε ότι πιστεύω. Ας ασχοληθούμε και με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία...
Υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, διότι η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου οδηγεί όλες τις χώρες σε πληθωριστικές πιέσεις. Παρά το γεγονός ότι είχαμε τιθασεύσει τον πληθωρισμό – κάτω από το 3%, τώρα πλησιάζουμε στο 4%.Την Ελληνική κοινωνία
την απασχολεί το ασφαλιστικό, η ανεργία, και όχι το θέμα Ζαχόπουλου. ...
 
ΔΗΜ: Είσθε Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ. Θεωρείτε ότι «κάθεστε σε ηλεκτρική καρέκλα»; Και το λέω αυτό γιατί και στο κόμμα της Ν.Δ. υπάρχουν « αντάρτες» ή αν μου επιτρέπετε οι «διαφωνούντες»
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε ένα δημοκρατικό δομημένο κόμμα όπως είναι το κόμμα της Ν.Δ. οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται κατά καιρούς για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία είναι «Υγεία ».
Η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων είναι αυτή που μας οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω τους βουλευτές είναι οτιδήποτε θέλουν να πουν να το λένε στα κομματικά όργανα και όχι πρώτα στα κανάλια για το θεαθήναι.....
Υπάρχουν κομματικά όργανα, υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκεί δηλαδή που ο καθένας από εμάς μπορεί ελεύθερα και αβίαστα να πει ότι θέλει και να ακουστεί. 
         
ΔΗΜ: Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Ν.Δ. και συνεπώς δεν υπάρχει η πιθανότητα παραπομπής ή ακόμη και διαγραφής των διαφωνούντων....Όπως και στο ΠΑΣΟΚ ....
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ούτε κατά διάνοια, αυτά είναι αστεία πράγματα για τη Ν.Δ. Ούτε βέβαια υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Είναι συμπαγής και ενωμένη όσο ποτέ. Αυτό το ερώτημα να το απευθύνετε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 
Σωστά όμως απορείτε γιατί είναι πολλά αυτά που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ- αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα- Εγώ πάντως εύχομαι να το ξεπεράσουν.... Οι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία επίπτωση στην Ν.Δ. γιατί δεν υπάρχουν προσωπικές επιλογές. Υπάρχει μόνον η Ν.Δ. και η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Κακώς- κατά την άποψή μου- το ΠΑΣΟΚ αναγάγει ως μείζον πολιτικό ζήτημα τις ρόζ ιστορίες, αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού.
 
Η μονοθεματική Αντιπολίτευση -το είδατε στις πρόσφατες εκλογές- δεν έχουν πέραση στην Ελλάδα. Η Αντιπολίτευση πρέπει να ασκείται σε όλους τους τομείς του πολιτικού μας βίου και να προτείνει λύσεις.
Τους βουλευτές της Ν.Δ. επαναλαμβάνω δεν τους χαρακτηρίζω αντάρτες – άλλωστε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα - αλλά ούτε και διαφωνούντες. Απλώς ότι έχουν διαφορετικές απόψεις.
 
ΔΗΜ: Πρόσφατα κατατέθηκε από τον Υπ. Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, το νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει ο εκλογικός νόμος δίνοντας πριμ στο πρώτο κόμμα 50 έδρες....
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κατ. αρχάς ο εκλογικός νόμος ο οποίος ήδη ισχύει είναι ένας αναλογικός νόμος. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής -συνεπής σε όσα έχει εξαγγείλει- δεν αλλάζει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο την προηγούμενη περίοδο – αν και είχε την δυνατότητα να το πράξει- και θα ισχύει στις επόμενες εκλογές. Και αυτό δεν το έκανε επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι « οι εκλογικοί νόμοι θα πρέπει να αλλάζουν στην αρχή κάθε εκλογικής περιόδου». Στην αρχή λοιπόν χωρίς να ξαφνιάσει, και αφού δοκιμάστηκε
ο εκλογικός νόμος..... Αν και πείστηκε ότι είναι μεν αναλογικός αλλά δεν δίνει την δυνατότητα μιας ισχυρής Κυβερνητικής πλειοψηφίας.Ενώ η Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ είχε περίπου 4 μονάδες διαφορά, οι έδρες τις οποίες πήρε η Ν.Δ. ήταν μόνον 152.
Δεν αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο – απλώς τον διορθώνουμε ώστε το «πρίμ» που παίρνει το πρώτο κόμμα αντί 40 έδρες να είναι 50.
Που σημαίνει ότι με τα ίδια ποσοστά που παίρνει η Ν.Δ. αντί να βγάζει 152 βουλευτές θα έβγαζε 158.Και βέβαια ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει σε συνασπισμούς κομμάτων οι οποίοι δεν έχουν δημιουργηθεί πιο μπροστά, ώστε να υπάρχει και ιδεολογικό υπόβαθρο- να παίρνει το πριμ των 50 εδρών.
Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τρείς εκλογικές αναμετρήσεις – με εκλογικό νόμο, τον οποίο είχε ψηφίσει η Ν.Δ. το 1990.
 
ΔΗΜ: Και ας έρθουμε στην τελευταία ερώτηση. Αναθεώρηση του Συντάγματος. Διατελέσατε Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής με κομβικό σημείο την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα .
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που ο Πρωθυπουργός με πρότεινε και με την βοήθεια όλων των μελών της Επιτροπής ανέλαβα τα καθήκοντα αυτά. Κάναμε μια μακρά και επίπονη εργασία για όλα τα θέματα της Αναθεώρησης του Συντάγματος και υπήρξε αρίστη συνεργασία με όλα τα κόμματα, η οποία απέδωσε καρπούς.
Η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική και θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και ψηφιστεί από τα Κόμματα.
Δεν θα σταθώ μόνον στο άρθρο 16 ή στα άρθρα για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, δεν θα σταθώ στην συζήτηση για το ασυμβίβαστο ή στο άρθρο για την προστασία των απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών……Θα σταθώ στο σημείο που πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα.
Αφορά το άρθρο 16 – με την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων – αν θυμάστε μόνον 2-3 βουλευτές είχαν διαφωνήσει από το ΠΑΣΟΚ- και ψηφίστηκε η αναθεώρησή του με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τόσο πολύ που έλεγαν «ότι πλήττεται η συνοχή του Κόμματος ».
 
Εμείς είχαμε διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ζυμώσει την πρόταση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου -της ίδρυσης -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μάλιστα διέβλεψα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την τακτική διαδικασία κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Είναι υποκρισία λοιπόν να λέγονται διάφορα...
 
 Η πρότασή μου είναι να μην τορπιλίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ την αναθεωρητική διαδικασία. Διότι έτσι θα χάσουμε την ευκαιρία της αναθεώρησης και θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 5 χρόνια για να γίνει και πάλι προ- αναθεωρητική η Βουλή. Τους προσκαλώ και τους προκαλώ να έρθουνε στην Επιτροπή και να υπερασπισθούν τις δικές τους πολιτικές προτάσεις.Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν έρχονται να υπερασπισθούν την πρόταση τους για την ίδρυση μη δημόσιου χαρακτήρα εκπαιδευτηρίων, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης αυτών.
Print
1332 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω