Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
 στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007
 
Δημοσιογράφος: Κώστας Παρράς
 
 
 
1.       Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 60, του Συντάγματος, «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση». Πως λοιπόν κατά καιρούς ακούμε για κομματική πειθαρχία, που επιβάλλεται στους βουλευτές «αντάρτες» και πως υπάρχουν ρόλοι «λοχία»; Και ρωτώ γιατί χαρακτηριστήκατε από δημοσιεύματα «λοχίας», εξαιτίας και του θεσμικού σας ρόλου.
 
Γ. Τραγάκης: Η Ν.Δ είναι ένα κόμμα που εφαρμόζει δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της. Επομένως, ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα γνώμης και θέσης για οποιοδήποτε θέμα, αρκεί αυτή η θέση να γνωστοποιείται στα όργανα του κόμματος. Διότι, συγχρόνως είμαστε και ένα συντεταγμένο κόμμα με αρχές, θέσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα. Τους χαρακτηρισμούς «αντάρτες» ή «λοχίας» δεν τους δέχομαι, ούτε για τον εαυτό μου αλλά πολύ περισσότερο για τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για πολιτικά ζητήματα αλλά αυτό είναι λογικό, είναι θεμιτό και σε τελική ανάλυση είναι υγιές. Διότι, έχω την πεποίθηση ότι μέσα από την σύνθεση των απόψεων προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
 
2.       Το 152 της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. πόσο εύθραυστο είναι; Επαρκεί η ισχνή πλειοψηφία για να προχωρήσει η Κυβέρνηση στις τομές και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, ή χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή πιο ισχυρή;
 
Γ. Τραγάκης: Κοιτάξτε, ο αριθμός των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν έχει σημασία. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ν.Δ. είναι απόλυτα ενωμένη και λειτουργεί σαν μια γροθιά. Στηρίζουμε όλοι μας την μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης γιατί αυτή ήταν οι κοινή μας δέσμευση. Γι’ αυτό μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν σαφής και ξεκάθαρη: Συνεχίστε με πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά βήματα στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις. Εφαρμόστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό σας πρόγραμμα.
 
 
 
  1. Η κυβέρνηση κατέληξε στην πρόταση της για το νέο εκλογικό νόμο. Κορυφαία ωστόσο στελέχη και υπουργοί, επέμειναν ως την τελευταία ώρα στην άποψη τους υπέρ του γερμανικού μοντέλου. Ποια είναι η γνώμη σας;
 
Γ. Τραγάκης: Έχω καθαρή άποψη πάνω στο θέμα. Είναι κάθετα αντίθετος σε ένα εκλογικό νόμο με βάση το γερμανικό μοντέλο. Καταρχήν, δεν δίνει σταθερές κυβερνήσεις και το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι τέτοιοι νόμοι ζημίωσαν την πολιτική ζωή του τόπου. Επιπλέον, το γερμανικό μοντέλο εφαρμόστηκε στη Γερμανία, ένα Ομοσπονδιακό κράτος όπου υπάρχουν οι τοπικές Βουλές, η Άνω και η Κάτω Βουλή. Αντιλαμβάνεστε, ότι εδώ θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον κατακερματισμό των εδρών. Θα έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων, τους πατρικίους που θα εκλέγονται με λίστα και τους πληβείους που θα αγωνίζονται για τον σταυρό. Ο νέος εκλογικός νόμος που προτείνει η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις.
 
 
 
  1. Τα Ζωνιανά έχουν προκαλέσει σοκ στην Ελληνική κοινωνία. Τι πρέπει να περιμένουμε από την παρέμβαση του κράτους; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την δημιουργία και συντήρηση, του φαινομένου, τα προηγούμενα χρόνια;
 
Γ. Τραγάκης: Η υπόθεση αυτή μας έχει προβληματίσει όλους. Η δική μου θέση, την οποία διατύπωσα και στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, είναι ότι δεν μπορεί 10 -15 οικογένειες με εγκληματική δράση να αμαυρώνουν την εικόνα ενός ολόκληρου νησιού, με γενναίους και έντιμους ανθρώπους. Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια την οποία θα ολοκληρώσει και θα εκπέμψει δυνατά το μήνυμα ότι, επιτέλους, μπαίνει  ένα τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα όπου και αν εμφανίζονται, στην Κρήτη ή σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Όσον αφορά στο πολιτικό επίπεδο, το θέμα είναι διαχρονικό, πάει πίσω αρκετές δεκαετίες. Επομένως, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.
 
  1. Στο ασφαλιστικό η Κυβέρνηση προωθεί αλλαγές που συναντούν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Πως θα περάσετε τις αλλαγές αυτές κόντρα σε όλους τους εργαζόμενους;
 
 
Γ. Τραγάκης: Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει να προχωρήσει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφορά τις μελλοντικές γενεές. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να αδιαφορούμε. Είναι γεγονός, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η ενοποίηση των Ταμείων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
 Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, αντιδράσεις θα υπάρχουν και πάντα υπάρχουν όταν εφαρμόζονται αλλαγές. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη για να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις μας με ορίζοντα 50ετίας. 
 
 
  1. Τα σχόλια της αντιπολίτευσης για το νέο προϋπολογισμό είναι ότι πρόκειται κοινωνικά άδικο, ψευδεπίγραφο και ανάλγητο. Τι απαντάτε;
 
Γ. Τραγάκης: Γνωρίζετε ότι είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική. Κάθε φορά που η Κυβέρνηση καταθέτει τον Προϋπολογισμό η Αντιπολίτευση τον χαρακτηρίζει κοινωνικά άδικο, ανάλγητο και ψευδεπίγραφο. Κατά την γνώμη μου, ο φετινός προϋπολογισμός έχει δυο πολύ θετικά στοιχεία. Το πρώτο, είναι ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4%, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακουφίσουμε τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το δεύτερο θετικό στοιχείο αφορά στο έλλειμμα, το οποίο μειώνεται κάτω από το 2%. Έχουμε την πεποίθηση ότι το 2010 θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, δηλαδή να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτό θα συνιστά μεγάλη επιτυχία και δικαίωση, τόσο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης όσο και για τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Print
1358 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω