Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της ΚΟ της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΞΕΝΙΟ
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό ΞΕΝΙΟΣ
Πέπτη 22 Νοεμβρίου 2007
Δημοσιογράφος: Κωστής Παρράς.
ΔΗΜ: Πάμε στην επόμενη καλημέρα. Η επόμενη καλημέρα την θεωρώ τιμητική για την εκπομπή γιατί σήμερα έχει πολλές και σοβαρές δουλειές, ωστόσο κατάφερε να μας αφιερώσει λίγο από το πολύτιμο χρόνο του. Είναι ο Γ. Γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ., παλιό στέλεχος της Ν.Δ., ένας άνθρωπος που τα λέει με το όνομα τους, τσουχτερά πολλές φορές, ο Γιάννης Τραγάκης. Κλαημέρα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Παρρά σε εσάς και τους ακροατές σας και καλημερίζω πάνω από όλα έναν παλιό και καλό φίλο.
ΔΗΜ:Το πρώτο μου ερώτημα είναι: τους μάζεψες; Και εξειδικεύω, σήμερα υπάρχει η περίφημη τροπολογία για την ALPHABANK και επειδή το ρεπορτάζ λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα σας πάει σε ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να τους μαζέψεις. Κουδούνισαν τα τηλέφωνα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν χρειάζεται να κουδουνίζουν τα τηλέφωνα. Εδώ το θέμα έχει λίγο διογκωθεί. Μερικές διαφοροποιήσεις ορισμένων συναδέλφων πιστεύω ότι είναι και υγιές να υπάρχουν. Το ζητούμενο, όμως, είναι το εξής. Ότι από την αρχή της περιόδου έχουμε ψηφίσει αρκετά νομοσχέδια, εκατοντάδες άρθρα και δεν παρουσιάστηκε το φαινόμενο να διαφοροποιηθεί κανένας βουλευτής της Ν.Δ. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βέβαια, και οι όποιες απόψεις πρέπει να κατατίθενται στα όργανα στα οποία συμμετέχει, ώστε να γίνεται διαβούλευση και μέσα από τη διαβούλευση να βγαίνει κάτι χρήσιμο. Αυτά όσον αφορά στους λεγόμενους «αντάρτες» που δεν υπήρξαν ποτέ και, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δεν θα υπάρξουν. Διότι αυτή τη στιγμή μπορώ, εκ της θέσεως μου, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σαν μια γροθιά. Και το εννοώ.
ΔΗΜ: Εγώ θέλω να πω ότι αυτό το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν τις απόψεις τους δεν είναι κάτι που τους δίνεται ως δώρο. Είναι κατοχυρωμένη η δυνατότητα της ελεύθερης γνώμης από το Σύνταγμα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, αλίμονο. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, εμείς στη Ν.Δ. έχουμε διδάξει δημοκρατία και στο εσωτερικό του κόμματος.
ΔΗΜ: Δεν έχετε βάλει κομματική πειθαρχία;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε. Η Κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες κεντρικές επιλογές, έχουμε ένα πρόγραμμα και βάσει αυτών κατεβήκαμε στις εκλογές και τις κερδίσαμε. Εάν διαφωνούσε κάποιος με αυτές τις επιλογές ή με αυτό το πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να κατέβει υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Από τη στιγμή που όλοι είμαστε εκλεγμένοι κάτω από τη σημαία της Ν.Δ. είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτές τις επιλογές και θα τις στηρίξουμε. Διότι, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα – με αιχμή του δόρατος την Αναθεώρηση του Συντάγματος – και όποιος πορευτεί μαζί μας να πορευτεί.
ΔΗΜ: Θα σας πει ο «αντάρτης» ότι δεν λέγατε προεκλογικά ότι λέτε μετεκλογικά. Βγήκε ο Καραμανλής, ο πολιτικός κύρους, και δεσμεύτηκε προεκλογικά για το θέμα του Ασφαλιστικού ότι δεν θα θιγούν δικαιώματα όπως συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας, εισφορές, αποθεματικά. Βγαίνει ο κ. Μαγγίνας, πάει στην Ένωση Συντακτών και λέει ότι θα τους βάλει μαζί με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους επιστήμονες, σε ένα ειδικό ταμείο, και επειδή το ταμείο είναι εύρωστο θα δίνετε το 10% του ταμείου σας για να ενισχύετε τα άλλα ταμεία. Εσείς εκτιμάτε ότι θα λυθεί το ασφαλιστικό με το να δοθούν χρήματα από το υγιές ταμείο των δημοσιογράφων σε άλλα ταμεία; Αν είναι έτσι να τα δώσουμε κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, ο κ. Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θίγονται. Προεκλογικά είχαμε μιλήσει για ενοποίηση των ταμείων. Είναι φανερό ότι πρέπει να πάμε σε λιγότερα ταμεία και λέμε ότι θα δημιουργήσουμε το ταμείο των Επιστημόνων. Στο ταμείο αυτό μπαίνουν τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία, δηλαδή εκείνα που έχουν αποθεματικά γιατί δέχονται κοινωνικούς πόρους. Τι σημαίνει κοινωνικός πόρος; Σημαίνει ότι το κοινωνικό σύνολο προσφέρει πόρους σε αυτό το ταμείο.
ΔΗΜ: Αναφέρεστε στο αγγελιόσημο. Το αγγελιόσημο προκύπτει από τη διαφήμιση, ένα ποσοστό της οποίας πάει στο ταμείο των δημοσιογράφων που παράγουν το ειδησεογραφικό προϊόν στο οποίο επενδύει ο ιδιώτης της αγοράς για να πουλήσουν το προϊόν τους. Δεν είναι κρατικά χρήματα αυτά που δόθηκαν στους δημοσιογράφους για να επιστραφούν.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν μίλησα για κρατικά χρήματα, εγώ μίλησα για κοινωνικούς πόρους, δηλαδή αυτούς που προέρχονται από το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο, λοιπόν, προσφέρει. Διότι εγώ, για παράδειγμα, που είμαι μηχανικός για να βγάλω μια άδεια για να γίνει κάποιο δημόσιο έργο, αυτό επικολλάται και πληρώνει υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό είναι κοινωνικός πόρος. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το δίνει το κοινωνικό σύνολο είναι λογικό ένα μέρος, ένα πολύ μικρό μέρος, να το συνεισφέρουμε όλοι μας στα ταμεία τα οποία αδυνατούν. Θέλω, όμως, να κάνω μια παρένθεση και να τονίσω ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το ασφαλιστικό είναι μια γενναία απόφαση. Διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ο κίνδυνος θα εμφανιστεί μετά από δέκα χρόνια, το 2018. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση υπεύθυνα αποφασίζει να ανοίξει το ασφαλιστικό τώρα ώστε να αποφύγουμε σε δέκα χρόνια τη περίπτωση να μην μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις.
ΔΗΜ: Το κράτος, όμως, χρωστάει χρήματα στα ταμεία. .
«Γιάννης Τραγάκης»: Ναι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η τριμερής χρηματοδότηση ισχύει στη πράξη, διότι το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων που αδυνατούν. Και φέρνω σαν παράδειγμα το ΝΑΤ. Το ΝΑΤ είναι ένα πολύ μεγάλο και ελλειμματικό ταμείο και για το οποίο το δημόσιο δίνει ετησίως 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του.
ΔΗΜ: Ουδείς έχει αντίρρηση σε αυτό. Αλλά θα πάρουν σύνταξη επειδή η κυβέρνηση θα πάρει ποσοστό από το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΣΠΕΑΘ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εντάξει, θα πάρει ένα μέρος, ένα πολύ μικρό μέρος. Ο Υπουργός μίλησε για 10%, το οποίο θα δούμε στο τέλος πόσο θα είναι. Αρκεί, βέβαια, να μην αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης για τους παλιούς ασφαλισμένους.
ΔΗΜ: Εδώ δεν δεσμεύεται ότι δεν θα ακουμπήσει τους ασφαλισμένους πριν το ’83.
«Γιάννης Τραγάκης»: Το ‘93.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά δεν δεσμεύεται ούτε για τους πριν το ’83. Το λέω γιατί ειπώθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών που είχαν τη συζήτηση με τον κ. Μαγγίνα. Κύριε Γραμματέα σας ρωτώ επειδή ξέρω ότι λέτε τα πράγματα με το όνομα τους. Οι δημοσιογράφοι είναι ρετιρέ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Επειδή γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, θέλω ευθαρσώς να πω ότι από τους 4.600 δημοσιογράφους οι οποίοι είναι στην Ένωση Συντακτών πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ δυνατό ρετιρέ 20 – 30 ανθρώπων, οι οποίοι είναι γκλαμουράτοι και οι οποίοι δίνουν το στίγμα στη κοινωνία ότι οι όλοι δημοσιογράφοι είναι υπέρογκα αμειβόμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων μπορώ να πω – και δεν είναι μειωτική αυτή η έκφραση – πένεται.
ΔΗΜ: Πάμε σε κάτι άλλο. Πως ακούσατε αυτό που είπε το μέλος της οικογένειας μας, ο Θ. Ρουσσόπουλος, όταν χθες στο pressroomσε ερώτηση συναδέλφου είπε ότι και τα ΜΜΕ μετά την επίσκεψη του κ. Μαγγίνα στην Ένωση Συντακτών ανακάλυψαν το ασφαλιστικό. Είναι αλήθεια αυτό; Τώρα το ανακάλυψαν; Τώρα υπάρχουν δημοσιεύματα; Όταν ήρθε ο νόμος Γιαννίτση ή ο νόμος Ρέππα δεν έκαναν εκπομπές για το ασφαλιστικό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Ρουσσόπουλος, σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο, γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτή κυβέρνηση σπάει αυγά, ανταποκρίνεται πραγματικά με αξιοσύνη και ευστροφία. Δεν άκουσα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά δεν θα μπορούσα να κρίνω εγώ οποιαδήποτε δήλωση του.
ΔΗΜ: Μου είπε ο κ. Σαλαγκούδης προηγουμένως σε παρόμοια θέματα που τον ρώτησα ότι κ. Παρρά, η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τους έρημους τους πλημμυροπαθείς. Έχουμε κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι φτάνουν στη σύνταξη και το ταμείο τους δεν θα μπορεί να τους δώσει τη σύνταξη. Δεν θέλετε να τα δώσουμε εκεί τα λεφτά; Του απάντησα, βεβαίως. Αλλά πέστε το ευθέως. Ότι από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΠΕΑΘ ή άλλου ταμείου, που λόγω νοικοκυρέματος έχουν πέντε φράγκα στην άκρη, να τα πάρουμε και να τα δώσουμε στους πλημμυροπαθείς. Αυτό, όμως, είναι πολιτική με ξένα κόλλυβα κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν εμπλέκονται τα δυο θέματα. Άλλο είναι το ασφαλιστικό και όπως προσπαθεί να το λύσει η κυβέρνηση και άλλο θέμα των πλημμυροπαθών ή των πυροπαθών οι οποίοι έχουν πράγματι σοβαρό πρόβλημα. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι σήμερα συνέβη το πρωτοφανές. Να αγγίξει η τιμή του πετρελαίου τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ξέρετε ποια ήταν η τιμή του πετρελαίου όταν πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την κυβέρνηση; Είχε, ακριβώς, 28 δολάρια το βαρέλι. Είναι δυνατόν εμείς, όταν μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουμε υποστεί πενταπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, να εξαλείψουμε εντελώς την ακρίβεια;
ΔΗΜ: Γεγονός και ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Αλλά διαβάζω σήμερα ότι ο κ. Αθανασόπουλος, διοικητής της ΔΕΗ, εισηγείται 30% αύξηση στο ρεύμα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Και επειδή το εισηγείται ο Αθανασόπουλος δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Ο οποιοσδήποτε διοικητής οργανισμού και μάλιστα εισηγμένου στο Χρηματιστήριο είναι δεσμευμένοι απέναντι στους μετόχους τους να ζητήσουν ότι θέλουν. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης αν θα υπάρξει τιμολογιακή προσαρμογή της τιμής του ρεύματος.
ΔΗΜ: Τελευταίο ερώτημα, έχει να κάνει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άκουσα σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης να λένε ότι είναι υπέρ του γερμανικού μοντέλου. Τελικά τι είναι αυτή η ιστορία με την γερμανολαγνεία;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ είμαι σαφής και λέω ευθέως την άποψη μου. Είμαι κατά του γερμανικού μοντέλου για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν δίνει ισχυρές κυβερνήσεις και δεν δίνει μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση με το γερμανικό μοντέλο χρειάζεται 48% των ψήφων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δημιουργεί βουλευτές δύο ταχυτήτων. Δηλαδή, τους πατρικίους που εκλέγονται με λίστα και τους πληβείους οι οποίοι θα εκλέγονται με σταυρό. Άλλωστε, αυτός ένα ο νόμος βρίσκει εφαρμογή στη Γερμανία, όπου είναι Ομοσπονδιακό κράτος και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Εγώ να σας ευχαριστήσω πολύ γιατί είπατε αλήθειες.
«Γιάννης Τραγάκης»:.Και εγώ σας ευχαριστώ.