Συνέντεξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της
Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
και τους δημοσιογράφους κ.κ. Λιαρέλη και Παναγόπουλο
– 22 Νοεμβρίου 2007
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη καλό μεσημέρι.
«Γιάννης Τραγάκης»: Στους αρμόδιους είμαι;
ΔΗΜ: Εσείς θα πείτε, διαλέξτε γήπεδο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δηλώνω αναρμόδιος.
ΔΗΜ: Τι γίνεται; Μαζεύονται αυτοί οι βουλευτές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Γιατί δεν μαζεύονται; Εγώ ξέρω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες ψηφοφορίες, έχουν ψηφισθεί εκατοντάδες άρθρα και δεν έχει παρουσιαστεί καμιά διαφοροποίηση.
ΔΗΜ: Εάν ήταν να έχει παρουσιαστεί διαφοροποίηση θα είχε πέσει και η κυβέρνηση.
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα μπορούσε να είχε διαφοροποιηθεί κάποιος που αντιδρούσε. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκείνο που καταγράφεται, βέβαια, είναι η κινητικότητα που υπάρχει σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση είχε τη γενναιότητα να το κλείσει. Γιατί το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που θα γινόταν οξύ το 2018, δηλαδή μετά από δέκα χρόνια.
ΔΗΜ: Με γενναιότητα, όμως, μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εντάξει. Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Τόλμησε, όμως, να το κάνει.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά αν είναι μέσα στο πρόγραμμα να αυτοκτονήσει η κυβέρνηση κακό του κεφαλιού της. Αν είναι, όμως, να πάρει στο λαιμό της και τους ασφαλισμένους τότε κακό του κεφαλιού όλων.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, να πάρουμε κάποια δεδομένα που θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε όλοι. Πρώτο, ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα με 154 ταμεία, κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Άρα, έπρεπε να γίνουν ενοποιήσεις.
ΔΗΜ: Σωστό. Και το λέμε δυνατά γιατί εμείς δεν είμαστε από τους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ επικροτώ αυτό που είπατε προηγουμένως. Ότι από τους 4.680 δημοσιογράφους που είναι στην ΕΣΗΕΑ υπάρχουν 50 – 60 που είναι τα ρετιρέ, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ανάγκη το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ είναι σίγουρο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συντακτών πένεται. Σε ότι αφορά τα ταμεία, όμως, αυτές οι ενοποιήσεις έπρεπε να γίνουν. Τώρα, ποιες ενοποιήσεις πρέπει να γίνουν είναι ένα θέμα που πολλοί μπορεί να έχουν αντιρρήσεις. Για παράδειγμα, εγώ είμαι μηχανικός. Θα μπορούσα να έχω αντιδράσει γιατί το δικό μου το ταμείο έχει αποθεματικό 3 δις 600 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως – για να είμαι δίκαιος και ειλικρινής – προήλθε από κοινωνικούς πόρους. Τι σημαίνει κοινωνικός πόρος; Σημαίνει ότι συνεισέφεραν όλοι οι πολίτες. Πως; Όταν για να βγάλεις μια άδεια οικοδομής ή για να πάρεις ένα έργο ή για να γίνει ένα οποιοδήποτε δημόσιο έργο πληρώνεις στο ΤΣΜΕΔΕ, είναι λογικό το ταμείο αυτό να έχει αποθεματικό. Δεν είναι σωστή η πρόθεση της κυβέρνησης ένα μικρό, μικρότατο μέρος αυτού του αποθεματικού να το πάρει και να το παράσχει σε ένα ταμείο που έχει μεγάλη ανάγκη γιατί οι εισφορές του είναι μικρές και δεν επαρκούν; Εγώ το θεωρώ λογικό.
ΔΗΜ: Να υποθέσουμε ότι είναι λογικό να πάρει το 10% του κοινωνικού πόρου.
«Γιάννης Τραγάκης»: Το ίδιο συμβαίνει με το ταμείο Νομικών, το ταμείο των Γιατρών, όπως συμβαίνει και με το δικό σας ταμείο, με το αγγελιόσημο. Αν και για να πω τη καθαρή μου αλήθεια, στο αγγελιόσημο υπάρχει μια ιδιομορφία. Διότι στο αγγελιόσημο υπάρχει και προσφορά του δημοσιογράφου στη διαφήμιση που εκτελείται. Και το εννοώ που το λέω, αλλιώς δεν θα το έλεγα.
ΔΗΜ: Να συμφωνήσουμε σε μια γενική αρχή; Όπως συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να είναι 154 τα ταμεία, να συμφωνήσουμε ότι στις ενοποιήσεις πρέπει να τα παμε προς το καλύτερο τα ταμεία και όχι προς το χειρότερο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Εγώ στέκομαι σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν θα θιγούν πάγια και εξασφαλισμένα δικαιώματα.
ΔΗΜ: Υποτίθεται ότι με βάση την ενημέρωση που έκανε ο κ. Μαγγίνας στο Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών και στους Νομικούς, είπε ότι θα θιγούν και προ του ’93. Άρα και του ’83. Ουσιαστικά είπε ότι δεν θα θιγούν όσοι είναι να βγουν στην σύνταξη την προσεχή πενταετία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Από τη στιγμή που αυτή την ώρα γίνεται ένας κοινωνικός διάλογος - όπως γίνεται, στο μέτρο που γίνεται με τις συμμετοχές που υπάρχουν – ας περιμένουμε να δούμε τη τελική και συνολική πρόταση που θα διαμορφωθεί και μετά να τοποθετηθούμε όλοι.
ΔΗΜ: Αν είναι να δούμε την συνολική πρόταση, θα πρέπει και ο κ. Υπουργός να παρουσιάσει την πρόταση του. Να την παρουσιάσει ανοιχτά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ανοιχτά την παρουσιάζει. Υπάρχουν και άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τους κοινωνικούς φορείς, είμαστε ακόμα σε εξέλιξη. Από αυτές τις συνεδριάσεις βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Έχει ειπωθεί, για παράδειγμα, ότι το δημόσιο οφείλει στα ταμεία. Πράγματι, σε ορισμένα ταμεία οφείλει το δημόσιο, αλλά υπάρχουν και ταμεία στα οποία το δημόσιο είναι πέραν του γενναιόδωρου. Σας θυμίζω το ΝΑΤ, που ήταν ένα υγιέστατο ταμείο και κατέληξε τελείως ελλειμματικό. 200 εκατομμύρια συνεισφέρει το κράτος στο ΝΑΤ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό δεν είναι μια εισφορά του κράτους;
ΔΗΜ: Είναι μια εισφορά του κράτους για το ΝΑΤ αφού τα έφαγε το κράτος από το ΝΑΤ και όλες οι κυβερνήσεις κ. Τραγάκη. Να το συμφωνήσουμε αυτό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Στο ΝΑΤ συνέβη το εξής πρωτόγνωρο. Να μπουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν είχαν καμία εισφορά.
ΔΗΜ: Το ΝΑΤ ήταν στο φαλιμέντο και πριν γίνει αυτό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι. Το 1982 το ΝΑΤ είχε 6 δις ευρώ πλεόνασμα, τρομακτικό για την εποχή ποσό. Να πω και κάτι άλλο σε αυτό το θέμα; Εγώ είμαι υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων των ταμείων. Ξέρετε πόσα αναξιοποίητα ακίνητα έχει το ΝΑΤ;
ΔΗΜ: Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτά κ. Τραγάκη, αλλά αυτά έπρεπε να έχουν γίνει και μετά να ανοίξει το ασφαλιστικό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό γίνεται σας λέω.
ΔΗΜ: Οι βουλευτές που παίρνουν σύνταξη σε τέσσερα χρόνια είναι ρετιρέ; Πρέπει να θιγούν ή όχι;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι. Σας μιλάω με ειλικρίνεια. Για να συμπληρώσει ένας βουλευτής συνταξιοδοτικό δικαίωμα πρέπει, προηγουμένως, να έχει 48 μήνες κοινοβουλευτικής θητείας. Δεν γίνεται σε μια θητεία αυτό όπως ξέρετε, άρα πρέπει να γίνει σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους. Για να εκλεγεί κάποιος δύο φορές είναι σίγουρο ότι έχει αφήσει το επάγγελμα του και εδώ μπαίνει το θέμα του ασυμβίβαστου, το οποίο για μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Μ ε την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος ελπίζω να καταργηθεί το ασυμβίβαστο. Δεν θέλω να παίξω τον πένητα βουλευτή, αλλά έρχονται και μου μιλούν πολλοί βουλευτές. Αλλά όταν, για παράδειγμα, έχουν μείνει 8 χρόνια εκτός επαγγέλματος, διότι εξελέγησαν δυο τετραετίες βουλευτές, έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είναι 40 ετών και πρέπει να πάνε στα 65 για να πάρουν σύνταξη, πως θα επανέλθουν στο επάγγελμα τους; Μετά από τόσα χρόνια πως θα επανέλθουν; Και εξαρτάται από το επάγγελμα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα είναι σχετικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με το πρίσμα της λογικής. Διότι η λογική πρυτανεύει των πάντων. Και με αυτό θα μου επιτρέψετε να σας αφήσω και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε.
ΔΗΜ: Αφού συμφωνήσουμε πρώτα κάτι. Ότι θα έρθετε την άλλη βδομάδα εδώ στο στούντιο να συζητήσουμε το θέμα των βουλευτών, γιατί αναγνωρίζω ότι είναι ζήτημα που σηκώνει κουβέντα αλλά και πολύ λαϊκισμό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Είμαι στη διάθεση σας. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ.