Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της ΚΟ της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας.
ΔΗΜ: Να πάμε στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κύριε Τραγάκη καλημέρα σας, τι κάνετε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας κ. Σιαφάκα.
ΔΗΜ: Έχουμε ανοίξει μια κουβέντα εδώ για το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο. Αν πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση κινείτε σε εντελώς αντίθετους άξονες από όσα μας έλεγε προεκλογικά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ θα σταθώ και στη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Απασχόλησης που είπε ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
ΔΗΜ: Να το δεχτώ, αλλά εδώ παίζεται ένα παιχνίδι του παραλόγου. Ή ο Υπουργός έχει δίκιο ή ο κ. Σόμπολος, ο κ. Παξινός, ο κ. Ριγάκης από τον Ιατρικό Σύλλογο παραλογίζονται και ξαφνικά τρελάθηκαν.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι το ασφαλιστικό έμεινε στο ράφι αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση και στην προηγούμενη θητεία της προσπάθησε να το φέρει στην επικαιρότητα, προκαλώντας έναν διάλογο ο οποίος, όπως θυμάστε, τορπιλίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το οποίο θα απασχολήσει την ελληνική κοινωνία το 2018, μην το παραγνωρίζουμε αυτό. Δηλαδή το πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα θα παρουσιαστεί έντονα το 2018, μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έθεσε το θέμα τώρα, σε δημόσιο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο για το πώς θα σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση δείχνει υπευθυνότητα και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή. Ας περιμένουμε, όμως, να δούμε την τελική πρόταση της Κυβέρνησης για το θέμα και από εκεί και πέρα να το κρίνουμε. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με κάποια Ταμεία, όπως αναφέρατε και εσείς. Είναι τα λεγόμενα «Ευγενή» Ταμεία, δηλαδή εκείνα που είναι πλεονασματικά. Είναι πλεονασματικά γιατί έχουν, βέβαια, και τον κοινωνικό πόρο.
ΔΗΜ: Και έχουν υψηλές εισφορές, πείτε το και αυτό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουν υψηλές εισφορές, αλλά πιστεύω ότι ο κοινωνικός πόρος είναι αυτός που κατέστησε τα ταμεία αυτά πλεονασματικά.
ΔΗΜ: Τώρα μου είπατε να περιμένω να δούμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης. Αυτό που είπατε νομίζω ότι κρεμάει τον Υπουργό, τον κ. Μαγγίνα. Διότι, όταν μου λέτε ότι να περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση σημαίνει ότι όλα αυτά που είπε ο Υπουργός στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ισχύουν.
«Γιάννης Τραγάκης»: Μα γιατί λέτε για το Δ.Σ. της Ενώσεως Συντακτών όπου η μόνη κουβέντα που έγινε αφορούσε την ενοποίηση του ταμείου με τα άλλα ταμεία.
ΔΗΜ: Και στο 10% και τον τρόπο υπολογισμό εκ νέου των συντάξεων…
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Επίσης, αυτά ελέχθησαν και στον διάλογο που έγινε στη Βουλή, στη κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
ΔΗΜ: Αν ο κ. Μαγγίνας τα φαντάζεται όλα αυτά πείτε το.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ποιος το είπε αυτό; Μην μου βάζετε στο στόμα λόγια που δεν έχω πει. Είπα να δούμε την τελική πρόταση και η τελική πρόταση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος.
ΔΗΜ: Αυτό που λέτε υποτιμά τον Υπουργό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καθόλου δεν τον υποτιμά. Μα δεν θα υπάρχει μια τελική πρόταση; Θα υπάρχει μια τελική πρόταση, γιατί το εντοπίζεται μόνο στο θέμα των δημοσιογράφων; Στη Βουλή ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.
ΔΗΜ: Πάρα πολλοί λένε ότι έχουμε ανοίξει μια κουβέντα για την αύξηση των ορίων ηλικίας, την μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών, ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να αρχίσει από άλλα ζητήματα. Θα έπρεπε. Για παράδειγμα, να αρχίσει με το ζήτημα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Όλα αυτά τα αφήνει στην άκρη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν τα αφήνει καθόλου στην άκρη. Δεν τα άφησε καθόλου στην άκρη. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εισφοροδιαφυγή, κατά την προηγούμενη τριετία, μειώθηκε δραστικά. Γι’ αυτό και ορισμένα ταμεία κατάφεραν να ανασάνουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
ΔΗΜ: Φαίνεται ότι αυτή η ανάσα δεν ήταν αρκετή ώστε να μην μπούμε στη διαδικασία της ανάλυσης για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Και επιμένω στο ερώτημα, κ. Τραγάκη, γιατί υπάρχουν ορισμένα παρατράγουδα τα οποία θα έπρεπε πρώτα αυτά να διορθωθούν για να υπάρχει και μια σημειολογία. Για παράδειγμα, διαβάζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που διετέλεσαν Γενικοί Γραμματείς για μια μέρα και αυτοί θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ότι υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις, χαρίστηκαν στο παρελθόν πρόστιμα και προσαυξήσεις διαφόρων ΠΑΕ και ΚΑΕ. Υπάρχει η υπόθεση της ALPHABANK, η υπαγωγή εργαζομένων στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων, αμνηστία πολλών υποθέσεων φοροδιαφυγής το 2004. Γιατί δεν ξεκινάμε από αυτά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι έτσι και θα σας εξηγήσω. Καταρχήν, όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή σε βάθος χρόνου – γιατί όλα όσα μου είπατε πριν αφορούν υποχρεώσεις οι οποίες σέρνονται μια εικοσαετία και οι οποίες έχουν κηρυχθεί ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν – η κυβέρνηση κάνει μια βοηθητική ρύθμιση ώστε να τους δώσει την δυνατότητα να πληρώσουν, κόβοντας ορισμένους από τους τόκους που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια. Να μπορέσει δηλαδή να πάρει κάποια χρήματα που δεν θα τα έπαιρνε ποτέ.
ΔΗΜ: Ξεκινάμε, δηλαδή, από μια αμνήστευση.
«Γιάννης Τραγάκης»: Οι διάφορες κυβερνήσεις κατά καιρούς είχαν προσπαθήσει να τα εισπράξουν αυτά τα χρήματα. Για παράδειγμα, σας θυμίζω τις παλαιές οφειλές προς το ΙΚΑ με τις ρυθμίσεις επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όταν τα ταμεία αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα εισπράξουν ποτέ, ζητούν ευνοϊκή ρύθμιση μήπως και μπορέσουν να τα εισπράξουν.
ΔΗΜ: Δηλαδή μου λέτε ότι το κράτος παραδέχεται ότι είναι ανίκανο να εισπράξει χρήματα από εκεί που δεν μπορεί και από εκεί που μπορεί πάει και εισπράτει.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κράτος και εντός παρενθέσεως ταμεία.
ΔΗΜ: Ε εντάξει.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι εντάξει. Πως είναι τα ταμεία ανεξάρτητα στη διοίκηση τους;
ΔΗΜ: Τι ανεξάρτητα, το χέρι του κράτους ήταν πάντοτε μέσα στα αποθεματικά των ταμείων. Αλλά να σας πω κάτι. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου, διαβάζω, οι δικαστικοί θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμα και με δεκατρία έτη ασφάλισης συν επτά πλασματικά έτη. Το ακούσατε αυτό; Και αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι αφορά στη πρόωρη συνταξιοδότηση προβληματικών δικαστών. Εκπληκτικά πράγματα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν έχω άποψη.
ΔΗΜ: Πάντως κ. Τραγάκη με αυτό τον τρόπο το κράτος ανταμείβει τα ταμεία που συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ; Δηλαδή το κράτος δεν ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του, καταβάλλοντας τους τόκους, χρησιμοποίησε τους κόπους των εργαζομένων για να καλύψει τις ανάγκες του και αρκέστηκε στην υπόσχεση ότι κάθε έλλειμμα θα το κάλυπτε από τον προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια υπέβαλλε φόρους σε αυτούς που συνεισέφεραν στην αύξηση του ΑΕΠ για χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή είναι η μια άποψη. Η άλλη άποψη είναι η αύξηση της τριμερούς χρηματοδότησης που το δημόσιο κάλυπτε μονίμως τα ελλείμματα όλων των ταμείων. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα αν δεν το έκανε αυτό.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη κλείνω με το εξής. Έξι δις έσοδα προβλέπονται για τον προϋπολογισμό και πολλοί μεταφράζουν αυτό τον αριθμό σε πρόσθετους φόρους, ακόμα και σε αύξηση του Φ.Π.Α. Θα ήθελα μια τελική απάντηση σε αυτό και να σας ευχαριστήσω.
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός είναι «χτισμένος» χωρίς αύξηση του ΦΠΑ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να γίνει τέτοια αύξηση, ο Υπουργός Οικονομικών χθες είπε ότι τα έσοδα θα προκύψουν από τα ακίνητα και από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα έχει αύξηση του ΦΠΑ.
ΔΗΜ: Ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ και εγώ, να είστε καλά.