Espresso Της Κυριακής
ΔΗΜ: Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύετε;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σαν Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις συγκεκριμένες προμήθειες των πυραύλων TOR M1 από τη Ρωσία και του ραντάρ TPQ 37 από τις ΗΠΑ, είμαι πράγματι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας, διότι συνετελέσθη ένα τεράστιο έργο. Εξετάσαμε δεκάδες μάρτυρες σε 300 περίπου ώρες λειτουργίας της Επιτροπής μας, βγήκαν 8.500 σελίδες πρακτικών και κατατέθηκαν 17.000 σελίδες απορρήτων εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την αποκάλυψη της αλήθειας. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στα τελικά συμπεράσματα, ας μην ξεχνάμε όμως ότι εκδόθηκε ήδη το πόρισμα, με τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και όλα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, απέδωσαν πολιτικές ευθύνες στις τότε πολιτικές ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ΔΗΜ: Υπάρχει κωλυσιεργία από Βουλευτές που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και δεν υπήρχε κωλυσιεργία από Βουλευτές. Ειδικά στην Εξεταστική Επιτροπή, της οποίας ήμουν Πρόεδρος, συνέβησαν πράγματα πρωτόγνωρα για τέτοιες Επιτροπές, όπως η λήψη πολλών ομόφωνων αποφάσεων. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Επιτροπή έβγαλε το πόρισμά της σε αρκετά σύντομο, για τα δεδομένα του προβλήματος, χρονικό διάστημα.
ΔΗΜ: Οι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι τελικά οι Επιτροπές αυτές, παρότι υπάρχει η βούληση να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις που εξετάζουν, τελικά δε γίνεται τίποτα και οι υπεύθυνοι μένουν ατιμώρητοι.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι αυτή η αίσθηση υπάρχει. Θέλω να τονίσω ότι στο πόρισμα της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής, με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Αριστεράς, αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες στους τότε πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Εγώ εξ αρχής είχα δηλώσει ότι θα ήμουν ευτυχής αν δεν αποδειχθεί καμία ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων για την προμήθεια των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Βεβαίως, το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού υπάρχουν σε εκκρεμότητα δικαστικές συνδρομές που έχουν ζητηθεί από την Ελβετία και τη Ρωσία, ενώ έχουν προκύψει και αρκετά νέα στοιχεία.
Στην Επιτροπή αυτή, για πρώτη φορά άνοιξαν λογαριασμοί στο εξωτερικό, και βρέθηκαν τελικά τα 25.081.714 δολάρια, τα οποία οι Ρώσοι είχαν καταβάλει για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια των πυραύλων ΤΟR-Μ1. Ήδη βρέθηκε ότι τα χρήματα αυτά είναι στην Ελβετία σε συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω –και συγχωρήστε με για αυτό- μία αστοχία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όταν είχαν αναφερθεί αυτοί οι λογαριασμοί στη Βουλή, έλεγαν ότι «είναι λογαριασμοί τηλεφώνου».Τελικά όχι μόνο αποδείχθηκε ότι ήταν υπαρκτοί λογαριασμοί, αλλά το ποσό που σας προανέφερα βρέθηκε στην Ελβετία, τη στιγμή που στη Μόσχα ακόμη το αναζητούν.
ΔΗΜ: Στον Τύπο έχει γραφτεί ότι από το Υπουργείο Άμυνας, μέσω των συμβάσεων που υπογράφτηκαν, έκαναν φτερά δισεκατομμύρια. Έχετε βρει άκρη; Ξέρετε που έχουν πάει αυτά τα χρήματα;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Για το θέμα αυτό, η ομόφωνη πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν όλες οι προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων να έρχονται στη Βουλή. Ήδη, η πρόσφατη προμήθεια των F-16 δεν έγινε με τη μεσολάβηση μεσαζόντων, αλλά με διακρατική συμφωνία όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το 80% των προμηθειών γινόταν με απ’ ευθείας ανάθεση, μέσω μεσαζόντων.
ΔΗΜ: Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Πόθεν Έσχες των Βουλευτών και κυρίως στο Πόθεν, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των Βουλευτών;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες των Βουλευτών δεν γίνεται από τους ίδιους τους Βουλευτές. Γίνεται από Σώμα Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών που έχουν επιλεγεί από τα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας, όπως γίνεται για όλες τις μεγάλες εταιρείες. Στη συνέχεια ο έλεγχος ολοκληρώνεται από την Επιτροπή του άρθρου 21, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, καθώς και 3 ανώτατοι δικαστικοί που έχουν επιλεγεί με κλήρωση από τις Ολομέλειες των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Επομένως, ο τρόπος ελέγχου του Πόθεν Εσχες είναι αδιάβλητος.
Όσον αφορά στο Πόθεν των πρωτοεισερχομένων στη Βουλή υπάρχει πρόβλημα, γιατί εκεί ο έλεγχος γίνεται βάσει των δηλώσεων που μας προσκομίζουν. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το σημείο ο πολιτικός κόσμος είναι «παρεξηγημένος» διότι έλεγχος γίνεται και στα οικονομικά των Βουλευτών και στα οικονομικά των κομμάτων. Αυτή η Επιτροπή εκδίδει και σφραγίζει και τα κουπόνια που διακινούν τα κόμματα για την οικονομική τους ενίσχυση.
ΔΗΜ: Η Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πολιτικό χρήμα και γενικότερα για τα οικονομικά των κομμάτων και σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Επιτροπή του άρθρου 21 κάνει έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, τα οποία όμως έχουν και άλλα έσοδα πέρα από τη διακίνηση των κουπονιών. Αυτά θα πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσο είναι θεμιτά. Ήδη η Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μεταφέρει πολλές από αυτές τις αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΔΗΜ: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά από τη Ν.Δ.. Είναι «καμπανάκι» οι δημοσκοπήσεις αυτές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δεδομένη στιγμή τη διάθεση του εκλογικού σώματος και δεν είναι κάλπες, ενώ διαθέτουν και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να πάρει δυσάρεστα αλλά αναγκαία μέτρα, η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιητική. Μη ξεχνάτε ότι το κυβερνόν κόμμα έχει ένα πλεονέκτημα σε ότι αφορά την τελική συσπείρωση και το τελικό αποτέλεσμα. Εκείνο που θα πρέπει να καταγραφεί είναι το σταθερό προβάδισμα του Κώστα Καραμανλή, ως καταλληλότερου πρωθυπουργού έναντι του Γεωργίου Παπανδρέου και η εμπιστοσύνη του κόσμου στη Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων.
ΔΗΜ: Η Κυβέρνηση πηγαίνει καλά; Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όποιος κάνει πράξεις, κάνει και λάθη και η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο νομοθετικό έργο. Είναι λογικό η Κυβέρνηση να έχει ορισμένες αστοχίες. Γενικά, όμως, ο ισολογισμός είναι θετικός και πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί. Ο μεγάλος αντίπαλος της Κυβέρνησης δεν είναι η Αντιπολίτευση, αλλά αυτό που εγώ ονομάζω ραδιοτηλεοπτική αντιπολίτευση, που είναι σε έξαρση αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜ: Για το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει ξεσπάσει φταίνε τα ΜΜΕ ή οι πολιτικοί;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι οι πολιτικοί δίνουν αφορμές και τα ΜΜΕ τις διογκώνουν, προκειμένου να δημιουργείται ένα κλίμα σκανδαλολογίας, το οποίο έχει επισκιάσει όλα τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας. Έχουμε φθάσει στο σημείο να παραβλέπουμε τα σημαντικά και να ασχολούμαστε με τα ασήμαντα και τα επουσιώδη. Η πρόκληση-πρόσκληση του Πρωθυπουργού είναι ότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜ: Πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει το επίδομα θέρμανσης στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να δηλώσει στη ΔΕΘ ότι δεν προτίθεται να δώσει το επίδομα θέρμανσης, γιατί η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει αυτό το- κατά τα άλλα – δίκαιο βάρος. Έχουμε υποχρέωση να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κάτω από το 3% μέσα στο 2006, ώστε από το 2007 και μετά να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να σταθούμε όλοι αρωγοί στο έργο της Κυβέρνησης.
ΔΗΜ: Τα επεισόδια στη Γαλλία μπορεί να δημιουργήσουν ντόμινο και να μεταφερθούν στην Ελλάδα;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προνοήσει και έχει φέρει νομοθετική ρύθμιση για τους μετανάστες, αφού η προσπάθεια για τους μετανάστες είναι διαρκής στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν γκέτο μεταναστών, γεγονός που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
ΔΗΜ: Έχετε μια μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή με μεγάλες και δύσκολες μάχες, κερδισμένες και χαμένες. Τι κρατάτε από αυτή τη μακρά διαδρομή και ποιό είναι το πολιτικό όνειρο του Γιάννη Τραγάκη;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι, έχω μία μακρά πολιτική σταδιοδρομία. Εξελέγην 7 φορές Βουλευτής, για πρώτη φορά το 1974 και μάλιστα στη Πειραιά, που είναι μία περιφέρεια με συσσωρεμένα προβλήματα, στα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει με στοργή. Όλα τα χρόνια δεν είδα ποτέ την πολιτική ως επάγγελμα, ως μέσο κοινωνικής ανέλιξης, αλλά ως λειτούργημα και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και πάντα λειτούργησα με άξονα το κοινωνικό συμφέρον. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μου και εκείνους που με τιμούν με την ψήφο τους και εκείνους που με τιμούν με την φιλία τους.