Συνέντευξη στο μηνιαίο περιοδικό "Βουλή και Ευρωβουλή"
Πολλοί είναι αυτοί που σας μέμφονται ότι στον ένα χρόνο από την θέση του Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής, δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα τον Κανονισμό της Βουλής. Αληθεύει και αν αυτό συμβαίνει επειδή είστε ελαστικός με τους συναδέλφους σας;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακούγεται λίγο πρωτότυπο αυτό, είναι αλήθεια ότι διακονώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1974 και είμαι ένας από τους παλαιότερους στο Κοινοβούλιο, βουλευτές. Αντιλαμβάνεστε ότι έχω τις γνώσεις και αρκετή εμπειρία όταν χρειάζεται να επιβάλλουμε τον Κανονισμό της Βουλής, τον οποίο θα πρέπει όλοι με θρησκευτική ευλάβεια να τηρούμε. Και νομίζω ότι και ο λόγος των Προεδρευόντων αυτός είναι: Να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τον Κανονισμό της Βουλής και βέβαια οφείλουν όλοι οι βουλευτές να τον σέβονται. Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την παραβίαση. Οφείλω να τονίσω όμως ότι οι εργασίες του Κοινοβουλίου πάνε πάρα πολύ καλά. Δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα εκείνες οι εντάσεις που στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Δεν θα ξεχάσω συνεδριάσεις προηγούμενων δεκαετιών – μιλώ για την 10ετία του 80΄ή του 70΄, ήταν πολύ θορυβώδεις. Τώρα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο, έχουν αποκτήσει πολιτική παιδεία, σέβονται αρκετά το Προεδρείο και προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο. Σε όσες είχα την τύχη να προεδρεύω δεν υπήρξε πρόβλημα και νομίζω ότι η επιτυχία πράγματι του Προεδρεύοντος είναι να προλαβαίνει τις κρίσεις – απ’ όπου και αν προέρχονται. Είναι χρέος του Προεδρείου να αποδίδει Δικαιοσύνη προς όλους και πρωτίστως να σέβεται τους βουλευτές της μειοψηφίας.
Ποια μέτρα θα προτείνεται προς το Σώμα και προς την Πρόεδρο της Βουλής, έτσι ώστε να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και να γίνει πιο απλός και ευέλικτος;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Επειδή έχω την εμπειρία όλων των μεταπολιτευτικών κανονισμών της Βουλής, νομίζω ότι έχουμε έναν πολύ καλό Κανονισμό, ο οποίος θα πρέπει, όπως είπατε, να γίνει πιο ευέλικτος ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους βουλευτές να μιλούν τόσο στη Νομοθετική εργασία όσο και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να γίνουν πιο σφιχτοί οι χρόνοι κυρίως των Υπουργών. Νομίζω ότι αυτό είναι και στις προθέσεις της κας Προέδρου και αν υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό, θα είναι προς αυτή την κατέυθυνση.
Εξεταστική Επιτροπή. Ποια συζήτηση πιστεύετε ότι ήταν πιο ενδιαφέρουσα και σε τι από όλα θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχοντας την εμπειρία σαν Πρόεδρος προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής – σας υπενθυμίζω ότι ήμουν Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την ΑΓΕΤ Ηρακλής το 1992. Επελέγην από τον κ. Πρωθυπουργό να είμαι και πάλι Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πράγματι στους τέσσερις περίπου μήνες που διήρκησε η Επιτροπή απ’ όλες τις πλευρές – θέλω να το τονίσω αυτό – έγινε ένα εξαντλητικό έργο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι κάναμε 45 πολύωρες συνεδριάσεις, είχαμε 8.000 σελίδες περίπου πρακτικών ενώ κατατέθηκαν πάνω από 7.000 έγγραφα, τα οποία ήταν άκρως απόρρητα και ειδικής διαβάθμισης. Παράλληλα εξετάστηκαν περίπου 25 μάρτυρες και όπως αντιλαμβάνεστε όλο αυτό το έργο ήταν ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία με την συνέντευξη αυτή να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων δημόσια για την ανοχή, την αντοχή και την υπομονή την οποία επέδειξαν ώστε να ολοκληρωθεί όλο αυτό το τεράστιο έργο. Έχω την εντύπωση ότι το πόρισμα το οποίο κατατέθηκε και πορισματικές θέσεις των μειοψηφιών είναι σημαντικό αν και είναι γνωστό πως το θέμα δεν έχει κλείσει. Είμαστε στην αναμονή δικαστικής συνδρομής από την Μόσχα, ενώ περιμένουμε να τελειώσει και η παράλληλη δίκη η οποία γίνεται στην Μόσχα για τον πρώην Αντιπρόεδρο της εταιρείας Σαντέϊ τον κ. Βορομπιόφ. Και από εκεί περιμένουμε στοιχεία, τα οποία μας έχουν υποσχεθεί οι Ρωσικές Αρχές.
Επίσης έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή από την Ελβετία και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή μας και οι οποίοι ανευρέθησαν μετά από την έρευνα για συγκεκριμένα πρόσωπα και για το που πήγαν συγκεκριμένα ποσά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όταν έρθουν αυτές οι απαντήσεις από την δικαστική αυτών των χωρών ότι το θέμα θα πάρει πλέον μια άλλη διάσταση. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής όλοι οι συνάδελφοι επέδειξαν πνεύμα πραγματικά υπεύθυνο και κοινοβουλευτικό. Μετά από εισήγηση όλων των κομμάτων, έχω την βεβαιότητα ότι ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο στη Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομοσχέδιο που θα προβλέπει έναν πολύ πιο σφιχτό ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα, όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη περίοδο.
Πάρα ταύτα όμως, αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι έγινε πολύς λόγος για το τίποτα. Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν ότι θα είναι μια «καλή» προσπάθεια των πολιτικών να …τείνουν…προς το κουκούλωμα. Εσείς τι λέτε;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή είχε αρκετές πρωτοτυπίες και τις οποίες σε σχέση με άλλες Εξεταστικές Επιτροπές οφείλουμε να επισημάνουμε. Πρώτον, κλήθηκαν συγκεκριμένοι μάρτυρες με την σύμφωνη όλων των κομμάτων. Δεύτερον, για πρώτη φορά σ’ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή υπήρξε δημοσιότητα. Δεν ακολουθήθηκε δηλαδή η «πεπατημένη». Δημοσιοποιήθηκαν όλα τα πρακτικά της επιτροπής και στα οποία είχαν όλοι πρόσβαση. Τρίτον, για πρώτη φορά σε Εξεταστική Επιτροπή υπήρξε ατζέντα ερωτήσεων, ώστε να μην πελαγοδρομούμε.
Τέταρτον, για πρώτη φορά Εξεταστική Επιτροπή έφθασε σε αποκαλύψεις και μίλησε ανοιχτά για συγκεκριμένους λογαριασμούς Τραπεζών στους οποίους είχαν κατατεθεί ορισμένα ποσά. Και αυτά αναζητούμε μέχρι και σήμερα. Επομένως, δεν νομίζω ότι κανείς δικαιούται να μιλάει για κουκούλωμα της υπόθεσης. Όλοι μας ψάξαμε, καταλήξαμε και περιμένουμε τις απαντήσεις.
Ανοικτό επομένως, το ενδεχόμενο και για την σύσταση προανακριτικής…
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όπως επανειλημμένως έχω πει, εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα πάρουμε.
Τι γίνεται με τα πόθεν έσχες; Θα δοθούν στη δημοσιότητα;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι αλήθεια ότι η κυρία Πρόεδρος της Βουλής μου ζήτησε να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 του Νόμου 3023/2002 στην οποία κατατίθεται και ελέγχεται το πόθεν έσχες των πολιτικών και οι προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων, καθώς και των υποψηφίων βουλευτών, όπως και οι ισολογισμοί των κομμάτων…Και όπως αλλιώς λέγεται μέσα σε εισαγωγικά «η τιμή» του πολιτικού κόσμου.
Πρέπει όμως να σας πω ότι αποφασίστηκε ήδη να γίνει αναδρομικός έλεγχος όλων των πόθεν έσχες όλων των βουλευτών και τέως βουλευτών από το 1989 μέχρι και το 2001. Αυτό και αν είναι τεράστιο έργο για την Βουλή. Η Επιτροπή απλώς θα υποβάλει την έκθεση της και δεν έχει «εισαγγελικό» χαρακτήρα. Στην Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων από την Ν.Δ. ο κ. Σκρέκας, από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βρεττός, από το ΚΚΕ ο κ. Σκυλλάκος, εκ μέρους του ΣΥΝ ο κ. Δραγασάκης. Τρεις ανώτατοι δικαστικοί (σ.σ. οι οποίοι επιλέγηκαν μετά από κλήρωση των Ολομελειών των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.) Συγκεκριμένα είναι ο κ. Αρναούτογλου από το ΣτΕ, ο κ. Σαραντινός από τον Άρειο Πάγο και η κα Καραμαδούκη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο έλεγχος γίνεται από ομάδα ορκωτών λογιστών οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα τρία μεγαλύτερα γραφεία της χώρας και έχουν επιλεγεί 50 ορκωτοί λογιστές που με τους βοηθούς τους έχουν ασχοληθεί ειδικά με αυτό το τεράστιο έργο. Πρέπει να σας θυμίσω ότι δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές αλλά και όσοι έχουν λάβει μέρος σε εκλογές. Είναι π.χ. οι τέως κ.λ.π. Είναι ένας όγκος 668 εμπλεκομένων, οι οποίοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή του πόθεν έσχες. Εκ των άλλων, ελέγχονται όλα τα οικονομικά στοιχεία των υπόχρεων (ακόμα και οι καταθέσεις τους, ελέγχονται το Ε1 και το Ε9 κ.λ.π. όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης καθώς και το χαρτοφυλάκιο τους. Είναι γνωστό πως δεν επιτρέπεται στους βουλευτές από το 2002 να μετέχουν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώνεται και υπολογίζω ότι μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα όλα πλέον τα στοιχεία αυτά για να γνωρίζει ο κόσμος όλες τις συναλλαγές των πολιτικών. Επειδή φαντάζομαι ότι ενδιαφέρεστε για τα χρηματιστηριακά θα σας δώσω μια πρόγευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ήταν «χαμένοι» από το Χρηματιστήριο. Αν όμως προκύψουν ατασθαλίες ή παραβιάσεις του Νόμου η επιτροπή θα στείλει αμέσως τον φάκελο στον Εισαγγελέα γιατί τα αδικήματα αυτά είναι και ποινικά.
Μια που μιλήσαμε για κρίσεις νωρίτερα, πως βλέπετε τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι το εκκλησίασμα δεν έχει επηρεαστεί από όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Και αυτό είναι το πολύ σημαντικό και θα πρέπει να καταγραφεί. Έχω την τύχη να επισκέπτομαι πάρα πολλές εκκλησίες και βλέπω ότι το εκκλησίασμα παραμένει στον όγκο και στην ποιότητα περίπου το ίδιο για να μην πω ότι τον τελευταίο καιρό εκκλησιάζονται όλο και περισσότερο νέοι σε ηλικία. Από το 1974 που πολιτεύομαι, πιστέψτε με, έχω την ευχέρεια να διακρίνω ποιοι εκκλησιάζονται και σας λέω όλο και μικραίνουν οι ηλικίες των εκκλησιαζόμενων – και αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον Αρχιεπίσκοπο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επηρεάζεται κανείς από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ορισμένους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Η Εκκλησία θα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρση της και αν η Πολιτεία διακρίνει ότι η κάθαρση αυτή η προβλεπόμενη ή μάλλον αν είναι εκείνη που περιμένει ο ελληνικός λαός , τότε να κάνει το καθήκον της. Έχει πάντως ήδη ζητηθεί να αναμορφωθεί το νομικό πλαίσιο της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και νομίζω ότι η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αυστηρότερες ποινές. Όλο αυτό το κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών έχει επιφέρει και καίριο πλήγμα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, ούτε και τους Έλληνες τους πολυενδιαφέρουν, αρκεί ο οποιοσδήποτε Πατριάρχης στο πάρα πολύ ευαίσθητο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, να είναι μια προσωπικότητα που θα ενώνει και όχι να χωρίζει.
Εμάς μας ενδιαφέρει το Πατριαρχείο και όχι ο Πατριάρχης και θα πρέπει ο Πατριάρχης να εξασφαλίζει πρώτα και πάνω από όλα το Ελληνορθόδοξο του Πατριαρχείου.
Διαπλοκή, βασικός μέτοχος, εργολάβοι Δημοσίων έργων, προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου, άτομα που εμπλέκονται και…διαπλέκονται. Έτσι είναι τα πράγματα;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Κυβέρνηση με τα επιβεβλημένα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει για την δημοσιονομική πολιτική και την πάταξη του ελλείμματος – το οποίο είχε φθάσει πια σε δυσθεώρητα ύψη – δυστυχώς «πέρασε στα ψιλά» ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Όπως και τα συγχαρητήρια που δεν είναι συγχαρητήρια για τον κ. Αλογοσκούφη αλλά για την Κυβέρνηση και την Ελληνική οικονομία, γεγονός που θα σημαδέψει τα επόμενα 4 χρόνια σχετικά με την πάταξη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης «πέρασε» απαρατήρητο μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, όπως απαρατήρητο πέρασε το μεγάλο και τεράστιο έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης το οποίο δεν είναι μόνο έργο κατασκευαστικό αλλά μια καθαρά πολιτική επιτυχία της Κυβέρνησης. Απαρατήρητη ακόμα και η στάση της Κυβέρνησης που κρατάει σθεναρά τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής, σε ότι αφορά στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας της Ε.Ε. , απαιτώντας όχι μόνο την υπογραφή του συμφώνου της τελωνειακής αναγνώρισης της Κύπρου αλλά και της εφαρμογής της υπογραφής του συμφώνου. Πιστεύω ακράδαντα ότι για λίγο χρονικό διάστημα θα κρατήσει αυτό το «απαρατήρητο» και όταν όλοι πλέον αντιληφθούν, ότι το θέμα του βασικού μετόχου έχει λήξει οριστικά. Τότε μόνο και τα ΜΜΕ «θα ανακρούσουν πρύμναν» και θα αλλάξουν την τακτική τους, γιατί τότε θα έρθουν αντιμέτωπη με αυτό το οποίο η ελληνική κοινωνία θέλει.
Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να τονίσω, για να μην φαίνονται και όλα «ειδυλλιακά» ότι θα προέτρεπα και εγώ την Κυβέρνηση να σκύψει με στοργή και αφοσίωση πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης – έχω την αίσθηση ότι πράγματι ο Έλληνας έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία έχει συσσωρεύσει και καλείται πλέον η Κυβέρνηση να τα διαχειριστεί. Όλες οι προσπάθειες λοιπόν θα είναι στο να «ελαφρώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τις ασθενέστερες τάξεις σε ότι αφορά τα οικονομικά τους αλλά και σε ότι αφορά στα προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας. Επειδή όπως ξέρετε πολιτεύομαι στην Β’ Περιφέρεια Πειραιά, η οποία και έχει αυξημένα προβλήματα – πολλοί την ονομάζουν και προβληματική, εγώ όμως δεν αποδέχομαι αυτό τον όρο – εγώ έχω θάρρος και θα το πω αυτό – σε αυτή την δύσμοιρη περιφέρεια – και καλώ το επιτελείο της Κυβέρνησης να κοιτάξει όσο το δυνατόν καλύτερα το θέμα της ανεργίας, που μαστίζει ιδιαίτερα την περιοχή αυτή. Μην ξεχνάμε ότι στο Πέραμα αυτή τη στιγμή η ανεργία έχει φθάσει περίπου στο 30% που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα όμως να προσθέσω και κάτι για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Έχουμε πολύ καλούς κοινοβουλευτικούς συντάκτες – βλέπω από το πώς διαχειρίζονται τις ειδήσεις ορισμένοι άλλοι συντάκτες – είναι πολύ υπεύθυνοι, αγαπούν την δουλειά τους, είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – αν ξεφεύγουν ορισμένες φορές ορισμένα παραπολιτικά, είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας και αυτό, γίνεται από λάθος πληροφόρηση…
Σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις…Ανεργία στις γυναίκες. Τι θα προτείνατε στην Κυβέρνηση;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι πράγματι κορυφαία στιγμή η ψήφιση του Ευρωσυντάγματος, διότι ολοκληρώνει κατά κάποιον τρόπο το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ενωμένη Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι με την προσωπική σφραγίδα και με την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μπήκαμε στην ΕΟΚ και οι επόμενες Κυβερνήσεις συνέχισαν το έργο και έτσι φθάσαμε τώρα στο σημείο της υπερψήφισης του Συντάγματος. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε το Εθνικό μας Σύνταγμα. Από την στιγμή που υπάρχει σαφής διάταξη στο Σύνταγμα, είμεθα όλοι υποχρεωμένοι να την στηρίξουμε. Και εδώ θα ήθελα να αποδώσω φόρο τιμής στα κόμματα της Αριστεράς που δεν δίστασαν να συνταυτιστούν με την Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Έδειξαν μια εθνική ομοψυχία – πλην ορισμένου τμήματος του ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις. Διαχειρίστηκε και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα την κρίση στο Κυπριακό ακόμα δεν είχαμε αναλάβει, θα σας θυμίσω την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο αυτή την περίοδο – και είναι υποχρεωμένη τώρα να διαχειριστεί την κρίση στα Σκόπια. Ήδη πιστεύω ότι οι χειρισμοί του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη – η εμπειρία του οποίου είναι ό,τι χρησιμότερο όπλο στην εξωτερική πολιτική, είναι δεινός διπλωμάτης άλλωστε – θα είναι αποδοτικοί. Ξέρετε, πιστεύω πως όταν διατυμπανίζεις τις επιτυχίες σου μπορεί να έρθει μπούμερανγκ. Σε αυτό το θέμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, νομίζω η Κυβέρνηση κάνει τους καλύτερους χειρισμούς.
Αληθεύει ότι συμπαραστάτη σας στη πολιτική αλλά και στην προσωπική ζωή, ακούραστος βοηθός και πολύτιμος συνεργάτης σας είναι η σύζυγος σας, η κα. Τραγάκη. Είναι κάπως σπάνιο αυτό, αλήθεια πως συνδυάζεται πολιτική και οικογένεια;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Χαίρομαι που μου το θέτετε. Μου δίνετε έτσι την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια την σύζυγο μου, την Σμαράγδα Τραγάκη, με την οποία είμαστε μαζί 42 ολόκληρα χρόνια – από παιδιά δηλαδή – και νομίζω ότι η ισορροπία είναι αυτή που μας βοήθησε να τα καταφέρουμε και να έχουμε την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, αποκλειστικά – και το τονίζω αυτό – οφείλεται σε εκείνη, στις θυσίες που έχει κάνει αλλά κυρίως και στην προσφορά της η οποία δεν εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι ξέρει πώς να συμπαραστέκεται και στα προβλήματα όλων των πολιτών της Β’ Περιφέρειας του Πειραιά, οι οποίοι κυριολεκτικά την λατρεύουν και δεν σας το κρύβω ότι νιώθω πολύ περήφανος γι’ αυτό. Ωστόσο, με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους ικανούς, ακούραστους και άξιους συνεργάτες μου που με στηρίζουν και προσέχουν το γραφείο σαν να είναι το δικό τους «σπίτι» και τους οποίους ευχαριστώ θερμά και σαν Τραγάκης κι σαν πολιτικός.
Σαν έμπειρος πολιτικός τι θα συμβουλεύατε τα δύο σας παιδιά; Να ασχοληθούν με την πολιτική ή όχι;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η κόρη μου παραδίδει αυτή την περίοδο το διδακτορικό της στην Σορβόννη στο Παρίσι, είναι απόφοιτος της Ελληνικής Φιλολογίας – και σκέπτεται σοβαρά να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Ο γιός μου είναι Πολιτικός Μηχανικός επί 6 χρόνια και συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα του και γι’ αυτό πράγματι είμαι ευτυχής που τα παιδιά μου ακολουθούν μια πορεία για την οποία είμαι υπερήφανος. Πάντως θα τον αφήσω να αποφασίσει μόνος του τι θέλει να κάνει, αν θα πολιτευθεί – δείχνει πάντως ήδη την προτίμηση του. Είναι αυτό που θα λέγαμε «ζώον πολιτικόν».
Το ίδιο ισχύει και για τον Αθλητισμό, όλοι στην οικογένεια είναι…οπαδοί του Ολυμπιακού;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είμαι φίλαθλος σε όλα τα σπορ αλλά πράγματι είμαι κατά κύριο λόγο οπαδός του Ολυμπιακού. Δεν αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε την επιτυχία ώστε να ομονοήσουν οι παράγοντες, διότι εγώ επιμένω ότι όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι θέμα παραγόντων και οργανωμένων οπαδών οι οποίοι «άγονται και φέρονται.» Αν αυτά τα δύο πράγματα καταφέρουμε τελικά να τα ισομοιράσουμε, νομίζω ότι θα πάει καλά το Ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά ο ελληνικός αθλητισμός.
Μου κάνει όμως εντύπωση ότι θίξατε ένα ευαίσθητο σημείο μου γιατί πράγματι αφιερώνω όλο σχεδόν τον ελεύθερο χρόνο μου – και ας είναι λίγος – στον αθλητισμό. Είμαι φανατικός οπαδός και λάτρης όλων των αθλημάτων. Ασχολούμαι από το σκάκι…μέχρι το θαλάσσιο σκι.