Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Τραγάκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 Πριν εισέλθουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα ήθελα να θυμίσω ότι η σημερινή ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με το ν.2645/1998, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998 ηΒουλή των Ελλήνων έκανε δεκτή ομόφωνα σχετική πρόταση νόμου, φέρνοντας στο φως μια από τις πλέον ματωμένες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας. Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε, ίσως, η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
γενοκτονία ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου - από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923 - και ο φόρος αίματος ήταν βαρύτατος με περίπου 500.000 νεκρούς και ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα και με αποτρόπαιες μεθόδους.
 Η αναγνώριση από τη Βουλή της ημέρας αυτής και μάλιστα ομόφωνα ήταν ένα ιστορικό χρέος, που ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των μικρασιατικών οργανώσεων και το οποίο συνέδεσε το σύγχρονο Ελληνισμό με το παρελθόν του μέσω μιας διαδικασίας συλλογικήςμνήμης, δηλαδή αλήθειας.
Η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Υποχρέωση όλων μας είναι
να την σεβόμαστε,
 
να την μελετάμε και
 
να μην την ξεχνάμε.
 
Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων δεν διακατεχόμεθα από μισαλλοδοξία έναντι των αυτουργών αυτής της γενοκτονίας. Καλλιεργούμε σχέσεις καλής γειτονίας εμπνεόμενοι από τις αρχές της ειρήνης, του δικαίου και της ισότητας των λαών.
Η Εθνική Αντιπροσωπεία, τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή.
Print
1868 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω