Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην παρουσίαση της Εθνικής Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Συμφωνίας απο τους εταίρους της ΟΚΕ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2009
 
 
Σημεία χαιρετισμού του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και Βουλευτή Β’ Πειραιώς, κ. Γιάννη Τραγάκη στην παρουσίαση της Εθνικής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Συμφωνίας από τους εταίρους της ΟΚΕ
 
Θέλω να συγχαρώ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και τους φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτή, για το έργο που επιτελούν, σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο. Για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προσανατολισμένων στην οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στη σημερινή παρουσίαση της Εθνικής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Συμφωνίας και σας ζητούμε να ερμηνεύσετε την παρουσία μας ως έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους προβληματισμούς που αναπτύσσετε.
 
Αποτελείτε πολύτιμο σύμβουλό μας, του οποίου τη γνώμη επιζητούμε και λαμβάνουμε πάντοτε σοβαρά υπόψη, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη, παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Φίλες και φίλοι,
Ολόκληρος ο κόσμος κινείται σήμερα σ’ ένα εξαιρετικά αβέβαιο και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο. Ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια, την ένταση, την έκταση και τις συνέπειες της κρίσης δεν μπορεί να γίνει.
 
Το σίγουρο είναι ότι επηρεάζονται είτε λιγότερο, είτε περισσότερο σχεδόν όλοι οι τομείς. Όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες. Επηρεάζεται η απασχόληση, οι εργαζόμενοι. Υφίστανται ασφυκτική πίεση η ανάπτυξη, τα νοικοκυριά, οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
 
Όλες οι χώρες αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα σχέδιά τους. Λαμβάνουν νέα μέτρα. Το ίδιο πράττει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. που δεν κρύβει την αλήθεια από τους πολίτες και εφαρμόζει σχέδιο ολοκληρωμένο, συγκροτημένο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο.
 
Σχέδιο που επιμερίζει κοινωνικά δίκαια, κατά το δυνατόν, το κόστος από την οικονομική κρίση, και επικαιροποιείται διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις. Σχέδιο που κινείται σε τρεις άξονες-στόχους: Πρώτον. Διατήρηση της ανάπτυξης. Δεύτερον. Δημοσιονομική εξυγίανση και τρίτον, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στα όρια αντοχής της οικονομίας.
 
Απέναντι, όμως, σε μια τέτοια κρίση, δεν αρκούν οι προσπάθειες και τα ισχυρά αντανακλαστικά μόνο της Κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς θύελλας δεν είναι θέμα ενός κόμματος, μιας παράταξης. Είναι εθνική υπόθεση. Είναι εθνική πρόκληση. Και στη κοινή πρόκληση απαιτείται κοινή αντιμετώπιση. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
 
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, ο τόπος χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, μια ελάχιστη συνεννόηση. Στοιχειώδη συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, στα ουσιώδη, στα θεμελιώδη. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους.
 
Η χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Πολωτικές, διχαστικές πρακτικές. Δεν αντέχει στείρες, ανούσιες αντιπαραθέσεις και προσχηματικές διαφωνίες.
 
Η συγκυρία απαιτεί απ’ όλους μας να επιδοθούμε σε άμιλλα ωριμότητας και υπευθυνότητας. Σε ανταγωνισμό προσφοράς, όχι πλειοδοσίας. Η ενθάρρυνση υπερβολικών διεκδικήσεων -απ’ όπου και αν προέρχονται- και οι ανέφικτες υποσχέσεις, βλάπτουν σοβαρά το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου, τόσο όσο η ακατάσχετη καταστροφολογία και κινδυνολογία.
 
Προκαλούν τους πολίτες, που δεν θα το συγχωρέσουν.
 
Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, στις οποίες οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι κάθισαν στο τραπέζι και κατέληξαν σε κάποιες κοινά αποδεκτές θέσεις -στα μείζονα έστω ζητήματα, όχι σε όλα- απέτρεψαν σοβαρούς κινδύνους. Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε και εμείς.
 
Φίλες και φίλοι,
Η Εθνική και Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία που παρουσιάζεται σήμερα και προτείνει η ΟΚΕ, αποδεικνύει ότι οι κοινωνικοί φορείς αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καιρών. Ότι έχουν συναίσθηση του εθνικού τους χρέους. Διάθεση να συμβάλλουν εποικοδομητικά και να μην κρυφθούν στις δύσκολες περιστάσεις για τη χώρα.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μελετώντας την Εθνική και Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία που προτείνετε, διαπιστώνουμε ότι συμφωνούμε σε αρκετά σημεία.
Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με την ανάγκη παγίωσης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, τη δια βίου μάθηση, την εφαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, την εξάλειψη των καθυστερήσεων καταβολής των συντάξεων, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού και αρκετά ακόμη ζητήματα που θέτετε. Όσον αφορά, μάλιστα, τους στόχους αυτούς, ήδη έχουν γίνει πολλά από την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Παράλληλα, διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι έχουμε ήδη υιοθετήσει και εφαρμόσει τις περισσότερες προτάσεις που χαρακτηρίζετε «ως επείγουσες στην τωρινή συγκυρία» για την έξοδο από τη διεθνή κρίση. Κρίση που «έχει πρωτίστως παγκόσμια διάσταση και χαρακτηριστικά».
 
Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλών οικονομικό-κοινωνικών στρωμάτων, τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση των ΜμΕ, τον εποπτικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Ξέρουμε, βέβαια, ότι θα θέλατε να έχουν γίνει ακόμη περισσότερα ή σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, τον οποίο και προτείνετε.
 
Καλοδεχούμενη κάθε κριτική. Δεν την αρνούμαστε. Δεν είναι πρόβλημα για μας η διατύπωση διαφορετικής άποψης. Αρκεί να μην καταλήγει στην άρνηση σε όλα.
 
Δεν περιμένουμε να συμφωνούμε όλοι για όλες τις πτυχές των ζητημάτων. Θα ήταν παράλογο κάτι τέτοιο. Ζητούμε να μπει στην άκρη το ισοπεδωτικό «όχι σε όλα».
 
Στις έκτακτες συνθήκες της διεθνούς κρίσης οφείλουμε να πετύχουμε ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεννόησης. Να αποδεχθούμε όλοι ορισμένοι βασικά, θεμελιώδη σημεία, όπως συμβαίνει με τα παραπάνω που ανέφερα ενδεικτικά. Να βρούμε μια κοινή συνισταμένη με βάση την οποία θα χαράξουμε την πορεία της χώρας συνολικά, «όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα». Ενσωματώνοντας τις όποιες διαφωνίες, κριτικές και προτάσεις υπάρχουν.
 
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές έως τώρα ότι ακούει κάθε σοβαρή πρόταση. Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο ιδεών. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας. Δεν αρνούμαστε εισηγήσεις για αναγκαίες προσαρμογές απ’ όπου και αν προέρχονται. Αρκεί να είναι ρεαλιστικές, πολιτικά και κοινωνικά υπεύθυνες. Να μην αποτελούν επικοινωνιακά συνθήματα ή ευχολόγια χωρίς καμιά εξειδίκευση.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, η δική σας πρόταση που παρουσιάζεται σήμερα, προωθεί τον ουσιαστικό διάλογο και τη δημιουργική σύνθεση απόψεων και ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας για την προώθηση των στόχων μας. Επαναλαμβάνω. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Και προφανώς δεν συμφωνούμε σε όλα.
 
Φτάνει που, όπως αποδεικνύεται, συμφωνούμε σε βασικές αρχές και κυρίως στην ανάγκη να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις για να κάνουμε πράξη την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Την Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Φίλες και φίλοι,
Στη ζωή, στην πολιτική, στην οικονομία, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:
- Η πρώτη μένει στην επισήμανση των προβλημάτων. Στην απλή διαπίστωση. Είναι η στάση της συντήρησης, της αδράνειας, της μοιρολατρίας.
- Η δεύτερη είναι αυτή που προχωρά ένα βήμα περισσότερο. Που, αντί να στέκεται παθητικά απέναντι στο μέλλον, τολμά να το συνδιαμορφώνει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις.
 
Η ΟΚΕ έχει επιλέξει να πορευτεί με βάση τη δεύτερη κατηγορία. Δεν μένετε αδρανείς, αλλά κατανοείτε τις προκλήσεις και αξιοποιείτε τις ευκαιρίες, με τρόπο καινοτόμο, παραγωγικό, αλλά και κοινωνικά επωφελή, που καταξιώνει το έργο σας.
 
Τον ίδιο δρόμο έχει επιλέξει και η κυβέρνηση Καραμανλή. Γι’ αυτό, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά σας, ακούμε τη φωνή σας και μετρούμε τη γνώμη σας. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις σας, τις οποίες θεωρούμε ιδιαίτερα χρήσιμες. Βασικός γνώμονας, άλλωστε, της Νέας Διακυβέρνησης είναι η εθνική συζήτηση, η σύνθεση, η συμπόρευση, η συμφωνία.
 
Γιατί οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που αντέχουν στο χρόνο γίνονται με συνένωση προσπαθειών.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Ο κοινωνικός διάλογος που ανοίγει σήμερα, με την κατάθεση της πρότασης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, αποτελεί πρόκληση γόνιμου προβληματισμού για όλους.
 
Είναι διάλογος στον οποίο είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι. Κανείς δεν περισσεύει. Κανείς δεν δικαιούται να απέχει.
 
Θέλω, για μια ακόμη φορά, να σας ευχαριστήσω, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία θα τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της.

Print
1588 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω