Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας κ. Γ. Τραγάκη στην Επιτροπή σχετικά με τα φαινόμενα βίας

Σημεία ομιλίας του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή με θέμα ημερησίας διάταξης: "Συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου σχετικά με τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό"


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):


Πρώτα θα ήθελα να σας διαβάσω και μετά θα σας διανεμηθεί ένα κείμενο που μας απέστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δόλλης, σε σχέση με τα θέματα των ΜΚΟ που είχαμε συζητήσει. Η επιστολή αυτή είναι η εξής:
« Αγαπητέ Πρόεδρε,
Πέραν της συζήτησής μας την προηγούμενη εβδομάδα, σας ενημερώνω για τα εξής:
Προς το τέλος του 2010 προέκυψε το θέμα των στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΜΚΟ της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΑΣ). Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία ανέλαβε να εξετάσει όλα τα προγράμματα σε εκκρεμότητα, ώστε να γίνει συνολική εκκαθάριση.
Η ΥΔΑΣ με εντολή του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουβέλη, ζήτησε τη συνολική διασταύρωση των στοιχείων από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών.
Επίσης ενεργοποιήθηκε η Εισαγγελία, η οποία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.
Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ελέγχει τον τρόπο καταχώρησης των στατιστικών δεδομένων της ΥΔΑΣ.
Με εντολή του κ. Κουβέλη και τώρα τη δική μου, η ΥΔΑΣ παρέχει στην Εισαγγελική Έρευνα και τον έλεγχο ΣΕΕΔΔ όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Πλέον των ανωτέρω, παραμένουν 195 προγράμματα ανοιχτά και αφορούν την περίοδο 2002 – 2010.
Η εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων αυτής της περιόδου είναι η μοναδική προτεραιότητα της ΥΔΑΣ.
Σήμερα έδωσα εντολή στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, ιδιαίτερα των 195 φακέλων.
Προκειμένου να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό ο στόχος, αναστέλλεται κάθε άλλη δραστηριότητα της ΥΔΑΣ.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα εξακριβωμένα στοιχεία θα κατατεθούν αναλυτικά στη Βουλή.
Παραμένω στην διάθεση της Επιτροπής σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση. Δημήτρης Δόλλης, Υφυπουργός Εξωτερικών.»

Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή, είχα θέσει εγώ αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, των χρηματοδοτήσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρίως από την ΥΔΑΣ. Θα σας θυμίσω ότι ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης είχε καταθέσει στη Βουλή μετά από αίτημα βουλευτή, το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Όταν έγινε η συζήτηση εδώ που είχαν κληθεί αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια αναντιστοιχία μεταξύ των χρηματοδοτήσεων που είχε καταθέσει ο κ. Κουβέλης στη Βουλή, και τις χρηματοδοτήσεις που είχαν πάρει αυτές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Μας είχε πει τότε ο κ. Κουβέλης, ότι έχει διετάχθη ΕΔΕ στην ΥΔΑΣ, την οποία τη είχε αναθέσει στον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή, τον κ. Θεοδωράκη και αναμέναμε τα αποτελέσματα αυτής της ΕΔΕ. Τώρα ο κ. Υφυπουργός μας λέει ότι δεν γίνετε ΕΔΕ, γίνετε έλεγχος των στατιστικών δεδομένων. Δεν κατάλαβα αυτή την έκφραση «στατιστικών δεδομένων». Εδώ δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα, εδώ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα χρηματοδοτήσεις εικονικές, οι οποίες απείχαν ουσιαστικά από τις πραγματικές.
Είχα φέρει σαν παράδειγμα ότι υπήρχε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία είχε εισπράξει 110 χιλιάδες ευρώ, ενώ από τα δεδομένα του Υπουργείου Εξωτερικών φαινόταν ότι είχε εισπράξει 480 χιλιάδες ευρώ. Η διαφορά ήταν πάρα πού μεγάλη. Το ότι γίνεται εισαγγελική έρευνα δεν απαλλάσσει την υπηρεσία από την υποχρέωση να εξαντλήσει την ολοκλήρωση της ΕΔΕ. Δηλαδή, πρέπει να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και το πόρισμα να μας κατατεθεί.
Δεύτερον. Αυτό που αναφέρει για το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών, οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές θα κάνουν έλεγχο στα πεπραγμένα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δηλαδή στα προγράμματα που έχουν ανατεθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δηλαδή θα κάνουν έλεγχο της διαθέσεων των χρημάτων, πώς διατέθηκαν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα. Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει είναι η αναντιστοιχία των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με τον επίσημο κατάλογο που κατέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή και με τα πραγματικά δεδομένα χρηματοδοτήσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.   
 

 Μίλησα και εγώ με τον κ. Δόλη σε κάποια εκδήλωση εκτός και μου είπε ότι «προτού ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, δεν μπορώ να φέρω στοιχεία». Μπορεί η εισαγγελική έρευνα αυτή να καθυστερήσει πάρα πολύ, διότι είχαμε αναφέρει και τότε και από την έρευνα που εμείς οι δύο κάναμε, κύριε Πρόεδρε, γιατί εμείς ολοκληρώσαμε την πρόταση για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπήρχε μια χρηματοδότηση από το 1998 μέχρι το 2010, 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να ερευνηθεί πού, πώς διετέθησαν αυτά τα χρήματα και ποια χρήματα διετέθησαν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για να επαναφέρω τη συζήτηση στις διαστάσεις που πρέπει και σε αυτά που ανέφερε και η πρόσκλησή μας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον κ. Εισαγγελέα και τους δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου γιατί έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα θέσει στην εισαγωγική μου ομιλία την προηγούμενη Τρίτη.
Το πρώτο μου ερώτημα ήταν, εάν το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές. Η απάντηση που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι ότι είναι επαρκές. Άρα, πήρα απάντηση σε αυτό που ρώτησα.
Το δεύτερο ερώτημά μου ήταν, εάν η αυστηροποίηση των ποινών θα βελτίωνε κάπως το σύστημα. Και εκεί πήρα απάντηση, διότι πολύ σωστά είπατε και τοποθετηθήκατε, ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν θα βοηθούσε. Θα βοηθούσε η αλλαγή και μετατροπή των ποινών.
Είχα διαβάσει με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας για την εμπεριστατωμένη μελέτη που είχατε κάνει για την κοινωνική εργασία. Το θέμα, δηλαδή, της κοινωνικής εργασίας σαν είδος ποινής, που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Νομίζω ότι ήρθε και η ώρα και είμαστε ώριμοι ότι ένα μέρος της ποινής να αποτελεί η κοινωνική εργασία, να είναι σε θέματα κοινωνικής προσφοράς.
Αυτή είναι μια πολύ σωστή πρόταση που θα εξετάσουμε και πιστεύω ότι η Επιτροπή μας ομόφωνα θα αποφασίσει να το εισηγηθεί στην Κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα που θα δούμε τους κ. Υπουργούς.
Πήρα απάντηση και στο ερώτημα, εάν υπάρχουν αδυναμίες στην εκτελεστική εξουσία. Λέγοντας εκτελεστική εξουσία, εννοώ τις αστυνομικές αρχές, όπου, πράγματι, υπάρχουν πολλές αδυναμίες, που εσείς τις εντοπίσατε. Και εγώ τις είχα εντοπίσει σε ένα ερώτημα που είχα κάνει για το πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσες συλλήψεις, να γίνονται τόσο λίγες παραπομπές στο δικαστήριο και να υπάρχουν τόσο πολλές αθωώσεις. Η απάντηση που πήρα και σε αυτό ήταν ότι η εξατομίκευση της ευθύνης είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα και μάλιστα εκείνη την ώρα που διαπράττονται τα αδικήματα.
Επίσης, απάντηση πήρα και στο άλλο μου ερώτημα, αφού υπάρχουν μαρτυρίες. Οι ομοειδείς μαρτυρίες με τον παραβάτη, δηλαδή, με την παραβατικότητα, νομίζω ότι δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν ωφελούν. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει τίποτα σε αυτό το θέμα, άρα τι πρέπει να γίνει;
Είπατε ότι πρέπει να είναι αποφασιστικοί και να υπάρχουν αυστηροί κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας. Αυτό το κράτησα με πολύ προσοχή και το σημείωσα, γιατί νομίζω ότι αποτελεί το κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης. Εάν υπάρχουν αυστηροί κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας, τότε και τα αστυνομικά όργανα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων μέχρι που φτάνει η εξουσία και οι αρμοδιότητές τους και από κει και πέρα θα δούμε, εάν ο αρμόδιος Εισαγγελέας ή οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν επιληφθεί της πορείας ή της διαδήλωσης, έχουν τη δυνατότητα να στοιχειοθετήσουν τα αδικήματα, ώστε να πάνε στο δικαστήριο και να υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις.      
   
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, έμεινα άφωνος από αυτά που άκουσα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειλικρινά σας μιλάω. Η κραυγή αγωνίας του, νομίζω ότι μας άγγιξε όλους μας. Για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και για το θέμα της παραβατικότητας αλλά και για το θέμα της αντοχής των ανθρώπων που υπηρετούν. Θα απαντήσω και στον κ. Κακλαμάνη, περίπου 300 αστυνομικοί, το διήμερο 28,29 Ιουνίου εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Δεν γράφτηκε πουθενά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή δεν είναι «πιασάρικο», δεν ακούστηκε πουθενά ότι 300 αστυνομικοί εισήχθησαν στα νοσοκομεία στις 28 και 29 Ιουνίου. Όπως δεν είναι καθόλου γνωστό ότι οι δύο αστυνομικοί νοσηλεύτηκαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας περίπου δεκαπέντε ημέρες.
Εδώ έχω μία ερώτηση κ. Αρχηγέ, να μου απαντήσετε εάν ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ που αφορούσε τον σοβαρό τραυματισμό του πολίτη που υποτίθεται ότι χτυπήθηκε και τι έχει γίνει ακριβώς. Επίσης εάν αποδείχθηκε ή εάν φάνηκε ποιος είναι ο ένοχος. Διαβάσαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είχατε πάρει και υλικό DNA από όλους τους πυροσβεστήρες των ανθρώπων που είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, όταν εξήλθε από την εντατική, κατήγγειλε ο ίδιος σε ποιο περιστατικό ακριβώς τραυματίστηκε;
Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας και σε αυτό συμφώνησε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προηγουμένως, για τους σταθερούς κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας. Πράγματι, πρέπει να δημιουργηθούν σταθεροί κανόνες εμπλοκής. Πρέπει να ισχύσει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθιερώνει σταθερούς κανόνες εμπλοκής ώστε και εσείς να ξέρετε από επιχειρησιακής άποψης μέχρι που μπορείτε να φτάσετε και ποιες είναι οι δικαιοδοσίες σας.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να υπάρξει πραγματικά εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Μια πρόταση την οποία θα εισηγηθούμε και εμείς ως Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε ότι αφορά τον οπλισμό που χρησιμοποιούν αυτοί οι οποίοι παρεισφρέουν στις διάφορες πορείες. Εδώ μιλάμε για πόλεμο πια. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές.
Είναι γνωστό ότι αυτοί οι οποίοι διοργανώνουν μια πορεία και μια διαδήλωση είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν την αστυνομία, να πάρουν άδεια από την αστυνομία και να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης. Όπως πολύ σωστά είπατε ότι γίνεται με κάποιους κομματικούς οργανισμούς. Θα ήθελα να προτείνω να εξεταστεί εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα ώστε οι φορείς που κάνουν αυτές τις εκδηλώσεις και οργανώνουν αυτές τις πορείες αν έχουν αστικές ευθύνες για τις καταστροφές τις οποίες προκαλούν.
Στις 28 και 29 Ιουνίου, προκλήθηκαν καταστροφές που ο υπολογισμός ήταν 8 εκατομμυρίων ευρώ. Προκλήθηκαν καταστροφές στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη αλλά και στα διάφορα ξενοδοχεία που είναι στην πλατεία Συντάγματος. Πράγματι 20 τόνοι μαζεύτηκαν από σπασμένες πέτρες και μάρμαρα. Υπάρχει η δυνατότητα καταλογισμού αστικών ευθυνών; Διότι όταν προκαλούνται για παράδειγμα πολλές ζημίες σε ιδιωτικές περιουσίες κάποιος πρέπει να πληρώσει, τελικά. Δεν γίνεται. Άρα και αυτό είναι μια πρόταση όσο αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να αναληφθούν.
Επίσης, χαίρομαι που και εσείς συμφωνήσατε με την εισήγηση που έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό για τα blogs. Με την εισήγηση συμφώνησε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Οι φραστικές επιθέσεις ή οι εκβιασμοί που υφίσταται ο οποιοσδήποτε πολίτης από αυτά τα ανώνυμα bogs, που δεν ξέρουμε ούτε που ανήκουν, ούτε ποιοι γράφουν.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι το οποίο θα σας φανεί παράξενο. Να σας ευχαριστήσω για ότι προσπαθείτε και κάνετε. Διότι εμείς εδώ στη Βουλή συνομιλούμε με τα παιδιά που μας προφυλάσσουν και μας περιφρουρούν. Όταν ρώτησα κάποια από αυτά τα παιδιά πόσες ώρες είστε εδώ, υπήρξε απάντηση 18 ώρες. Ήταν 18 ώρες όρθιος σε κανόνες εμπλοκής. Ήταν 18 ώρες όρθιοι χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά, ούτε νερό να μην μπορούν να πιούν. Υφίσταται όλα αυτά τα οποία υφίσταται.
Εγώ θα καταγγείλω για άλλη μια φόρα τη βεβήλωση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Δεν επιτρέπω ένα μνημείο το οποίο δεν το βεβήλωσαν ούτε οι κατακτητές να βεβηλώνεται από διάφορους αναρχοαυτόνομους. Εμείς σαν βουλευτές να μην μπορούμε να πατήσουμε από πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, διότι είναι ιερός χώρος και να βεβηλώνουν διάφοροι με μπογιές, με καταστροφές των μαρμάρων το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Κράτησα με μεγάλη προσοχή, αυτό που είπατε για την παραβατικότητα εναντίον των πολιτικών, που είναι κάτι το πρόσφατο. Εγώ στα τόσα χρόνια που είμαι στην Βουλή, το αντιμετωπίζω για πρώτη φορά, μάλλον, το αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μου από άλλο Κόμμα, αλλά μας αφορά όλους μας. Είναι ένα θέμα, που θα πρέπει, να εξετάσετε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, και σε αυτό το θέμα θα ήθελα, να χρησιμοποιήσω και μία λέξη: σας προκαλώ, εκτός από το παρακαλώ, να το δείτε σε μεγάλο βάθος, γιατί παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και εναντίον πολιτικών προσώπων, εναντίον του συνόλου της Βουλής με τα γνωστά συνθήματα και τα γνωστά πανό και τώρα πια και για τα Κόμματα. Παραδείγματος χάρη, πολλοί βανδαλισμοί έγιναν και σε πολιτικά γραφεία συναδέλφων Βουλευτών, έχουν συμβεί βιαιότητες και βιαιοπραγίες. Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό θέμα και θα ήθελα, να σας παρακαλέσω, να το δείτε. Το είπε ο κύριος Τέντες και γι’ αυτό το εντοπίζω και μου έκανε εντύπωση, που το προέταξε κιόλας. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, που το προτάξατε ως πρώτο θέμα.
Ένα άλλο θέμα, στο οποίο θα αναφερθώ και ζητώ την ανοχή σας και θα κλείσω με αυτό, είναι μία μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως την χαρακτηρίζω εγώ και είναι τα blogs. Δεν είναι δυνατόν, όλοι εμείς οι πολιτικοί, να είμαστε έρμαια ορισμένων, θα χρησιμοποιήσω και την έκφραση, ανήθικων κακοποιών στοιχείων, τα οποία μας καθυβρίζουν μέσω ορισμένων blogs. Θα πρέπει αυτό το θέμα, να το αντιμετωπίσουμε, Δεν αφορά τόσο εσάς, αφορά και νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία πρέπει, να αναληφθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, έχω κάνει την πρότασή μου για τη νομοθετική πρωτοβουλία: ότι αναρτάται σε blog, θα πρέπει, να είναι επώνυμο, οπότε έτσι λύνουμε τα χέρια των εισαγγελικών αρχών με τη δική μας προτροπή, παρέμβαση, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, αυτό το θέμα να σταματήσει, γιατί έχει φτάσει σε ένα σημείο, που δεν πάει άλλο. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Πρόεδρο μας, τον κύριο Κακλαμάνη, για το θέμα των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Η επαναφορά ορισμένων θεμάτων και η ηρωοποίηση ορισμένων ανθρώπων δημιουργούν παραδείγματα προς μίμηση, τα οποία δεν πρέπει, να μας αφήσουν αδιάφορους.
Εμείς είχαμε κάνει πρόταση, κύριε Πρόεδρε, και επαναλαμβάνω την πρότασή μου, να έρθει εδώ το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, για να μπορέσουμε, να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ποινές έχουν επιβληθεί, αλλά δεν εφαρμόζονται. Πρόστιμα έχουν επιβληθεί, αλλά δεν εισπράττονται. Σε αυτό το θέμα λοιπόν, που δεν αφορά εσάς, εσείς κάνατε την τοποθέτησή σας. Είναι θέμα δικό μας, κύριε Πρόεδρε, το επαναφέρω και το θέτω σε πρώτη προτεραιότητα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1813 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω