Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9.84

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2009
 
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
 στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
Δημοσιογράφος: Μ. Πυργιώτη
 
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτική Ομάδας της Ν.Δ. τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Ο κ. Τραγάκης είναι σε αυτή τη θέση αρκετά χρόνια και ξέρει πολύ καλά την κοινοβουλευτική ομάδα και ξέρει πολύ καλά τι του λένε οι βουλευτές του. Δεν θα ξεκινήσω από αυτό, γιατί θα σας φέρω σε δύσκολη θέση. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Μην μου πείτε, σε αυτή τη συγκυρία, ότι είστε πανευτυχής με αυτά που ακούτε.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι σίγουρο ότι οι βουλευτές έχουν πάντα - όχι μόνο σε αυτή τη συγκυρία - τα προβλήματα τους, τα προβλήματα των περιφερειών τους. Ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι βουλευτές δραστηριοποιούνται και αγωνίζονται όσο μπορούν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε μια ισχνή πλειοψηφία, με 151 μόνο βουλευτές, έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Όλο αυτό το διάστημα, έχουν γίνει 85 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και η Ν.Δ. δεν έχασε ούτε μια ψήφο. Όλοι οι βουλευτές, στήριξαν τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα που αναφερθήκατε προηγουμένως – την μικρή παρουσία των βουλευτών στο χθεσινό νομοσχέδιο – θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο εξομοιώνονται βαθμολογικά οι αορίστου συμβάσεως δημόσιοι υπάλληλοι με τους μονίμους, που αφορά περίπου 55 – 60 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, δεν έτυχε της αντίστοιχης δημοσιότητας λόγω των γεγονότων που συνέβησαν. Αναφορικά με τον ολιγομελή αριθμό βουλευτών που ήταν παρόντες στην αίθουσα, θα σας έλεγα ότι όταν συνεδριάζει το τμήμα της Βουλής – διότι τώρα συνεδριάζει το Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής, με 100 βουλευτές – συγχρόνως στο Κοινοβούλιο συνεδριάζουν τέσσερις με πέντε επιτροπές. Χθες, είχαμε πέντε επιτροπές. Αντιλαμβάνεστε, ότι μεγάλος αριθμός βουλευτών μπαίνει και βγαίνει από την αίθουσα προκειμένου να ασχοληθεί με τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θέλω να δικαιολογήσω τον, πράγματι, μικρό αριθμό των βουλευτών που δίνουν το παρών στις συνεδριάσεις.
 
ΔΗΜ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο που πρέπει να πάρει την απόφαση στο πως θα περάσει τις συμπληγάδες πέτρες. Η ερώτηση μου είναι απλή. Η κοινοβουλευτική ομάδα θέλει ή δεν θέλει εκλογές; Εννοώ, πριν τις εκλογές τις οποίες έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Επιθυμεί εκλογές και λύση του πολιτικού σκηνικού τώρα ή επιθυμεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις και ας πάρει το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;
 
Γιάννης Τραγάκης: Διαχρονικά σας λέω ότι καμία κοινοβουλευτική ομάδα – ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. το 1974 , που είχε 212 βουλευτές – δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Το φαινόμενο, δε, των πρόωρων εκλογών είναι ελληνικό φαινόμενο. Διότι, δεν είναι δυνατόν όταν μια κυβέρνηση ψηφίζεται σε βάθος τετραετίας, να ζητάς εκλογές πριν καν συμπληρωθούν δέκα μέρες. Και αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε μετά τις εκλογές του 2007, ακόμα και του 2004. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν επιθυμούν ποτέ εκλογές. Ένας λόγος παραπάνω τώρα, που το κλίμα είναι δημοσκοπικά δυσμενές για την Ν.Δ.
 
ΔΗΜ: Αυτό που εισπράττουμε εμείς δημοσιογραφικά, από τις κατ’ ιδίαν αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις των βουλευτών σας, είναι ότι την ίδια στιγμή απαιτούν από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Και εγώ αναρωτιέμαι, οκτώ μήνες μετά τον ανασχηματισμό, είναι τόσο πασιφανές ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού ήταν τόσο λάθος και ζητούν αλλαγές οι βουλευτές ή το κάνουν διότι δεν μπορούν να φανταστούν τι άλλο μπορεί να γίνει;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την λέξη «απαιτούν». Οι βουλευτές δεν μπορεί να απαιτήσουν από τον Πρωθυπουργό. Το προνόμιο να επιλέγει τα μέλη της κυβέρνησης ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο και πιστεύω ότι θα το ασκήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διότι, ο Πρωθυπουργός έχει σφαιρική γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν, που δημιουργούνται ή που πρόκειται να προκύψουν. Πάλι, θα τονίσω ότι διαχρονικά όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ζητούν ανασχηματισμό, με την ελπίδα ότι θα μπουν στην κυβέρνηση. Λογικό δεν είναι; Σας θυμίζω, ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έκανε ανασχηματισμό κάθε έξι μήνες. Από τους 158 βουλευτές που είχε, σε μια περίοδο, τους 116 τους είχε κάνει υπουργούς και υφυπουργούς. Στο θέμα αυτό, υπάρχουν δύο σχολές. Η μια είναι αυτή που προανέφερα και η άλλη είναι αυτή που χρησιμοποιεί με φειδώ το προνόμιο να κάνει ανασχηματισμό. Ο παρών Πρωθυπουργός, έχει δείξει ότι προχωράει σε ανασχηματισμό όταν χρειάζεται. Εάν ο Πρωθυπουργός θελήσει να προχωρήσει σε αλλαγές, έχει δύο τρόπους. Ή αλλαγές πολιτικών, όπου απαιτείται, ή αλλαγές προσώπων. Εκείνος θα επιλέξει, εάν, πότε και ποιό τρόπο θα επιλέξει. Και βέβαια, δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην κυβέρνηση, είναι και οι αλλαγές στις κρατικές θέσεις. Στους διοικητές των ΔΕΚΟ, στους προέδρους των τραπεζών, των μεγάλων οργανισμών κλπ.
 
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Εσείς είστε βουλευτής που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, σε μια πολύ δύσκολη περιφέρεια, την Β’ Πειραιώς, όπου η Ν.Δ. δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις. Από την πείρα σας, λοιπόν, έχετε εικόνα τι σημαίνει κερδίζω και χάνω και ποιο είναι το κλίμα. Η κατάσταση, ιδίως σε περιοχές που είναι δύσκολες και υποβαθμισμένες, είναι πολύ κακή για τη Ν.Δ., έχει χάσει το λαϊκό της έρισμα και το λαϊκό της προφίλ. Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στη παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι δεν έχει το περιθώριο να δώσει παροχές ή πολλά πράγματα.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Η παρατήρηση σας είναι πολύ σωστή. Πράγματι, η δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά, στην οποία έχω την τύχη και την τιμή να εκλέγομαι βουλευτής από το 1974, είναι μια πολύ δύσκολη κομματικά περιφέρεια για την Ν.Δ. Είναι η δυσκολότερη σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε το χειρότερο ποσοστό, σχεδόν, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με δεύτερο το Ηράκλειο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το εκλογικό σώμα δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένο με τις θέσεις και τις ιδέες της Ν.Δ. Ορισμένοι, ισχυρίζονται ότι η περιοχή αυτή είναι προβληματική. Η περιοχή αυτή δεν είναι προβληματική. Η περιφέρεια έχει συσσωρευμένα προβλήματα και μάλιστα προβλήματα τα οποία συσσώρευσαν όλες οι κυβερνήσεις. Και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον με ερωτάτε, λοιπόν, θα πρότεινα στην κυβέρνηση να ενσκήψει πάνω στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Β’ Πειραιά. Προβλήματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, προβλήματα που αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Πάνω από όλα, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια μου είναι η ανεργία. Αυτό το φαινόμενο που παρουσιάζεται, για παράδειγμα, στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, να έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 30% – 35% ανεργία, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
 
ΔΗΜ: Το θέσατε πολύ κομψά. Την ίδια στιγμή, όμως, ένα από τα σλόγκαν του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν έχουμε υψηλή ανεργία σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν φτάσει το 15% και το 20%. Δεν κοιτάμε, όμως, την επιμέρους ανεργία που μαστίζει ορισμένες περιοχές.
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί σας, με την παρατήρηση μόνο ότι η Ν.Δ., όταν το 2004 ανέλαβε τη διακυβέρνηση, παρέλαβε την ανεργία στο 11,4% και την μείωσε στο 7,3%. Και όχι μόνο μείωσε το ποσοστό της ανεργίας, αλλά αύξησε και το ποσοστό της απασχόλησης, δηλαδή των εργαζομένων. Διότι, αυτοί είναι δύο δείκτες που πρέπει να κινούνται παράλληλα. Βέβαια, η μεγάλη οικονομική κρίση είχε επιπτώσεις και σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2009 η ανεργία να έχει φτάσει στο 9,3%. Για να κάνω, όμως, μια πολιτική παρατήρηση, θα σας πω ότι σε αυτό το θέμα έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας, να επιδοτείς την ανεργία. Εμείς, είμαστε υπέρ της επιδότησης της απασχόλησης. Βλέπετε, ότι ο ΟΑΕΔ έχει δημιουργήσει καταπληκτικά προγράμματα, τα οποία έχουν βοηθήσει πολύ την απασχόληση. Προγράμματα που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, ο ΟΑΕΔ έχει καταρτίσει προγράμματα απασχόλησης σε δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτά τα προγράμματα δίνεται ένα πολύ σημαντικό κίνητρο. Το κίνητρο της μοριοδότησης, σε όσους συμμετέχουν στα προγράμματα, αναφορικά με την πρόσληψη τους στο δημόσιο τομέα.
 
ΔΗΜ: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Ξεκινάει το Γ’ Θερινό τμήμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο και ο κ. Μανώλης έχει πει ότι παραιτείται. Η θέση, βέβαια, δεν χηρεύει, πλην όμως είναι ένα ακόμα χτύπημα στους 151 βουλευτές. Πως, ακριβώς, προβλέπεται το Φθινόπωρο στην κοινοβουλευτική σας ομάδα; 
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, το ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είναι ισχυρή και συμπαγής δεν αμφισβητείται. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο βουλευτή, που αναφέρατε, είναι δική του απόφαση. Ο ίδιος το αποφάσισε. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, είναι λογικό να υπάρχει νευρικότητα σε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία βάλλεται πανταχόθεν και η οποία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Είναι λογικό, να υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ συνυποψήφιων στην ίδια περιφέρεια.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, να σας ευχαριστήσω πολύ και να σας ευχηθώ καλό κουράγιο.
Print
1255 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω