Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Τ/Σ "Κανάλι 9"

Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Τ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΝΕΑ»
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Μπότσαρης – Γ. Ντάσκας
 
 
Για την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens:
 
Το πόρισμα είναι ένα, δεν υπάρχουν πολλά πορίσματα. Τα υπόλοιπα είναι η καταγραφή των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων και των μεμονωμένων συναδέλφων. Ας αναμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα σε ότι αφορά τα πραγματικά γεγονότα και από τα γεγονότα βγαίνουν τα πρόσωπα.
 
Για το σκάνδαλο της Siemens:
 
Προσωπικά, θεωρώ ότι το σκάνδαλο Siemens είναι σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ. Διότι, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία έχουν εμφανισθεί μέχρι στιγμής είναι πρόσωπα που ανήκαν στο περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αναφέρω ονόματα, γιατί ποτέ δεν μπαίνω σε ονοματολογία.
 
Για το C4I, όλες οι αναθέσεις είχαν γίνει επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Όλα τα ονόματα τα οποία έχουν, ήδη, αναμιχθεί στην υπόθεση είχαν καίριες θέσεις στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.
 
‘Έχει δημιουργηθεί διαμάχη μεταξύ δικαστών και πολιτικών, διότι με το σύνταγμα του 2001 εάν υπάρχει θέμα παραπομπής ή παραγραφής το αποφασίζει η Βουλή και όχι οι δικαστές.
 
Για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των βουλευτών:
 
Η επιτροπή του άρθρου 21 της Βουλής για το πόθεν έσχες των βουλευτών και το πολιτικό χρήμα, αποτελείται από βουλευτές και δικαστικούς. Σε αυτή την επιτροπή την πλειοψηφία την είχαν πάντα οι βουλευτές. Υπήρχαν πέντε βουλευτές, από τα πέντε κόμματα, και τρείς δικαστικοί. Η πρόταση η δική μας – σας θυμίζω ότι είμαι Αντιπρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – είναι η πλειοψηφία και η ευθύνη να ανήκει στους δικαστικούς. Δηλαδή, να είναι έξι οι δικαστικοί και πέντε οι βουλευτές.
 
 
Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό θέμα είναι τα οικονομικά των κομμάτων. Στα οικονομικά των κομμάτων υπάρχει αδιαφάνεια. Υπάρχει κόμμα το οποίο δεν σφραγίζει τα κουπόνια του, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα. Αναφέρομαι στο ΚΚΕ, το οποίο δεν δέχεται κανέναν έλεγχο στα οικονομικά του.
Σκεφτείτε, επίσης, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποθηκεύσει τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2019.
 
Για εμάς, η πρόταση είναι μια: Ολική κρατική επιχορήγηση. Για να αποφύγουμε τον κλοιό των χρηματοδοτήσεων από πηγές που είναι άγνωστες. Σε αυτό το σημείο, μπαίνει και το θέμα του εκλογικού νόμου. Μιλάμε όλοι για αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει πρώτα να κάνουμε αναθεώρηση του καταστατικού των κομμάτων. Δεν μπορεί τα κόμματα να λειτουργούν χωρίς καταστατικό.
 
Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για εκλογές με λίστα. Εκλογές με λίστα, τώρα, σημαίνει αρχηγός. Τίποτε άλλο. Ενώ, εάν τα κόμματα ήταν δημοκρατικά οργανωμένα και οργανωμένα βάσει ενός καταστατικού που θα προέβλεπε ορισμένες διατάξεις, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Υπάρχει η άποψη να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ένα τύπου γερμανικό εκλογικό νόμο. Στην Γερμανία, όμως, ισχύει αυτό γιατί τα κόμματα είναι δημοκρατικά οργανωμένα. Υπάρχουν επιτροπές οι οποίες περνάνε από κόσκινο ποιοι και πως θα πολιτεύονται. Άρα, θα πρέπει πρώτα κάποιες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα κόμματα να γίνουν θεσμός.
 
Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών:
 
Συζητήσαμε πολύ αυτό το θέμα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και καταλήξαμε ότι για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα πρέπει να κινηθεί στα όρια του Συντάγματος. Διότι, υπάρχει συνταγματική επιταγή. Αυτό είπε και ο κ. Αθανασίου, Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων. Είπε, πως μας στέλνετε μια υπόθεση στο τριμελές δικαστικό συμβούλιο, όταν δεν μπορούμε να επιληφθούμε σε αυτή την υπόθεση διότι έχει επέλθει παραγραφή, βάσει της συνταγματικής επιταγής. Και είπε, αλλάξτε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Για να αλλάξει, όμως, ο νόμος πρέπει να κινηθεί πραγματικά στα όρια του συντάγματος. Για παράδειγμα, μπορεί να μπει στη διαδικασία της αναζήτησης βρώμικου χρήματος. Σε αυτή την περίπτωση, εμπλεκομένης της επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν επέρχεται παραγραφή. Σε αυτό το σημείο, μόνο, μπορεί να πατήσει ο κοινός νομοθέτης, δηλαδή η Βουλή αυτή τη στιγμή.
 
 
Για την εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα:
 
Γνωρίζετε ότι ήμουν Πρόεδρος της εξεταστικής για τα εξοπλιστικά και γνωρίζετε πολύ καλά για ποιό λόγο κράτησα ανοιχτή τότε την Βουλή, προκειμένου να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Σας θυμίζω, ότι είχαμε τότε διαπιστωμένα την μίζα των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν πια φτάσαμε στην Ελβετία, μετά από δύο χρόνια από το κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής, βρήκαμε ότι τα 4 εκατομμύρια τα πήρε κάποιος και τα 11 εκατομμύρια επιστράφηκαν στη Ρωσία. Τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια, ευθαρσώς σας λέω ότι ήταν μαύρο πολιτικό χρήμα.
Print
1323 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω