Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή
του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL,
«Κοινωνία Ώρα MEGA»,
με τους Γ. Οικονομέα – Δ. Καμπουράκη
Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2009
Για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου:
Σαν βουλευτής Πειραιά γνωρίζω τον κ. Παναγόπουλο. Είναι ένας σοβαρός επιχειρηματίας, χαμηλών τόνων άνθρωπος και αυτοδημιούργητος. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ευχόμαστε όλοι να πάει καλά η ιστορία της απαγωγής του.
Ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αυτής, είναι η σοβαρή κατάσταση της υγείας του κ. Παναγόπουλου. Εδώ και δυόμιση χρόνια έχει επιδεινωθεί, βρίσκεται συνεχώς σε ιατρική και φαρμακευτική αγωγή και αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο άνθρωπος στη ζωή και να παραδοθεί σώος στην οικογένεια του. Έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.
Αυτή η υπόθεση, είναι πλήγμα στην επιχειρηματικότητα και τον εφοπλιστικό κόσμο. Είναι σοβαρό το θέμα και με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι, αστυνομία, δικαστική εξουσία, εκτελεστική εξουσία.
Για τα φαινόμενα της εγκληματικότητας:
Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο της εγκληματικότητας, είναι φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά.
Σε ότι αφορά στην εγκληματικότητα στην ελληνική κοινωνία, κυρίαρχο ρόλο παίζει η εισαγόμενη εγκληματικότητα. Μην ξεχνάτε, ότι το 48% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί. Αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει.
Για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας:
Η ελληνική αστυνομία έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Θέλω να επισημάνω ότι τα πρώτα δείγματα από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης είναι θετικά. Έχω την αίσθηση, ότι το τελευταίο πενθήμερο έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η αστυνομία έχει ανακτήσει ένα μέρος του κύρους της, το οποίο είχε υποβαθμιστεί τον προηγούμενο μήνα. Ήταν, όμως, ένας μήνας που είχαν διαμορφωθεί ειδικές συνθήκες. Η ελληνική αστυνομία είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, διότι είχε συμβεί αυτό το ατυχές περιστατικό και ήταν δακτυλοδεικτούμενη. Έπρεπε, λοιπόν, να ανακτήσει το κύρος της.
Πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, με αναπτερωμένο το ηθικό και το κύρος της, η αστυνομία θα επιτελέσει τον ρόλο της. Πρώτον, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, που είναι ο κύριος στόχος της, και δεύτερον, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και νομιμότητας στους πολίτες.
Για τις αρμοδιότητες του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:
Υπάρχει αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης, ο οποίος έχει τις εξουσιοδοτήσεις που του έδωσε ο Πρωθυπουργός και για αυτό είναι αναπληρωτής. Εάν ήταν υφυπουργός, θα είχε πάρει εξουσιοδοτήσεις από τον υπουργό. Επομένως, έχοντας εξουσιοδοτήσεις αρμοδιοτήτων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υπάρχει αναπληρωτής Υπουργός Δημοσίας Τάξης.
Για τα κριτήρια κρίσεων που γίνονται στην ελληνική αστυνομία:
Επειδή το ακούω συχνά, τελευταία, και ιδιαίτερα για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, θέλω να προκαλέσω τον οποιονδήποτε να εξετάσει σοβαρά τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν στην αστυνομία από το 2004 και μετά. Θα διαπιστώσετε ότι αυτά για τα οποία κατηγορείται η ηγεσία της αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία, περί αναξιοκρατίας, δεν ισχύουν.
Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου:
Πριν από τρία χρόνια περίπου, σαν Πρόεδρος της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ήμουν ο πρώτος ο οποίος έθεσα, με συνταγματική επιταγή στο άρθρο 16, το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε τότε.
Πρέπει να συζητήσουμε τι είδους άσυλο θέλουμε στα πανεπιστήμια.
Θα δώσω δύο παραδείγματα. Επειδή, έχω αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γνωρίζω καλά τον γεωγραφικό χώρο του πολυτεχνείου. Γνωρίζετε ότι το κτηριάκι, μεταξύ του κτηρίου Αβέρωφ και του πρυτανείου, βρίσκεται υπό κατάληψη δώδεκα ολόκληρα χρόνια;
Γνωρίζετε ότι ένα κληροδότημα που έχει το Ε.Μ.Π, στην οδό Δροσοπούλου, βρίσκεται υπό κατάληψη δεκαεννέα χρόνια; Πριν από πέντε χρόνια, προσπάθησε η επιτροπή κληροδοτημάτων του πολυτεχνείου να βγάλει έξω τους καταληψίες. Δεν μπόρεσε να τους βγάλει έξω και έτσι η πρυτανεία τους έκοψε το νερό και το φως που πλήρωνε. Ξέρετε τι έκαναν; Είναι εκείνη η περίφημη μέρα που πήγαν στο γραφείο του πρύτανη και έχτισαν την πόρτα με τούβλα και αναγκάστηκε ο άνθρωπος να τους πληρώσει και το νερό και το φως, για να τον ελευθερώσουν. Αυτές τις ακραίες και απαράδεκτες καταστάσεις πρέπει, επιτέλους, να τις αντιμετωπίσουμε.
Με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούμε να επιβάλουμε το πανεπιστημιακό άσυλο που θέλουμε και που προβλέπει το σύνταγμα. Για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της έκφρασης των πραγματικών φοιτητών, που είναι και τα θύματα αυτής της κατάστασης. Η ελληνική κοινωνία είναι, πλέον, ώριμη για αυτό.
Για ενδεχόμενες αλλαγές προσώπων σε ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς:
Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις προσώπων που πρέπει να εξεταστούν. Έχω την αίσθηση, ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να συνεχίσει και στους οργανισμούς. Να γίνει μια ανανέωση, η οποία θα δώσει μια νέα πνοή.
Για τις δημοσκοπήσεις και το νέο κυβερνητικό σχήμα:
Καταρχάς, οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. το 1998 -1999 ήταν οχτώ μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και το 2000 έχασε τις εκλογές. Όπως, επίσης, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από την Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, είχα επισημάνει ότι έχει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαιώθηκα σε αυτό. Όπως και η Ν.Δ. έχει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Πρώτον, είναι η συσπείρωση της, η οποία λειτούργησε μερικώς τώρα με τον ανασχηματισμό. Με τις πρώτες μέρες η διαφορά έπεσε στο ήμισυ, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε ακόμα μεγάλα περιθώρια να συσπειρώσουμε τον σκληρό μας πυρήνα. Δεύτερη δεξαμενή, είναι το 19% της αδιευκρίνιστης ψήφου. Έχουμε κάνει ποιοτική έρευνα, η οποία δείχνει ότι το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και το 52%, αυτής, πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει σε πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά έναντι του Γ. Παπανδρέου.
Εμείς, έχουμε την πρόθεση να εξαντλήσουμε την τετραετία. Η νέα κυβέρνηση έδωσε μια νέα πνοή.
Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα εθνικά κονδύλια και την απορρόφηση των πόρων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Ε.Σ.Π.Α) ώστε να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των αδυνάτων. Των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων.