Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1

Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Στρατής Λιαρέλης
 
 
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Επειδή έχουμε επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέλω να ρωτήσω εάν θα κάνει τίποτα η κυβέρνηση για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε δώσει τα εργαλεία στους πρυτάνεις για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Γνωρίζετε, ότι η επέμβαση της πολιτείας μπορεί να γίνει μόνο και όταν το ζητήσουν οι πρυτάνεις.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά αν είναι να παρέμβουν τα ΜΑΤ, πάλι για επεισόδια θα μιλάμε και όχι για λειτουργία των πανεπιστημίων. Γιατί εάν βάζετε ως προαπαιτούμενο και άλλα θέματα, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τότε οι άλλοι θα αντιδρούν.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έθεσε θέμα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Άρα, η γενεσιουργός αιτία των επεισοδίων δεν ήταν η δήλωση του κ. Υπουργού ότι μπορεί να ιδρυθούν αυτά τα νομικά πρόσωπα. Η αιτία του ξεσηκωμού ήταν η δέσμευση κομμάτων ότι αυτός ο νόμος δεν θα λειτουργήσει. Όταν, λοιπόν, έρχεται ένας νόμος στην Βουλή, ανεξάρτητα εάν αρέσει ή δεν αρέσει, και τον ψηφίζει κατά πλειοψηφία, είναι δυνατόν να λέγεται ότι θα τον καταργήσουμε στην πράξη; Τι έχουμε, δημοκρατία ή λαοκρατία; Και κάτι άλλο, εάν αντιδρούσε στον νόμο η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των καθηγητών, τότε η πολιτεία θα ήταν υποχρεωμένη να επανεξετάσει τον νόμο. Εδώ, όμως, μιλάμε για ελάχιστες οργανωμένες μειοψηφίες.
 
ΔΗΜ: Εγώ λέω ότι όλα αυτά που λέτε είναι σωστά, αλλά τι θα γίνει; Γιατί από τη κυβέρνηση περιμένω να μου λύσει το πρόβλημα, όχι να μου το περιγράψει.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Άρα, αφού συμφωνούμε ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αποφασίζουν οι πλειοψηφίες με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτό σημαίνει ότι υπακούμε στους νόμους. Οι νόμοι, λοιπόν, της πολιτείας λένε ότι παρέμβαση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να γίνει μόνο εάν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές.
 
ΔΗΜ: Πριν από λίγο μιλήσαμε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον κ. Κουσκουβέλη, ο οποίος μας είπε ότι η σύγκλητος αυτή τη στιγμή είναι όμηρος 15 ατόμων που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις προσωπικές σωματικές τους ανάγκες δεν τους αφήνουν να ικανοποιήσουν, αν δεν καταργήσουν την απόφαση. Το σχόλιο σας κ. Τραγάκη.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Μιλάμε για έναν άνθρωπο, έναν ακαδημαϊκό, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε πολιορκία. Και για ποιόν λόγο; Γιατί εφάρμοσε τον νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταθέσουν τα τετραετή αναπτυξιακά τους προγράμματα. Ώστε, να γνωρίζει η πολιτεία τι κονδύλια θα τους δώσει. Και μια μειοψηφία – βλέπετε ότι η συνύπαρξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα στίγμα – που δεν ξεπερνούν τα 20 άτομα τους έχουν πολιορκήσει. Εμείς, σαν Νέα Δημοκρατία, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και καλούμε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να τις καταδικάσουν με την ίδια ένταση. Θα πρέπει, όμως, και οι ίδιοι οι πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Νιώθουν ελεύθεροι πολιορκημένοι; Ο νόμος τους δίνει την αρμοδιότητα να ζητήσουν την παρέμβαση της πολιτείας, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δεν είναι ανάγκη να είναι τα ΜΑΤ. 
 
ΔΗΜ: Επειδή μας πιέζει ο χρόνος, να πάμε στην υπόθεση της Siemens. Η χρηματοδότηση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ με 15.000 ευρώ είναι πολύ σοβαρό θέμα, ενδεχομένως και η χρηματοδότηση ενός γάμου, μιας βάπτισης ή μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Όλα αυτά, όμως, για μένα είναι αθερίνα. Σε κανένα μεγάλο ψάρι θα φτάσουμε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ θα παρακαλούσα να περιμένουμε την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Δεν θεωρώ σωστό να ακούγονται ονόματα αριστερά και δεξιά, χωρίς καμιά ουσία. Από εκεί και πέρα, εμείς σαν Νέα Δημοκρατία βγήκαμε από την πρώτη στιγμή και πήραμε θέση. Ότι από τις δημοσιοποιημένες μαρτυρικές καταθέσεις δεν προκύπτει πουθενά ότι έχει ανάμειξη η Ν.Δ. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας και το ξανασυζητάμε.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1204 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω