Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε, χθες, ότι εάν το έλλειμμα ενός κράτους- μέλους παρεκκλίνει για λίγες μόνο δεκαδικές μονάδες από το όριο του 3%, η Επιτροπή δεν θα κινήσει τη γνωστή διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Θέλω να σας ρωτήσω, εμείς στην Ελλάδα μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, ποιο είναι το όριο μας, ώστε να διασφαλίσουμε την απασχόληση και την ευημερία των πολιτών;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, να επισημάνω ότι η απόφαση που λήφθηκε χθες, για τα 200 δισ., είναι αυτό που περιμέναμε όλοι όταν μιλούσαμε περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Από ότι φαίνεται, μετά από αυτή την εξέλιξη που μας αναλογεί 0,5% του ΑΕΠ, το να περάσει η ελληνική οικονομία το 3% είναι λίγο δύσκολο. Αν αναλογιστούμε ότι φέτος προβλέπεται το δημόσιο έλλειμμα να πάει γύρω στο 2,5%, αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση 0,5% το πάει στο 3% περίπου. Επομένως, δεν θα έχουμε πρόβλημα για υπερβολικό έλλειμμα. Για να το αναλύσουμε και πιο χειροπιαστά, αυτό σημαίνει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον, για την ελληνική οικονομία. Τα 500 εκατομμύρια ευρώ, θα κατανεμηθούν σε αύξηση των δημοσίων δαπανών, δηλαδή αυτό που λέμε δημόσιες επενδύσεις. Να τονίσω, ότι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων της χώρας μας, για φέτος, μαζί με τα ΣΔΙΤ είναι περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ. Με αυτό τον τρόπο, με τα δημόσια έργα, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο της ανεργίας και να προχωρήσουμε σε κοινωνικές παροχές
 
ΔΗΜ: Λέτε, δηλαδή, ότι δεν θα περάσουμε τελικά το όριο του 3%...
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Από ότι φαίνεται. Ακόμα και με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Φαίνεται ότι με το 0,5%, που θα είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους, θα είμαστε περίπου στο 3%.
 
 
 
ΔΗΜ: Και από αυτή την αύξηση, λέτε, ότι θα εξοικονομήσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στις δημόσιες επενδύσεις..
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Και στις δημόσιες επενδύσεις αλλά, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα κατευθυνθούν και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι. Πρέπει, πάντα, να θυμόμαστε τους ανέργους διότι, προσωπικά, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία είναι η ανεργία. Να επιζητεί κάποιος να βρει εργασία και να μην βρίσκει.
 
ΔΗΜ: Ένα από τα βασικά σημεία του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι η μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ. Η Ελλάδα θα προχωρήσει και στα δύο; Γνωρίζουμε, ότι υπάρχει η βούληση να σημειωθεί μείωση στο 24% από το 25%, του φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέσα στο 2009. Στη μείωση του ΦΠΑ θα προχωρήσετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε ότι αφορά τη μείωση της φορολογίας ήταν δέσμευση μας, προτού ληφθεί η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσαμε σε μείωση του φορολογικού συντελεστή από 25% σε 24% για τα φυσικά πρόσωπα. Ήταν να το κάνουμε το 2010, θα το κάνουμε το 2009 και το έχει ήδη εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομίας. Αναλογιστείτε, αυτή τη στιγμή περίπου 4 εκατομμύρια έλληνες δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Διότι, δεν είναι μόνο το τι δίνεις, αλλά και το τι δεν παίρνεις. Όσον αφορά στο ΦΠΑ, γνωρίζετε ότι υπήρχε μια ελαστικότητα στο ΦΠΑ παροχής υπηρεσιών. Σας θυμίζω, ότι στον τουρισμό, για παράδειγμα, το ΦΠΑ είναι 15% και σε ορισμένες χώρες είναι κατά πολύ λιγότερο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και εμείς θα προχωρήσουμε σε μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες, αλλά όχι σε προϊόντα.
 
ΔΗΜ: Πάντως, τώρα έχουμε τη χαλάρωση από την πλευρά της Ε.Ε., να μειώσουμε το ΦΠΑ…
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Μας δίνεται η δυνατότητα, τώρα, μιας μικρής χαλάρωσης στη μείωση του ΦΠΑ. Αυτό θα το εξετάσει ο Υπουργός Οικονομίας, διότι είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ σκέψη. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Υπουργός, διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα από όλους μας τα οικονομικά και ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Πάμε στο θέμα της εξεταστικής. Θέλω να μου πείτε εάν υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, πολιτικές ευθύνες.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε. Έχουμε εξετάσει, μέχρι στιγμής, 100 μάρτυρες, αριθμό ρεκόρ για οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή. Έχουμε 190 ώρες ακρόασης μαρτύρων. Έχουν βγει 9.400 σελίδες πρακτικά. Έχουν εισαχθεί περίπου 80 έγγραφα. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι πρώτο ερώτημα από τους βουλευτές της Ν.Δ. και στους 100 μάρτυρες είναι εάν δέχθηκαν πίεση από πολιτικό πρόσωπο. Διότι, τι εξετάζει η εξεταστική επιτροπή; Εξετάζει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ουδείς, μα ουδείς, απάντησε ότι δέχθηκε πίεση από οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Πλην της κυρίας Μαντέλη, η οποία είπε ότι το 2002 την πήρε ο κ. Δρυς και της ζήτησε να επισπεύσει την υπόθεση για την παραχώρηση.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Διαβάζει λάθος μερικά πράγματα ο κ. Μεϊμαράκης και άλλοι βουλευτές σας;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια διευκρινιστική δήλωση, η οποία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Στην κοινή γνώμη έχει εμπεδωθεί, έχει «τσιμεντοποιηθεί» για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση μηχανικού, η ιδέα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Έχει γίνει, πια, κοινή συνείδηση στον κόσμο μέσω των ΜΜΕ.
 
 
 
ΔΗΜ: Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη. Εδώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι στριγμωμένο τώρα. Ξέρετε γιατί; Διότι, αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς βγήκαν τα πράγματα. Ακυρώνεται άμεσα η πρόταση για νέα προανακριτική επιτροπή. Για ποιο λόγο; Αυτή τη στιγμή, έχουμε όλο το υλικό αυτών των μαρτυρικών καταθέσεων και σας διαβεβαιώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι για έναν από εκείνους τους υπουργούς που κατηγόρησαν, μέσω της αίτησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κανενός δεν αναφέρεται, καν, το όνομα του. Σε 9.400 σελίδες, δεν αναφέρεται καν το όνομα υπουργού. Είναι δυνατόν, με αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις και αυτό τον έλεγχο που έχει γίνει, να ζητήσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Με ποια δικαιολογία; Και σας πληροφορώ, ότι το 80% των κληθέντων μαρτύρων, είναι προταθέντες από το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1158 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω