Search
× Search
Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος Τύπος» και τον δημοσιογράφο κ. Δ. Πέρρο - Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007.

  1. Κύριε Τραγάκη, ποιος είναι ο στόχος του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας; Τι να περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος;
 
      «Ιωάννης Τραγάκης»: Το συνέδριο ενός κόμματος αποτελεί την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία. Η Ν.Δ πραγματοποιεί το 7ο Τακτικό της Συνέδριο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες από τις οποίες εξελέγησαν τα μέλη των τοπικών επιτροπών, τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών και οι σύνεδροι. Όλοι οι σύνεδροι έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα και με ελεύθερη θεματολογία. Στόχος του συνεδρίου είναι να καταγράψει όλες τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας για όλα τα θέματα, να αξιολογήσει τα προβλήματα που απασχολούν τους μέσους πολίτες - ιδιαίτερα εκείνα της καθημερινότητας - αλλά να δώσει και λύσεις. Το συνέδριο δεν είναι μόνο ένα εργαστήρι ιδεών, άλλωστε εμείς στη Ν.Δ το θέμα της ιδεολογίας μας το είχαμε, εξαρχής, λύσει από το πρώτο συνέδριο της Χαλκιδικής. Θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντικό να γίνει ένας ανοικτός απολογισμός του, έως σήμερα, κυβερνητικού έργου και να αναπτύξουμε με σαφήνεια το πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας. Το κεντρικό μας σύνθημα πρέπει να είναι «συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις». Από το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν απλά ένα κλειστό κομματικό συνέδριο, αλλά αντίθετα ένα πλατύ άνοιγμα στην κοινωνία. Το συνέδριο αυτό συνιστά μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ΝΔ και της ελληνικής κοινωνίας.  
 
 
  1. Πιστεύετε ότι η υπόθεση των ομολόγων και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης;  
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εδώ και 120 μέρες η αντιπολίτευση - και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση - έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών σε ότι αφορά το ομόλογο. Λέω το ομόλογο και όχι τα ομόλογα, διότι ακόμα περιμένουμε να αναφερθούν και σε άλλα ομόλογα αλλά δεν έχουν προσκομίσει κανένα στοιχείο. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που ανακάλυψε και αποκάλυψε την υπόθεση, την έστειλε στην Δικαιοσύνη την οποία και άφησε απερίσπαστη να κάνει το έργο της και να αποφανθεί. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους θεσμούς και αυτή είναι η διαφορά μας. Με λύπη μου παρατηρώ ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα βάλλεται απρόσκοπτα, χωρίς καμιά δικαιολογία και ειλικρινά, στα τόσα χρόνια που πολιτεύομαι τέτοια επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν έχω ξαναδεί. Έχω την αίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν δικαστικές αποφάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Σημειώστε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, απέδειξε στην Βουλή ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν οι περισσότερο εμπλεκόμενες με τα ομόλογα τη περίοδο 2001 – 2004.
 
 
  1. Μέσα σε αυτό, το όχι και τόσο ευχάριστο, κλίμα για την κυβέρνηση ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα με τη ΔΕΗ και η τραγωδία με τις μεγάλες πυρκαγιές. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Στο θέμα αυτό θέλω να τονίσω ότι την κρίσιμη εκείνη μέρα της Τετάρτης προς Πέμπτη υπήρξαν 314 καταγεγραμμένες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των πυρκαγιών και τις θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί - πρωτοφανείς στα χρονικά - και κρίνοντας από το γεγονός ότι δεν είχαμε καταστροφές κατοικιών έχω την αίσθηση ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε σωστά. Βέβαια, υπήρξε το μεγάλο θέμα της τραγωδίας της Πάρνηθας, διότι είναι τραγωδία η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Εκεί, όπως γνωρίζετε έχει ήδη επιληφθεί ο εισαγγελέας και εξετάζει όλες τις περιπτώσεις ακόμα και εκείνη του εμπρησμού και όπου παρουσιαστούν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν, προς όλες τις πλευρές. Να είστε σίγουροι για αυτό. Εγώ προτείνω να πραγματοποιηθεί άμεση αεροφωτογράφιση και οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων και με διάταγμα να θεωρηθούν αναδασωτέες όλες – και το εννοώ αυτό – όλες οι εκτάσεις που κάηκαν. Να μην χαθεί ούτε ένα μέτρο και δεν θα χαθεί, διότι ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός: όπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος, σε όλη του την έκταση. Για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 1987 στην Πεντέλη όπου στις καμένες εκτάσεις ξεφύτρωσαν τα αυθαίρετα σαν μανιτάρια.
 
  1. Όλα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική και ότι το πρώτο κόμμα με δυσκολία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη αυτοδυναμία. Πόσο σας προβληματίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Επιτρέψτε μου να μην συμφωνήσω με την ανάλυση σας, δηλαδή ότι η πεντακομματική Βουλή δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αυτοδυναμία. Ο εκλογικός νόμος – τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έφερε προεκλογικά το 2004 – μπορεί να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επιτρέπει όμως την αυτοδυναμία. Και όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, με τα δυο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται πάνω από το 41%, είναι σίγουρο ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Σημειώνω, επίσης, ότι στα περίπου 120 σενάρια πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων που έχουμε επεξεργαστεί και με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει ότι το πρώτο κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επομένως, δεν μας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που με προβληματίζει, όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ – για μια ακόμη φορά – παίζει με τους θεσμούς. Το 2004 έφερε, προεκλογικά, εκλογικό νόμο ώστε να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που θα προέκυπτε από τις εκλογές αναγνωρίζοντας από τότε ότι κυβέρνηση θα είναι η Ν.Δ. Η προσωπική μου, πάντως, αίσθηση είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι τετρακομματική.  
 
 
  1. Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας, ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν συνηθίζω να μιλώ για τον εαυτό μου, έρχομαι σε δύσκολη θέση. Θα προσπαθήσω απλά να καταθέσω ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία όσον αφορά το έργο και τη πορεία μου ως Αντιπρόεδρος της Βουλής τα τρεισήμισι αυτά χρόνια. Είναι γεγονός ότι ανέλαβα δύσκολα αντικείμενα.
 
 Γνωρίζετε ότι ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 21 για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων, δηλαδή των βουλευτών, τέως βουλευτών, ευρωβουλευτών, τέως ευρωβουλευτών και των υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων. Είχαμε πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουμε αλλά πιστεύω ότι το φέραμε σε πέρας, διότι καταφέραμε να μεταφέρουμε σε όλους τους συναδέλφους το τι σημαίνει Πόθεν Έσχες. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες κατατίθενται πια στην ώρα τους αλλά και καταγράφονται λεπτομερώς. Μηχανοργανώσαμε το όλο σύστημα και επιπλέον, ζητώντας αντίγραφο του Ε9 από την εφορία, καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα μίνι περιουσιολόγιο, ένα μίνι κτηματολόγιο, για όλα τα ακίνητα των βουλευτών και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντική επιτυχία. Επίσης, ολοκληρώσαμε τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες των βουλευτών από το 1981 – 2001, καθώς και τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των συναδέλφων της περιόδου 1999 – 2001. Όλες αυτές ήταν εργασίες πολύ μεγάλες - τόσο σε όγκο όσο και σε προσπάθεια - και οι οποίες πιστεύω ότι στέφθηκαν με επιτυχία.
 
Γνωρίζετε, επίσης, ότι διετέλεσα Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση και αφού ανοίξαμε λογαριασμούς σε Λευκωσία, Μόσχα και Ηνωμένες Πολιτείες, καταφέραμε να βρούμε ένα ποσό 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία. Ζητήσαμε το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
 
Σημειώνω, επίσης, ότι διετέλεσα Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και μάλιστα είχα την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος με τις ψήφους όλων των κομμάτων. Και αυτό το έργο πιστεύω ότι στέφθηκε με επιτυχία και στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή έχουμε περίπου 62 άρθρα προς αναθεώρηση.
 
Η σημαντικότερη, όμως, καταξίωση για μένα είναι ότι, ως προεδρεύων στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, απέκτησα τον σεβασμό και την αποδοχή όλων των συναδέλφων απ’ όλες τις πτέρυγες.
Print
1229 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω