Search
× Search
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία σε εκδήλωση της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Κορυδαλλού
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία σε εκδήλωση της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Κορυδαλλού

Αγαπητές φίλες

Αγαπητοί φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις της Τοπικής μας Οργάνωσης του Κορυδαλλού, πόσο μάλλον όταν το θέμα συζήτησης αφορά στη σύγχρονη γυναίκα.

 

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων, δηλαδή των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων των γυναικών στη μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας, καθώς αφορά στη προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Και μπορούμε, ως παράταξη, ως η μεγάλη, φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, να ισχυριστούμε με υπερηφάνεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά και αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

 

Γιατί για πρώτη φορά, η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων σε κάθε επίπεδο δημόσιας πολιτικής. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία.

 

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο εξορθολογίζονται νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση στο χώρο δουλειάς τους.

 

Παράλληλα, το επίδομα γέννησης και η επέκταση των γονικών αδειών βοηθούν, κυρίως τις γυναίκες, να συνδυάζουν καριέρα με οικογένεια.

 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει, επίσης, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η απόφαση να υπαχθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο Υπουργείο Εργασίας, είναι μια απόφαση μεγάλης πολιτικής σημασίας, είναι μια μεταρρύθμιση.

 

Η διεύρυνση της συμμετοχής περνάει από την εργασία. Πράγματι, αυτό είναι και το αίτημα της πλειοψηφίας των γυναικών σήμερα, που βλέπει τη χειραφέτηση να περνάει μέσα από την εργασία, έχοντας όμως στο επίκεντρο της διεκδίκησης την εργαζόμενη μητέρα.

 

Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντίληψη για το πώς υποστηρίζουμε μια γυναίκα η οποία ταυτόχρονα επιτελεί πολλούς ρόλους. Θέλουμε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας και θέλουμε περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες.

 

Υλοποιούνται, ήδη, στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης γυναικών ώστε να αποκτήσουν συμπληρωματικές δεξιότητες, να μπορούν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.

 

Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη δημιουργία του  «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες που ενθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με κλάδους στους οποίους οι άντρες υπερτερούσαν παραδοσιακά  και δίνοντας  στα νέα κορίτσια οι ευκαιρίες, για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με

 

 

τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της Βιοτεχνολογίας, αλλά και η ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.

 

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικά θέματα:

της έμφυλης βίας και τ

ης υγείας των γυναικών.

 

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα, παγκοσμίως, τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δημιούργησε πιλοτικά τον θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ταυτόχρονα εκπαιδεύει ανάλογα το προσωπικό της, σε συνεργασία με ειδικές μονάδες της Γαλλίας.

 

Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη συνεργασία της VODAFONE, μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το «panic button» χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν πάγιο αίτημα των ελληνικών γυναικείων οργανώσεων.

 

Όσον αφορά στη μέριμνα για την υγεία των γυναικών, ενδεικτικά θα αναφέρω τις δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, πρόγραμμα που θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες και, βέβαια, το εθνικό πρόγραμμα

 

 

πρόληψης δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Αρκούν όλα αυτά για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, να καταρριφθούν τα στερεότυπα, να ισχυροποιηθεί η θέση της γυναίκας;

 

Ασφαλώς όχι.

Οι αλλαγές θέλουν χρόνο να λειτουργήσουν.

 

Έχοντας όμως, κυβερνήσει ήδη τρία χρόνια και

έχοντας νομοθετήσει πολλά μικρά και μεγάλα,

η Ν.Δ., το μεγάλο προοδευτικό κόμμα της χώρας,

μπορεί με τις πολιτικές της να διαμορφώνει το παρόν και να οραματίζεται ένα μέλλον, όπου η γυναίκα θα έχει βρει επιτέλους το ρόλο που της αξίζει.

 

Σας ευχαριστώ.

Print
794 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω