Search
× Search
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ.
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ.

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της μεγάλης μας παράταξης.

Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω σε όλα τα συνέδρια του κόμματος μας, από το πρώτο ιστορικό συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979, υπό την αρχηγία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, έως σήμερα, υπό την αρχηγία του σημερινού – και αυριανού -Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το 14ο Τακτικό μας Συνέδριο καταδεικνύει, με εμφατικό τρόπο, τη μεγάλη, ποιοτική, διαφορά που μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεδριακές του διαδικασίες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό κόμμα της χώρας, που διαρκώς εξελίσσεται και ανανεώνεται, που αναπτύσσει εσωκομματικό διάλογο υψηλού επιπέδου, που παράγει πολιτική και διαμορφώνει ένα εθνικό σχέδιο για όλα τα θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των πολιτών.

Το Συνέδριο μας, το οποίο διεξάγεται έναν χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό των πεπραγμένων μας την τελευταία τριετία.

Να καταγράψουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, αλλά και να αναδείξουμε το σπουδαίο, μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης μας. Έργο, το οποίο υλοποιήθηκε κάτω από  εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς θα έλεγα, συνθήκες.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια, της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν γεμάτα από παγκόσμιες κρίσεις και «συνθήκες επείγοντος».

Τι να θυμηθούμε:

- Τις επιθέσεις στον Έβρο με το μεταναστευτικό;

- Τις μεγάλες ταραχές στο Αιγαίο, με τι προκλήσεις των γειτόνων μας;

- Τη χειρότερη παγκόσμια πανδημία των τελευταίων 100 ετών;

- Τις φυσικές καταστροφές;

- Την παγκόσμια ενεργειακή κρίση;

- Την έκρηξη του πληθωρισμού;

Στη μακρά πολιτική μου διαδρομή, δεν έχω συναντήσει ιστορικό προηγούμενο, μια νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει στη θητεία της τόσες πολλές και τόσο σύνθετες προκλήσεις.

Στη μακρά πολιτική μου διαδρομή, όμως επίσης, δεν έχω ξανασυναντήσει κυβέρνηση να είναι τόσο αταλάντευτα συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, παρά τα μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Θέλω να θυμίσω, ενδεικτικά, ότι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είχαμε μιλήσει:

- Για μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Το είπαμε και το κάναμε.

- Για μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από 29% στο 22%. Το είπαμε και το κάναμε.

- Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Το είπαμε και το κάναμε και μάλιστα περισσότερο, τον μειώσαμε κατά 34%!

 

 

- Για αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελευθέρους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το είπαμε και το κάναμε.

- Για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το είπαμε και το κάναμε, τις μειώσαμε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

 Οι Έλληνες, λοιπόν, σήμερα πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους παντού:

στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως και όλοι, εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις, καταβάλουν λιγότερες εισφορές.

Μιλήσαμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και ανάπτυξη για όλους. Και το κάνουμε.

Η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αναπτύχθηκε με 8,4%, έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη μέχρι που να ξεσπάσει η κρίση ενέργειας. Ενώ για το 2022 οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη που θα φτάσει το 3,4% κι σταθεροποίηση στο 3% από το 2023 έως το 2025, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ξεπληρώσαμε τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ελληνική οικονομία πατάει σε σταθερές βάσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη πολύ σημαντική αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε ΒΒ+, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Υποσχεθήκαμε νέες επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και το κάνουμε.

 

 

 

Διεθνείς κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Cisco, η Digital Realty, η Pfizer, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομίας μας και επενδύουν στην Ελλάδα καθημερινά, δημιουργώντας πολλές και καλές νέες θέσεις απασχόλησης.

Το 2019 παραλάβαμε την ανεργία στο 17,2% και τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω πανδημίας και διεθνών κρίσεων, τη μειώσαμε στο 12,8%.

Υποσχεθήκαμε νέα έργα υποδομής. Και το κάνουμε.

Το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε.

Δρομολογείται ο βόρειος άξονας της Κρήτης: 294 χιλιόμετρα, 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Κρήτη ενώθηκε με υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο με την ηπειρωτική χώρα και εκεί θεμελιώθηκε ήδη και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Μαζί προχωρούν κρίσιμα έργα. Το βόρειο τμήμα του Ε65 που θα συνδέσει τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα, με τη Δυτική Μακεδονία.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023.

Τα 14  πλέον ανακαινισμένα αεροδρόμια.

Σε νέα τροχιά κινούνται, επίσης, τα ναυπηγεία μας, η αμυντική μας βιομηχανία, ενώ σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αγαπητοί φίλοι,

βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική συνοχή. Και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

 

 

Σταχυολογώ:

- Την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν, επιτέλους, να έχουν αντικειμενική εγγύηση για τα ωράρια και τις υπερωρίες τους.

- Το σαφές πλαίσιο για την εξ αποστάσεως απασχόληση.

- Τις περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς, την προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας.

- Τον καινοτόμο θεσμό του πρώτου ενσήμου, που έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους με τη σημαντική οικονομική υποστήριξη των 1.200 ευρώ, για να βρει ένα παιδί -που δεν έχει ξαναδουλέψει- την πρώτη του δουλειά.

- Την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

- Τα εκπαιδευτικά voucher για την απόκτηση υπολογιστή,

- Την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία του ατομικού τους κουμπαρά στις επικουρικές συντάξεις, που θα προσφέρει τελικά στα νέα παιδιά υψηλότερες συντάξεις και πλήρη ανταποδοτικότητα.

- Την εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, η οποία διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα 180.000 ανάπηρων συμπολιτών μας.

- Τον προσωπικό βοηθό, μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση για τους ανάπηρους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κινητικότητας.

- Τη νταντά της γειτονιάς, αυτό τον καινοτόμο θεσμό που έρχεται να υποστηρίξει τις εργαζόμενες μητέρες.

- Τα 14.000 περισσότερα παιδιά που βρήκαν θέση σε παιδικούς σταθμούς,

- Τα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, που υλοποιήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση.

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

Οι τεράστιες εξωγενείς κρίσεις μπορεί να όρθωσαν εμπόδια, αλλά δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο.

Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ,

με την οικονομία να αναπτύσσεται και την κοινωνία να στέκεται όρθια,

με την παιδεία και την υγεία να αναβαθμίζονται,

με το κράτος να ψηφιοποιείται,

με τους φόρους να μειώνονται και τους πιο αδύναμους να προστατεύονται.

Σε ένα χρόνο από σήμερα, οι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον συγκεκριμένων πολιτικών διλημμάτων που δε θα έχουν αναφορά στην πόλωση και στην ένταση αλλά στην απάντηση ερωτημάτων που θα έχουν να κάνουν

 με την καθημερινότητα τους,

την ευημερία τους,

την προοπτική και το μέλλον των παιδιών τους.

Και είμαι βέβαιος, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο, τη δημιουργία, το αποτέλεσμα, τη σταθερότητα.

Θα επιλέξουν την Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ.

Print
904 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω