Search
× Search
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΝΕΡΙΤ

 

 

Για τις εξελίξεις στη ΔΗΜ.ΑΡ:

 

Καταρχήν, η ΔΗΜ.ΑΡ είχε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα προσπαθεί να επανέλθει σαν 14η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αποκλείεται να υπάρξει κάθοδος και των δύο κομμάτων καθώς θεωρείται σύμπραξη κομμάτων και άρα το μπόνους των 50 εδρών χάνεται.

 

Το επόμενο βήμα, που έχει να κάνει η ΔΗΜ.ΑΡ, είναι ότι θα πρέπει να προσεγγίσουν την επιστολή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, που κυρίως προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ, οι οποίοι έθεσαν ορισμένες προϋποθέσεις για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προϋποθέσεις τις οποίες υιοθέτησε ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή του ανακοίνωση. Η μόνη λύση για την ΔΗΜ.ΑΡ είναι να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Για την έξοδο της ΔΗΜ.ΑΡ από την κυβέρνηση:

 

Η ΔΗΜ.ΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση για το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά να θυμίσω ότι είχε συμπράξεις σε αποφάσεις μνημονιακού χαρακτήρα, ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις. Για να τα θυμόμαστε όλα.

 

Για το διακύβευμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας:

 

Καταρχήν, η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η ώρα ευθύνης των βουλευτών και όχι των κομμάτων, διότι οι βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στο Έθνος, καλούνται να εκλέξουν τον ανώτατο άρχοντα. Από εκεί και πέρα, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράμε, δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλο δίλλημα.

 

Θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές που έχουν εγκλωβιστεί στο να ψηφίσουν παρών, το οποίο δεν έχει καμία ουσία, να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί αυτή τη βδομάδα διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Διότι, ο δικός χάρτης που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ολοκλήρωση του μνημονίου με τις τελευταίες μνημονιακές δεσμεύσεις, προχωράμε στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, προχωράμε στην ρύθμιση του χρέους και τέλος στην συνταγματική αναθεώρηση.

 

 

 

Για την συνταγματική αναθεώρηση:

 

Σαν Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση λυπάμαι που απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από την κορυφαία αυτή διαδικασία. Διότι, οι αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνονται από τα κόμματα είναι εξαιρετικά σημαντικές, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα ακολουθούν τη χώρα μας για πολλά χρόνια.

 

Όλα τα κόμματα έχουν εκφρασθεί θετικά για αυτές τις διατάξεις, όπως είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απεμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και πολλές άλλες διατάξεις που ζητάει ο λαός και τα όλα κόμματα.

 

Για την δίμηνη παράταση του μνημονίου:

 

Τα δεδομένα είναι δύο. Το πρώτο, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, στην αρχή νομίζω ότι εμείς, λίγο βιαστικά, ζητήσαμε να αποδεσμευθούμε από το ΔΝΤ για τις χρηματοδοτήσεις που έχει να μας δώσει το 2015 και λίγο από το 2016. Έχω την αίσθηση, ότι τώρα και το ΔΝΤ είναι απαραίτητο, βέβαια σας θυμίζω ότι τη στιγμή που ελέχθη αυτό οι αγορές ήταν σε επιτόκιο 4,3%, κοντά στο επιτόκιο που μας δάνειζε το ΔΝΤ και ζητήσαμε πλέον τη συμμετοχή να την αναλάβει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 Άρα, το δίμηνο της παράτασης είναι ένα δίμηνο για να καθοριστούν οι τεχνικές αυτές λεπτομέρειες, αλλά κυρίως για τη συμφωνία της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτό είναι το σημαντικότερο, που θα μας οδηγήσει στις αγορές ελεύθερα.

 

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

 

Εάν, στις 29 του μήνα, εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και πάμε σε εκλογές η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για την λήξη του μνημονίου, για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και κυρίως για το χρέος. Και δεν έχουν καμία βάση ορισμένες φωνές που μιλάνε για μονομερή διαγραφή του χρέους. Η λύση για το χρέος είναι επέκταση του από τριάντα σε πενήντα χρόνια, μείωση του επιτοκίου και δέκα χρόνια περίοδος χάριτος όπου θα πληρώνουμε μόνο τόκους και να ρίξουμε τα χρήματα στην αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

Για το εάν ο Πρωθυπουργός πρέπει να παρέμβει εκ νέου:

 

Νομίζω πως ναι, θα πρέπει να απευθυνθεί πάλι στον ελληνικό λαό και να πει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τόπος, ώστε ο κάθε βουλευτής συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν και απέναντι στο Έθνος, να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Για την υπόθεση Χαϊκάλη:

 

Είναι μια υπόθεση που δεν τιμά το πολιτικό σύστημα. Έχω κατ’ επανάληψη πει ότι κάθε Βουλή είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αλλά εδώ που έφτασε η παρούσα Βουλή δεν πρέπει να ξαναφτάσει καμία. Η ανακοίνωση του εισαγγελέα, με την οποία θέτει την υπόθεση στο αρχείο, πραγματικά τα λέει όλα.

 

Είναι ένα αρνητικό γεγονός και λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή. Νομίζω, ότι εάν γυρνούσε πίσω τον χρόνο για μερικές ημέρες, δεν θα έκανε τη δήλωση που έκανε, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Print
1292 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω