Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης στη Διάσκεψη της COSAC στο Βίλνιους της Λιθουανίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Τραγάκης, μετείχε στην Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. (COSAC), που έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας (7 – 8 Ιουλίου 2013). Στην ατζέντα της διάσκεψης ήταν τα εξής θέματα: α) Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Λιθουανικής Προεδρίαςκαι β) «Προς μια πολιτική και οικονομική Ένωση. Τα επόμενα βήματα».
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, συμμετείχε, επίσης, και στην πρώτη συνάντηση των μελών της Προεδρικής τρόικας της Ε.Ε. που έγινε χθες, η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους της απερχόμενης (Ιρλανδίας), της τρέχουσας (Λιθουανίας) και της επόμενης (Ελλάδας) Προεδρίας της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ως προς τις προτεραιότητες της Λιθουανικής Προεδρίας, ο κ. Τραγάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της νεανικής ανεργίας. Σημείωσε ότι το κονδύλι για την ανεργία (0,6%) από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι μικρό, ότι πρέπει να διπλασιασθεί και να γίνει εμπροσθοβαρής κατανομή στα κράτη μέλη που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Ακόμα, έκανε αναφορά στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ), δηλώνοντας ότι συμφωνεί αφενός με την ενίσχυση της και αφετέρου με την διεύρυνση της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τηρουμένων ωστόσο των προϋποθέσεων και εκπληρωμένων των υποχρεώσεων από τα ενδιαφερόμενα κράτη. Τέλος, ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ε.Ε. και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την φύλαξη των συνόρων, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στην ακτογραμμή της Ελλάδας, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστατευθεί χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα της ατζέντας της διάσκεψης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι το χάσμα ανταγωνιστικότητας εντός της Ευρωζώνης, το οποίο μπορεί να γεφυρωθεί με ισόρροπη ανάπτυξη και υποστήριξη της απασχόλησης. Υπογράμμισε με έμφαση ότι η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποδυναμώνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ότι θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεργασθούν για τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών εντός της ευρωζώνης και ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν δράσουμε τώρα, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά και η Ευρώπη δεν το αντέχει, η Δημοκρατία δεν το αντέχει».
Print
1512 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω