Search
× Search
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Εισήγηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη επί του πορίσματος για τις ΜΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης «Συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
 
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και Βουλευτής Β’ Πειραιά Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Τραγάκης εισηγήθηκε το πόρισμα της επιτροπής, που διαμόρφωσε σε συνεργασία με τον συνάδελφο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιο Τσούρα, για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα.
 
Ο κ. Τραγάκης, στο πόρισμα διαπιστώνει την απουσία ενιαίου και σαφούς νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΚΟ, αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης τους, ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και κατήγγειλε ότι άλλες οικονομικές ενισχύσεις αναφέρονται ότι εκταμιεύθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και λιγότερες ελάμβαναν οι αναφερόμενες ΜΚΟ. Αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας είναι η διενέργεια ήδη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Τραγάκης, στο πόρισμα που κατέθεσε, κάνει τις εξής προτάσεις:
 
  • Διαμόρφωση σαφούς και ενιαίου νομοθετικού καθεστώτος που θα αφορά όλες τις ΜΚΟ.
 
  • Διαμόρφωση μητρώου ΜΚΟ.
 
  • Διαδικασίες χρηματοδότησης με διαφάνεια και τη
 
  • Δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής παρά των Πρωθυπουργώ που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση ενός ενιαίου, εθνικού και δεσμευτικού μητρώου ΜΚΟ, καθώς και τη
 
  • δημιουργία ενός ευέλικτου, τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των ΜΚΟ όταν αυτές επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους.
Print
1548 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω