Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία του βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Συζητάμε επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης που καταθέσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση, για να αναδείξουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να υπογράψει μια συμφωνία για το Σκοπιανό.

 

Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας για να αποκαλύψουμε τα ψέματα της κυβέρνησης, τις υποχωρήσεις και τις «γκρίζες ζώνες» που εμπεριέχονται σε αυτή τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει ο κ. Τσίπρας.

 

Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής καθαυτής, το γεγονός ότι είναι μια προβληματική συμφωνία, είναι ένα ζήτημα.

 

Ο τρόπος που η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα είναι ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο ζήτημα.

 

Διότι όλο αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες καθολικής απαξίωσης της δημοκρατίας και προκλητικής περιφρόνησης των θεσμών.

 

Αυτά που συνέβησαν στη διαπραγμάτευση αυτή, δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

 

Για πρώτη φορά, ένας Πρωθυπουργός μεθοδεύει μια τόσο σημαντική συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα, αγνοώντας προκλητικά και αλαζονικά, την αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας.

 

Δεν θέλησε να αναζητήσει συναινέσεις,

 

Δεν θέλησε να διαμορφώσει μια εθνική γραμμή,

 

Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει ούτε τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε τους Έλληνες, ως όφειλε.

 

Διαπραγματεύτηκε για μήνες εν κρυπτώ, μυστικά, χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα με διχαστικό τρόπο και με όρους εσωτερικής μικροπολιτικής.

 

Φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να απειλήσει την αντιπολίτευση με τον επιλεκτικό αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Αδιανόητα πράγματα.

 

Πρόκειται για την απόλυτη καταρράκωση των θεσμών.

 

Και αν πιστεύετε ότι στην πολιτική δεν έχει τόσο σημασία η μέθοδος, αλλά η ουσία, κάνετε λάθος.

 

Η ουσία της δημοκρατίας είναι οι θεσμοί.

 

  • Συμφωνία erga omnes

 

Το περίφημο erga omnes που αποτελεί θέση της Ελλάδας από το 2008 τίθεται εν αμφιβόλω από την συμφωνία. Αποδείχτηκε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος όταν έκανε λόγο για χρήση του νέου ονόματος των Σκοπίων, erga omnes.

 

Σε σχέση δε με την εθνότητα «Μακεδονική / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται ότι θα αναγράφεται έτσι σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Επίσης αναφέρεται ότι η επίσημη γλώσσα, θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», σκέτο, χωρίς καμία επεξήγηση. Όλα τα επίσημα έγγραφα δηλαδή θα αναγράφουν, ως επίσημη γλώσσα την «Μακεδονική».

 

Σύμφωνα δε με απόφαση του Εφετείου,  την οποία επικύρωσε ΟΜΟΦΩΝΑ ο Άρειος Πάγος το 2009 και συμμετείχε η Νομική Σύμβουλος του πρωθυπουργού κα Θάνου,   με εμπεριστατομένη αιτιολογία καταλήγει ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος  άρα όχι και Μακεδονική Εθνότητα.

Ούτε Μακεδονικός Πολιτισμός για τα Σκόπια και ούτε Μακεδονική Γλώσσα.

 

Το δεύτερο ψέμα. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος ανέφερε,  ότι οι Σκοπιανοί δέχθηκαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Ωστόσο στη συμφωνία που μας κατατέθηκε, τόσο στο αγγλικό κείμενο όσο και στο ελληνικό κείμενο, δεν υπάρχει αναφορά καμία στο Severna Makedonija.

 

Ο αλυτρωτισμός θα ακυρωνόταν, εάν ταυτοχρόνως με το κρατικό όνομα Βόρεια Μακεδονία για όλες τις χρήσεις,  η συμφωνία προέβλεπε ότι οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονταν Βορειομακεδόνες και η γλώσσα της εθνότητας σλαβομακεδονική. Όταν η Ελλάδα αποδέχεται το όνομα «Μακεδόνες» και «μακεδονική» όχι μόνο δεν ακυρώνει  αλλά επικυρώνει τον αλυτρωτισμό.

 

Ο Μακεδονισμός είναι το εθνικό ιδεολόγημα των Σλαβομακεδόνων, η φαντασίωση της «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας».

 

Το όνομα της ιθαγένειας / υπηκοότητας σε όλα τα κράτη,  είναι πάντα παράγωγο  της κρατικής ονομασίας, επομένως οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να ονομάζονται Βορειομακεδόνες.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση είναι  σίγουρα μια κακή συμφωνία.

 

Είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»,

Είναι το γκρίζο και αμφισβητήσιμο erga omnes,

Είναι η αναγνώριση της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας τα οποία συνιστούν υποχώρηση της Ελλάδας.

 

Η συμφωνία είναι επίσης προβληματική και δεσμευτική για το μέλλον της χώρας.

 

Η Ελλάδα συμφωνεί στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στους δύο οργανισμούς, Ε.Ε και ΝΑΤΟ, με όλες τις εκκρεμότητες ανοιχτές.

 

Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν και όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η διακοπή ή η αναστροφή τους θα είναι δύσκολες έως και αδύνατες.

 

Υπάρχει και κάτι ακόμα.

Υπάρχει ο προκλητικός εμπαιγμός του ελληνικού λαού από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι παραμένουν στην κυβέρνηση.

 

Η απόφαση τους, ενώ διαφωνούν, με μία μείζονος εθνικής σημασίας κυβερνητική επιλογή, να παραμένουν στην κυβέρνηση,  και να την στηρίζουν στη Βουλή, όχι μόνο είναι αντικοινοβουλευτική, αλλά είναι και προσβλητική προς τους πολίτες.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, γιατί δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε εθνικής σημασίας συμφωνία.

 

Καλούμε όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναμετρηθούν με την ιστορία.

Print
1759 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω