Search
× Search
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του κ. Ιωάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής- Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μετά την τοποθέτηση του κυρίου συναδέλφου, καταλαβαίνουμε απ’ ό,τι φαίνεται συμφώνησε να κληθεί ο κ. Καμμένος και τα λοιπά πρόσωπα, όπως συμπληρώνω εγώ, για να πούμε κάτι περισσότερο. Κυρία Πρόεδρε, όταν μας στείλατε την πρόσκληση σας είδα και σας είπα ότι η πρόσκληση είναι λάθος, διότι μας καλείτε να αποφανθούμε επί της γνωμοδότησης που εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Δεν έχει κανένα νόημα και μου είπατε ότι θα δω. Είδα σήμερα ότι μας φέρατε τη γνωμοδότηση του 2008, η οποία είναι άλλο θέμα, άλλη περίπτωση, άλλα τα ισχύοντα τότε και επειδή γνωρίζω και το χαρακτήρα σας…..

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής- Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είναι κοινή λογική η νομική. Όποιος δεν την έχει, δεν μπορεί να την υπηρετεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ προεδρεύετε και δεν κρίνετε τους ομιλητές. Αφήσατε υπαινιγμό, σας παρακαλώ, δεν δέχομαι κανέναν υπαινιγμό. Μας δώσατε 5 λεπτά πριν τη συνεδρίαση τη γνωμοδότηση του 2008, την οποία είχατε. Γιατί δεν μας τη στείλατε μαζί με την πρόσκληση; Γιατί το κάνατε αυτό; Τι θέλατε να κρύψετε; Και γιατί δεν μας είχατε στείλει και το ερώτημα του κ. Σιούφα, που ήταν μια παράγραφος απλή και αφορούσε συγκεκριμένο θέμα.

Επειδή κάνατε δύο φορές αναφορά στο όνομά μου, θα απαντήσω επί των αναφορών σας. Καταρχάς, την προηγούμενη συνεδρίαση πάνω σε αυτό το θέμα, πήγατε να την κλείσετε με την ψηφοφορία της πλειοψηφίας, δηλαδή, ότι η πλειοψηφία αποφαίνεται ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Εγώ σας έκανα την πρόταση να πάει στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για να πάρουμε τη γνωμοδότηση που πήραμε. Η γνωμοδότηση λέει αυτά που έπρεπε να πει και τα οποία είχαμε συζητήσει εδώ και φαινόντουσαν ότι αυτά ήταν σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 3 του Συντάγματος. Μάλιστα, διαβάζοντας και την έκθεση, τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, βλέπω ότι από το 1844 μέχρι το 1952, αναφέρεται αυτή. Και μετά το 1975 με το Σύνταγμα πάλι αναφέρεται. Τι αναφέρεται; Το δικαίωμα της μειοψηφίας να ελέγχει και λέει, «δύναται να αιτήσονται…» και με την προσθήκη «….των Υφυπουργών στα πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας».

Έρχεται ο Κανονισμός και προσθέτει και τα λοιπά πρόσωπα και εμείς προσθέσαμε ορισμένα πρόσωπα και μάλιστα είπαμε, αφού δεν θέλετε να αρχίσουμε με τον κ. Καμμένο, ας αρχίσουμε από τον κ. Παπαδόπουλο ή τον κ. Κυριακίδη ή τον κ. Παπαδόπουλο, να μας πούνε πρώτα τις απόψεις τους και αφού εμείς μαζέψουμε όλες τις απόψεις να πάρουμε την απόφαση μετά αν θα πρέπει να κληθεί ο κ. Κοτζιάς παραδείγματος χάριν. Μπορεί να μην πρέπει να κληθεί λέω εγώ. Δεν το κάνατε αυτό, αλλά μας φέρατε προ τετελεσμένου γεγονότος.

Ακούστε κάτι, δεν απαιτείται η πλειοψηφία των 2/5. Εδώ έχετε απέναντί σας σύσσωμη την αντιπολίτευση. Όλη η αντιπολίτευση σας το ζητάει δεν σας το ζητάνε τα 2/5. Από τη στιγμή που είναι ένα αίτημα όλης της αντιπολίτευσης, πρέπει εσείς να ενεργοποιήσετε τη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, και να κάνετε δεκτή την πρότασή τους, για να γίνει η κλήση των αναφερομένων προσώπων. Μετά από αυτό, θα μπορούσε κανένας να βγάλει όλα τα πολιτικά του συμπεράσματα. Και ποια είναι αυτά;

Έχω την αίσθηση, κυρία Πρόεδρε, έχω σεβασμό σε εσάς, και το ξέρετε, και ιδιαίτερη αγάπη, νομίζω ότι επιτελείτε έναν άχαρο ρόλο, έναν ρόλο που δεν θα θέλατε να τον επιτελέσετε πραγματικά, διότι έχω θητεύσει σε αυτή την Επιτροπή από την ίδρυσή της το 1996. Λυπάμαι που τον επιτελείτε. Δεν θα έπρεπε, αφού προεδρεύετε, να παίρνετε θέση και να απαντάτε σε καθέναν από τους συναδέλφους, ο  οποίος έχει άλλη άποψη από αυτή που εσείς έχετε.

 

Θέλοντας, λοιπόν, να σας προφυλάξω και αφού κάνετε δεκτό το αίτημα σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, να ορίσετε την επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα αποφασίσουμε με ποια σειρά θα κληθούν οι προταθέντες από την πρόταση.

 

Print
1716 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω