Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

 

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω συμφωνώντας με την πρόταση που έκανε ο κ. Γείτονας για την προβεβαίωση, διότι, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και το 50% θεωρείται υπερβολικό για την προβεβαίωση. Εάν ρίξετε μια ματιά στις συνολικές αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν βγει από προσφυγές φορολογουμένων, θα δείτε ότι περίπου το 72% έχει δικαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε άσκοπη προσφυγή, αλλά υπήρχε μια προσφυγή δικαιολογημένη και απεδείχθη από τις αποφάσεις. Αυτό θα ήθελα να το προσέξετε πάρα πολύ, διότι το 50% πραγματικά θεωρείται υπερβολικό.

 Γενικά για το νομοσχέδιο θα ήθελα να πω ότι είναι το 9ο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνετε μέσα σε ένα χρόνο και στα τόσα χρόνια που είμαι σε αυτή την Αίθουσα, ειλικρινά σας μιλάω, πρώτη φορά μια κυβέρνηση και μάλιστα μια καινούργια κυβέρνηση φέρνει 9 νομοσχέδια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
 Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν και θετικές, αλλά και αρνητικές διατάξεις. Είναι, όμως, ένα νομοσχέδιο «ράβε-ξήλωνε» και εγώ θα κάνω μερικές συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων.
 Θα ήθελα καταρχάς να αναφερθώ στο άρθρο 23, που με το ν. 3842/2010 επιβάλατε φόρο κληρονομιών-δωρεών με συντελεστή 0,5% στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους ιερούς ναούς, στις ιερές μονές, στο Ιερό Κοινόβιο Παναγίου Τάφου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ.. Εγώ θα ήθελα να το επανεξετάσετε αυτό το θέμα. Βέβαια στο δεύτερο τμήμα αυτής της διάταξης συμπεριλαμβάνετε και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κοινωφελή ιδρύματα και επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είμαι Αντιπρόεδρος ασχολείται με τα, όπως τα ονομάζω εγώ, «ανεξάρτητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα», θα ήθελα να προσέξετε πραγματικά αυτή τη διάταξη. Υπάρχει βέβαια το αφορολόγητο των 1000 €, αλλά τελικά θα ήθελα να σας ρωτήσω, από την εφαρμογή της διάταξης αυτής, πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί; Σας πληροφορώ ότι είναι ελαχιστότατα και αυτή η διάταξη δημιουργεί ψυχολογικό κλίμα κατά των δωρεών. Επίσης, δημιουργεί ψυχολογικό κλίμα κατά αυτών των ιδρυμάτων, μερικά από τα οποία επιτελούν πραγματικά τεράστιο έργο. Θα ήθελα να επανεξετάσετε αυτή τη διάταξη του ν. 3842/2010.
 Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα προσφιλές προς εμάς θέμα -εσείς το βλέπετε τελείως αρνητικά- το θέμα της οικοδομής, κύριε Υπουργέ και θα ήθελα να με προσέξετε πραγματικά. Αναφέρομαι βέβαια στο άρθρο 27 και στη συγκεκριμένη παράγραφο που αναφέρεται στο πότε είναι αποπερατωμένη μια οικοδομή και πότε θεωρείται νεόδμητο το κτίριο για την επιβολή Φ.Π.Α.. Θα σας δώσω δύο στοιχεία. Αυτή τη στιγμή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μόνο υπάρχουν 150.000 διαμερίσματα απούλητα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κατασκευαστών Ακινήτων. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν 150.000 ακίνητα, τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί, αντιλαμβάνεστε ότι ο κατασκευαστής εκείνος ο οποίος έφτιαξε το ακίνητο, δεν πήγε καλά, δεν μπόρεσε να το πουλήσει και του έμεινε. Είναι, δηλαδή, σαν ένα εμπόρευμα ενός εμπόρου που του έμεινε στα χέρια του. Είναι δυνατόν να ερχόμαστε εμείς και να επιβάλουμε Φ.Π.Α. και μάλιστα να καταβάλουν αυτόν τον Φ.Π.Α. με την αυτοπαράδοση, η όποια παράδοση, κατά την ισχύουσα διάταξη ήταν πέντε χρόνια από την έκδοση της άδειας;
 


Κάνετε ένα βήμα μπροστά πολύ δειλό, και προτείνετε μετά από τρία χρόνια από την αποπεράτωση των οικοδομών. Αλλά όταν λέμε αποπεράτωση τί εννοούμε; Πώς αποδεικνύεται αυτή; Αποδεικνύεται, παραδείγματος χάριν, από την τελική υπογραφή που παίρνει ο μηχανικός από την Πολεοδομία για τη συγκεκριμένη οικοδομή; Αυτό γίνεται αρκετά πιο μπροστά, πιθανόν, το πιθανότερο δηλαδή, από την αποπεράτωση της οικοδομής. Εγώ θα πρότεινα εδώ, αφού κάνατε αυτό το δειλό βήμα των τριών ετών, να το κάνατε πέντε χρόνια, διότι η οικονομική κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι τεράστια. Έχουν επιβληθεί στην οικοδομή 23 φόροι. Η οικοδομή είναι ο «κινητήριος μοχλός» για πολλά επαγγέλματα, για την καταπολέμηση της ανεργίας που καλπάζει αυτή τη στιγμή.
Χαίρομαι που ο κ. Κουρουμπλής, ενστερνίστηκε μία εισήγηση που έχω κάνει εδώ και τρία χρόνια: Να ανασταλεί για τρία χρόνια το πόθεν έσχες από την αγορά οποιασδήποτε κατοικίας ή η κατασκευή οποιασδήποτε κατοικίας. Τί θα πετύχουμε με αυτό; Εάν ανασταλεί το «πόθεν έσχες», - άκουσα τον κ. Κουρουμπλή να ομιλεί για «μαύρο χρήμα» - , δεν υπάρχει εκεί «μαύρο χρήμα». Υπάρχει και «γκρίζο χρήμα» και με αυτόν τον χαρακτηρισμό, εννοώ πράγματι φοροδιαφεύγοντες οι οποίοι, όμως, έχουν εξασφαλίσει χρήμα, το οποίο δεν μπορούν να διοχετεύσουν. Είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να διοχετευθούν χρήματα στην αγορά γενικώς και στην αγορά κατοικίας ιδιαίτερα.
Διάβασα σήμερα ότι επιβάλλετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 60%. Έχετε αντιληφθεί που θα οδηγήσει αυτό; Στις λαϊκές συνοικίες, για παράδειγμα στην Περιφέρειά μου, εάν επιβάλλετε αύξηση κατά 60%, έχετε αντιληφθεί πού θα οδηγηθούμε; Δεν θα πωλείται πλέον κανένα διαμέρισμα, διότι η υπέρμετρη φορολόγηση για το φόρο μεταβίβασης, το Φ.Π.Α., οι αμοιβές των Δικηγόρων και των Συμβολαιογράφων θα αυξηθούν, θα δημιουργήσουν αξεπέραστα εμπόδια, ώστε η κρίση αυτή, όχι να σταματήσει, αλλά να επιταθεί.
Ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, γιατί έχουν ήδη ανασταλεί ορισμένες αγορές, εν αναμονή του τι θα κάνετε με τις αντικειμενικές αξίες και έχετε ανακοινώσει ήδη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι η αύξηση αυτή, θα είναι ο «θάνατος του εμποράκου» για την οικοδομή. Δεν θα υπάρξει καμία οικοδομή που να μπαίνει, από δω και πέρα, μπροστά, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν θα μπορέσουν, κυρίως, να απορροφηθούν τα 150 χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, δηλαδή αυτά που έχουν μείνει στους κατασκευαστές.

Θα συμφωνήσω για το θέμα των καταβληθεισών εισφορών σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ και μάλιστα για τα μικρά και πάρα πολύ μικρά πρακτορεία τα οποία δεν έχουν έσοδα. Έχουν ελάχιστα έσοδα και όπως ξέρετε, κάνουν εβδομαδιαία καταβολή. Δηλαδή, πολλοί απ’ αυτούς, δίνουν την εβδομαδιαία καταβολή τους, επειδή τώρα έχει παρουσιαστεί και το φαινόμενο να λειτουργούν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με δανεικά, δηλαδή, κάνοντας διευκολύνσεις στους πελάτες τους, καταβάλλουν αυτά τα χρήματα από την τσέπη τους.

Στο άρθρο 24, που αφορά τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας, εξαιρέσατε και καλώς κάνατε, - αναφέρεται βέβαια και στο ν. 3842/10 -, τα μουσεία, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, τις ξένες αρχαιολογικές σχολές και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή γιατί προάγουν ορισμένες δραστηριότητες. Πρέπει, όμως, να εξετάσετε και άλλα ιδρύματα, τα οποία έχουν ακίνητα και μάλιστα σε κεντρικά σημεία. Επομένως, η αντικειμενική τους αξία είναι πάρα πολύ υψηλή για να μην απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σας φέρνω ως παράδειγμα, βέβαια, το Μέγαρο Μουσικής. Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Print
1708 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω