Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης εσόδων απο
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα ημερησίας διάταξης:
"Συζήτηση επί των Εκθέσεων Πεπραγμένων του έτους 2011 των Μονάδων Α΄ και Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και ακρόαση του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου της Αρχής, κ.κ. Παναγιώτη Νικολούδη, Γεωργίου Παντελή, Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και Γεωργίου Σαραντόπουλου, μέλους της Μονάδας Α της Αρχής"
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν το συνηθίζω, αλλά θα απονείμω τα εύσημα στην Αρχή, διότι διαβάζοντας τα πεπραγμένα και τα πρακτικά της περσινής μας Συνεδρίασης, σε σχέση με τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, βλέπω πάρα πολύ σημαντική πρόοδο και μάλιστα σε δύο τομείς. Ο πρώτος και κυριότερος τομέας για μένα ήταν ότι η FATF, μετά από πολύ καιρό, είδε με θετικό μάτι όλες τις ενέργειες της Αρχής και της πολιτείας με τη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία πήραμε εμείς. Αυτός ήταν ο λόγος που, πράγματι, από την γκρίζα ζώνη μάς έβγαλαν προς τα πάνω και μας βλέπουν με θετικό μάτι, ενώ, περίπου, στις αρχές του 2010, ήταν αποφασισμένοι να μας μεταθέσουν προς τα κάτω από τη γκρίζα ζώνη, προς την μαύρη ζώνη.
Νομίζω ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Αρχής και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Αρχή έκανε 28 συνεδριάσεις και χάρηκα όταν είπε ο κ. Σαραντόπουλος ότι αυτές οι συνεδριάσεις δεν ήταν μόνο πολύωρες, αλλά και το προσωπικό ήταν εκεί, για να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση, οτιδήποτε άλλο ζητηθεί.
Έχω μερικά ερωτήματα ως προς το πλήθος των υποθέσεων. Στα προηγούμενα έτη είχαμε 1.503 υποθέσεις και το 2011 έχουμε 3.115 υποθέσεις. Τεράστια αύξηση του αριθμού των υποθέσεων. Υπέθεσα ότι προέρχονται διότι προστέθηκε η φοροδιαφυγή. Θα ήθελα μια απάντηση σ' αυτό.
Επίσης, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για τον αριθμό των αποφάσεων που δέσμευσαν περίπου 223 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, επειδή η Αρχή συνεργάζεται και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με το ΣΔΟΕ και με τις τράπεζες -δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία τους με τράπεζες τώρα, πέρυσι δεν ήταν και τόσο καλές- αλλά, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, θα ήθελα να σχολιάζω δηκτικά αυτό που άκουσα σήμερα στις ειδήσεις, στο ραδιόφωνο, για έναν πρατηριούχο στην Κρήτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 258 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρατηριούχος έχει ένα πρατήριο καυσίμων σε μία άκρη του νησιού, ήταν αδιανόητο να γίνει φοροδιαφυγή τέτοιου μεγέθους, τέτοιου ύψους, μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, του γνωστού συστήματος για το πρόγραμμα θέρμανσης. Αυτό δείχνει, κατά τη γνώμη μου, επιπολαιότητα των Αρχών, διότι δεν είναι δυνατό να μιλάνε για φοροδιαφυγή τέτοιου ύψους όταν, πολύ σωστά λέει δίπλα μου ο Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης, ζητούσαμε 525 εκατομμύρια και τα οποία έγιναν, τελικά, 325 εκατομμύρια για να κλείσει όλη αυτή η συμφωνία, η οποία έκλεισε, χαιρόμεθα και τη χαιρετίζουμε.
Θα ήθελα να επιμείνω λίγο σε ό,τι αφορά την Γ΄ Μονάδα σε ότι αφορά το «πόθεν έσχες». Εκεί, νομίζω ότι η υπόθεση θα είναι απείρως δύσκολη. Έχω διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής του Πόθεν Έσχες του άρθου 21 στη Βουλή, για τριάμισι χρόνια και θα πω αυτό που είχε πει πέρυσι ο κ. Νικολούδης σε ερώτηση δική μου ότι, από τον έλεγχο που έχουν κάνει, οι λιγότερο διεφθαρμένοι είναι οι πολιτικοί. Νομίζω ότι θα το υποσημειώσει και σήμερα από τον έλεγχο. Από όλους τους άλλους που είχαν ελέγξει, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι λιγότερο διεφθαρμένοι ήταν οι πολιτικοί. Αλλά, το «πόθεν έσχες» έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.
Εμείς, η Ν.Δ., καταθέσαμε ήδη μία πρόταση νόμου, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να προτείνω τα μέλη της Επιτροπής που συμμετέχουν στην Ολομέλεια, να το δεχθούν. Αυτή η πρόταση νόμου αφορά απλά τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» από το 1974 μέχρι σήμερα όσων διετέλεσαν Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, κι όχι μόνον αυτών, αλλά και όλων των συγγενικών τους προσώπων α’ βαθμού.
Μάλιστα, θέτουμε ως περιθώριο, για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, ένα χρόνο και προτείνουμε να αναλάβει αυτό τον έλεγχο μια πενταμελής επιτροπή από δικαστικούς, η οποία, θα υποβοηθείται, βεβαίως, από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, όπως γίνεται και στη Βουλή σήμερα στον έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των Βουλευτών. Από αυτόν τον αναδρομικό έλεγχο προσωπικά πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας στη συντριπτική πλειοψηφία του θα αποδοθεί όπως πρέπει στην ελληνική κοινωνία, για να πάψει εκείνο το περίφημο σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι». Πρέπει, λοιπόν, να γίνει αυτός ο αναδρομικός έλεγχος από το 1974 και στα πρόσωπα πρώτου βαθμού συγγένειας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ν.Δ., την οποία θα πρέπει να αγκαλιάσει όλη η Βουλή.
Σε ό,τι αφορά στην ταξινόμηση των περίπου 40.000 υπόχρεων πόθεν έσχες που έχετε κάνει, απ' ό,τι κατάλαβα, για να μπορέσατε να ολοκληρώσετε, ξεπεράσατε τα προβλήματα μηχανοργάνωσης που είχατε πέρυσι και χαίρομαι, γιατί φαίνεται ότι η πολιτεία έδωσε εκείνη τη βοήθεια που χρειαζόταν, για να γίνει τουλάχιστον η ταξινόμηση αυτών των δηλώσεων και ο όποιος έλεγχος θα μπορούσε να γίνει.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στο θέμα του βάρους της απόδειξης. Στις 22 Μαρτίου 2011 μάς είχε απασχολήσει αυτό το θέμα και είχε γίνει μεγάλη συζήτηση. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το βάρος της απόδειξης δεν το έχει η πολιτεία. Στην περίπτωσή μας το βάρος της απόδειξης το έχουμε εμείς. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει κανένα βήμα, καμία πρόταση από εσάς για αυτό το θέμα, αλλά εγώ βρίσκω πολύ δίκαιο να γίνει αυτή η αναμόρφωση, χωρίς να γνωρίζω εάν το επιτρέπει το συνολικό δικαιακό μας σύστημα. Το θέτω, λοιπόν, προς προβληματισμό.
Να είστε βέβαιοι πως εδώ στην Επιτροπή έχετε φίλους και ό,τι χρειαστείτε και όποτε το χρειαστείτε θα το έχετε από την Επιτροπή μας.