Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Ομιλία του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας &
Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη Βουλή
 κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
«Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»-
 
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό, τον κ. Βενιζέλο, για τη φιλοφρόνηση του – που με αποκάλεσε Πρύτανη των Βουλευτών της Ν.Δ. – γιατί πιστεύω ότι ήταν μέσα από την καρδιά του και ευχαριστώ πολύ.
 
Όμως, θα σας δυσαρεστήσω, κύριε Υπουργέ, γιατί έχετε μια έμφυτη αντιπάθεια προς τους αριθμούς. Δεν απαντάτε με αριθμούς και εγώ θα ήθελα να σας προσγειώσω στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών.
 
Με ρωτήσατε προηγουμένως για ένα βιβλίο που έδωσα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει γράψει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Ζεντέλης και αναφέρεται στην αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Θα σας το παραδώσω να το έχετε και εσείς, γιατί έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα σας πω ένα από τα σημαντικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
 
Δεν μπορείτε να προχωρήσετε στην εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου, διότι η χώρα μας δεν έχει κτηματολόγιο. Πιστέψτε με είναι η μεγάλη μας αδυναμία και γνωρίζετε όλοι για ποιο λόγο δεν έχουμε κτηματολόγιο, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το αποκτήσουμε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς το κτηματολόγιο δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση. Θα σας φέρω ένα κλασσικό παράδειγμα. Στη Ρόδο υπάρχουν 1.708 ακίνητα διακατεχόμενα. Αποφάσισε, λοιπόν, το ελληνικό δημόσιο να τα παραχωρήσει σε αυτούς που τα κατέχουν πάρα πολλά χρόνια. Τους προσκάλεσε, λοιπόν, να τα αποκτήσουν σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Σας πληροφορώ ότι εμφανίστηκαν μόνο δέκα. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι όταν μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και να χαμηλώσουμε τον πήχη.
 
Κάτι ακόμα. Διάβασα στον εφαρμοστικό νόμο ότι θα χωροθετηθούν – αυτή είναι η έκφραση – με γαιοδετικές συντεταγμένες αλλά σε κλίμακα ένα προς πέντε χιλιάδες.
 
Κύριε Υπουργέ, αν πάρετε το πάχος του μαρκαδόρου, όπως οροθετούνται αυτές οι εκτάσεις, θα δείτε ότι οι αποκλίσεις είναι τεράστιες. Σας τα λέω αυτά από επαγγελματική πείρα.
 
Σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξυπακούεται ότι δεν θα το ψηφίσουμε γιατί ένα νέο Μνημόνιο και επομένως συνιστά μια έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του Μνημονίου.
 
Είναι ομολογία αποτυχίας, γιατί καταρχήν ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 66 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το Μνημόνιο προέβλεπε σύνολο μέτρων 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξάνονται, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται, το χρέος διογκώνεται, η ανεργία καλπάζει.
 
Θα ήθελα να σας πω για τα στοιχεία της ανεργίας ότι το 15,9% του Φεβρουαρίου του 2011, που μας δόθηκε από την υπηρεσία, έχει ανέβει αρκετά περισσότερο και προσεγγίζει το 17%. Ο κύριος Υπουργός Υγείας δεν είναι εδώ, όταν σαν Υπουργός Απασχόλησης είχε προβλέψει ότι στο τέλος του 2011 η ανεργία θα φτάσει το 20%. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Επειδή πολιτεύομαι σε μια περιφέρεια, όπως είναι η Β’ Πειραιά, που έχει εκατοντάδες ανέργους κατά περιοχή, θα ήθελα να σας προτρέψω αυτή την κοινωνική αδικία, όσο μπορούμε και με όποια μέτρα μπορούμε, να την αποτρέψουμε: δηλαδή, αντί για μέτρα επιδότησης της ανεργίας, παραδείγματος χάρη, να έχουμε μέτρα επιδότησης της απασχόλησης.
 
Τα καθαρά έσοδα του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2011, έχουν απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο κατά 11,8%. Μήνα με το μήνα, απόκλιση των εσόδων διευρύνεται, γκρεμίζοντας τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.
 
Οι δαπάνες, είναι αυξημένες κατά 6,4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% το πρώτο πεντάμηνο του 2011, έναντι του ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 1,9%.
 
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 47,3% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, αντί για οριακή αύξηση κατά 0,6% που ήταν ο ετήσιος στόχος. Είναι ευκαιρία να κάνουμε – και θα ήθελα να σας παρακαλέσω στις διαπραγματεύσεις σας να χρησιμοποιήσετε αυτό το όπλο – αυτό που ο κ. Γιούνκερ είπε και εμείς το είχαμε πει στο «ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ», πρώτον, η εθνική χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ να ανασταλεί, ώστε να πάρουμε αρκετά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΕΣΠΑ, το οποίο είχαμε εξασφαλίσει εμείς τότε επί Νέας Δημοκρατίας στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΕΣΠΑ χωλαίνει αυτή τη στιγμή, δεν προχωράει και δεν προχωράει, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα της εθνικής συμμετοχής.
 
Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το οποίο πάλι είπε ο κ. Γιούνκερ, για τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων για υποδομές και δημόσια έργα, διότι αυτή τη στιγμή είναι η μόνη περίπτωση για να έχουμε ανάκαμψη και μετά επανεκκίνηση της οικονομίας. Και χαίρομαι που υιοθετήσατε τον όρο «επανεκκίνηση». Το είπατε και ο ίδιος στη δευτερολογίας σας. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι θα δώσει τη δυνατότητα από δημόσιες επενδύσεις να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη.
 
Ένας άλλος τομέας, κύριε Υπουργέ, που θα μπορούσαμε να έχουμε ανάπτυξη και έχει όχι μόνο εγκαταλειφθεί, αλλά έχει κακοποιηθεί, είναι η κτηματαγορά. Είναι η εσωτερική κτηματαγορά αυτή τη στιγμή. Και η εσωτερική κτηματαγορά είναι σε κατάσταση απελπιστική.
 
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και δεν διατίθενται, δηλαδή δεν μπορούν να τα πουλήσουν οι κατασκευαστές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ερχόσαστε τώρα εσείς και τους βάζετε πρόσθετους φόρους από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δηλαδή, και καταστρέφεται γιατί δεν έχει πουλήσει τα διαμερίσματα, αλλά έρχεται τώρα η ελληνική πολιτεία και του λέει ότι θα πληρώσει και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για αυτό το θέμα και ΦΠΑ. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι επιβαρύνσεις της οικοδομής.
 
Επίσης, έχετε επιβαρύνει την οικοδομή με 23 φόρους. Βάσει αυτού έχετε αποδυναμώσει την αξία της δημόσιας περιουσίας. Από μια μελέτη που έκανε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φαίνεται ότι 45 δισεκατομμύρια ευρώ είναι λιγότερη η δημόσια και ιδιωτική ακίνητη περιουσία λόγω των επιβαρύνσεων που εσείς επιφέρατε στην οικοδομή.
 
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί χαρακτηρίσαμε το πρόγραμμα αναξιόπιστο, άδικο, αναποτελεσματικό, διότι θίγει άμεσα και οριζόντια όλες τις οικογένειες. Μάλιστα, καλά το είπατε και εσείς, αλλά το είπε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ότι αυτά τα φορολογικά μέτρα θίγουν κυρίως τους συνεπείς φορολογουμένους και θα πρέπει τουλάχιστον σε αυτό το θέμα να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
 
Σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Είπατε και μόνο σας ότι από την πώληση του 10% του ΟΤΕ θα αποκομίσετε 400 εκατομμύρια ευρώ, όταν γνωρίζετε ότι η μετοχή πουλήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας 29 ευρώ, ενώ τώρα διατίθενται οι μετοχές του ΟΤΕ αντί 7 ευρώ.
 
Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι εμείς δεν πουλάμε μετοχές, πουλάμε στρατηγική επένδυση, διότι η DeutscheTelecom αποκτώντας το 10% θα πάει στο 35% των μετοχών. Άρα, δεν πουλάμε αξία μετοχής, πουλάμε αξία μετοχής, πουλάμε πακέτο μετοχών, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε σε υψηλότερη μετοχή.
 
Κλείνοντας, θα πω για την ακίνητη περιουσία, που είναι το αγαπημένο μου θέμα. Είδα σον εφαρμοστικό νόμο ότι έχετε συντελεστές δόμησης τους οποίους έχετε καθορίσει. Θα ήθελα να είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτό και να καθορίσουμε τους συντελεστές δόμησης αμέσως μετά τη χωροθέτηση των δημόσιων και ιδιωτικών κτημάτων, ώστε να τους δώσουμε κάποια υπεραξία. Μόνο από αυτό θα αποκομίσουμε τεράστια οφέλη.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα, εμείς δεν ψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
 
Ευχαριστώ πολύ.
Print
1706 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω