Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά, Ι. Τραγάκη, στον ALPHA

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά, Ι. Τραγάκη, στον ALPHA

 

Για το εάν περιμένει κάποιο κέρδος από το Συμβούλιο της 15ης Ιουνίου:

Δεν περιμένω τίποτα και νομίζω ότι ούτε η κυβέρνηση περιμένει. Έπρεπε να είχαν κλείσει την αξιολόγηση από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, όπως είχαν πει, να πάρουμε τη δόση του Ιουλίου για τις υποχρεώσεις μας και μετά να συζητούσαμε για το χρέος. Αυτοί συνέδεσαν την αξιολόγηση με το χρέος και τα μπέρδεψαν όλα. Με μπέρδεψε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι αν δεν υπάρξει λύση από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει πολιτική λύση από το Συμβούλιο των αρχηγών στις 22 Ιουνίου. Το Συμβούλιο δεν είναι αποφασιστικό όργανο, θα το παραπέμψει πάλι στο Eurogroup και αυτό θα έπρεπε να το ξέρει το Μαξίμου που έβγαλε ανακοίνωση ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμικό όργανο. Αν είναι δυνατόν.

Για το θέμα του χρέους:

Το θέμα του χρέους, που είναι μια εθνική υπόθεση, είχε τεθεί από το 2012 και θυμάστε ότι τότε είχαμε μιλήσει όλοι για μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα, η οποία απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα ζητάνε συναίνεση στο θέμα αυτό. Καταρχάς, για να γίνει συναίνεση πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Θυμίζω ότι συνεννόηση είχε ζητηθεί όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο τον Αύγουστο του 2015 και τότε οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για να μην βγει η χώρα από την ευρωζώνη και πάμε στη δραχμή και ο Τσίπρας τους υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει εκλογές. Στις 25 Σεπτεμβρίου έκανε εκλογές. Άρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Το χρέος εμπεριέχει πολλές παραμέτρους. Καταρχάς το QE, η αγορά των κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τον αποπληθωρισμό, έληγε τέλος του 2016. Πήρε μια παράταση το 2017, αλλά φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ανεβαίνει τώρα στην ευρωζώνη και αντιλαμβάνεστε ότι το QE δεν θα πάρει άλλη παράταση και επομένως φοβάμαι ότι δεν θα το προλάβουμε ούτε αυτό.

Και δεν είναι μόνο αυτό, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Μην ξεχνάτε ότι τα 7 δισεκατομμύρια που θα πάρουμε από τη δόση τώρα είναι μια ενδοευρωπαϊκή συναλλαγή, δεν έρχονται χρήματα σε εμάς παρά ελάχιστα. Τα χρήματα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να μπει στην ανάπτυξη δεν υπάρχουν, δεν γίνονται επενδύσεις.

Για το εάν μπορεί να αντιδράσει η κυβέρνηση σε περίπτωση αποτυχίας:

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιδράσει, πρέπει να απευθυνθεί στον λαό, πρέπει να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή. Θα είναι σε αδιέξοδο και όπως ξέρετε στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η μόνη λύση είναι να πάμε σε εκλογές. Μην ξεχνάτε, ότι το 80% των Ελλήνων δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική και το 60% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δεν συμφωνούν με το κόμμα που ψήφισαν. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια εμφανής δυσαρμονία.

Εγώ νομίζω ότι τελικά θα καταλήξουν σε  συμφωνία πάνω σε αυτό που τους προτάθηκε στις 22 Μαΐου, δηλαδή τη λύση Σόιμπλε. Και για να τους δώσουν ένα τυράκι, για εσωτερική κατανάλωση, θα αυξήσουν λίγο τα χρήματα, δεν θα είναι επτά δις, θα δώσουν 1-2 δισεκατομμύρια παραπάνω για να πάνε στην οικονομία. Μην ξεχνάτε, ότι η κυβέρνηση χρωστάει εσωτερικά, έχει οφειλές πάνω από 90 δισεκατομμύρια και οι επιχειρήσεις έχουν στραγγίσει από ρευστότητα. Έχουν να εισπράξουν ΦΠΑ που τους χρωστάνε πάνω από τέσσερις μήνες. 

Print
1809 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω