Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά, Ι. Τραγάκη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά, Ι. Τραγάκη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3

Για την απώλεια του Κων/νου Μητσοτάκη:

 

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Ν.Δ., προς την Ντόρα Μπακογιάννη και τα άλλα του κορίτσια, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα και τα αμέτρητα εγγόνια και δισέγγονα του. Ο εκλιπών είχε μια καταπληκτική οικογένεια, η οποία ήταν τόσο δεμένη που σχεδόν κάθε Κυριακή έτρωγαν όλοι μαζί, όπως μου είχε εξομολογηθεί ο ίδιος.

 

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, επίσης, αφορούν την ίδια την Νέα Δημοκρατία, γιατί πιστεύω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν οι δύο επιφανέστεροι πολιτικοί μεταπολεμικά. Και οι δύο άφησαν το στίγμα τους.

 

Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως μου είχε εξομολογηθεί τελευταία, τον είχε στιγματίσει η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και δεν θα ξεχάσω την συγκινητική ομιλία που έκανε στη Βουλή εναντίον της τρομοκρατίας και διαφύλαξης της Δημοκρατίας, μερικές μόνο ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Μην ξεχνάμε και την απόπειρα εναντίον της Ντόρας, αλλά το τελειωτικό χτύπημα ήταν όταν έχασε την Μαρίκα, με την οποία ήταν συνδεδεμένοι και αγαπημένοι τόσα χρόνια.

 

Εγώ τον γνώρισα το 1977, όταν μπήκε στη Βουλή μαζί με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, όταν κατέβηκαν με το κόμμα των Φιλελεύθερων. Είχα την τύχη να κάθομαι ακριβώς δίπλα του και έτσι μου είχε δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε για πολλά πράγματα, για το 1965 και όλη την περίοδο της δικτατορίας.

 

Είχα την ευκαιρία να τον βλέπω συχνά, καθώς τον συμβουλευόμουν πολλές φορές. Ο Μητσοτάκης ήταν ένας ρεαλιστής πολιτικός και έβλεπε την πραγματικότητα κατάματα. Προέβλεψε πολλά για την πορεία του τόπου.

 

Για το πρόσημο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1990-1993:

 

Θα σας απαντήσω μέσω του Κριστόφερσεν, του Επιτρόπου Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δέκα ολόκληρα χρόνια, όπως είναι ο Μσκοβισύ τώρα, ο οποίος έχει πει ότι εάν κυβερνούσε ο Μητσοτάκης μερικά χρόνια ακόμα η Ελλάδα δεν θα έφτανε στην κατάσταση που έφτασε τώρα. Και είχε δίκιο σε αυτό.

 

Μην ξεχνάτε, ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να γίνει Πρωθυπουργός, με 150 βουλευτές, είχε πάρει 47%. Διότι είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να φέρει εκλογικό νόμο, τον περίφημο νόμο Κουτσόγιωργα, που εμπόδιζε τη δυνατότητα ενός κόμματος να πάρει αυτοδυναμία.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι εκείνη την περίοδο οι κυριότεροι συνομιλητές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Είχαν μια πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και μάλιστα ο Φλωράκης δημόσια είχε αναγνωρίσει ότι απέναντι του είχε έναν ρεαλιστή πολιτικό και Πρωθυπουργό, με τον οποίο μπορούσε να συνεννοηθεί σε πάρα πολλά θέματα.

 

Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι η Κρήτη ήταν η μόνη που δεν μπήκε στον εμφύλιο και αυτό πιστώνεται στα πολύ θετικά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 

Για το εάν έχει αλλάξει το επίπεδο της πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν:

 

Έχω την άποψη ότι κάθε Βουλή είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Θυμάμαι, για παράδειγμα, ότι στη Βουλή του 1974, στην οποία ήμουν Γραμματέας τότε και καθόμουν πάνω ψηλά στην έδρα, έβλεπα από κάτω να υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ πρωθυπουργίσημοι πολιτικοί, οκτώ εν δυνάμει Πρωθυπουργοί. Τώρα, είναι ζήτημα εάν βλέπεις έναν, δύο. Και εννοώ σε επίπεδο γνώσεων, σε επίπεδο σταδιοδρομίας, σε επίπεδο θέσεων, σε επίπεδο προγράμματος.

 

Γιατί σήμερα δεν μπορούν τα κόμματα να συνεννοηθούν στα μεγάλα ζητήματα:

 

Προσωπικά ήμουν συναινετικός σε όλη την πολιτική μου σταδιοδρομία, αλλά πριν από τη συναίνεση πρέπει να προηγείται η συνεννόηση. Όταν κάποιοι αρνούνται τη συνεννόηση δεν μπορείς να πας σε συναίνεση.

 

Θα σας θυμίσω, ότι στη κρίση του 2015 ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα πάει σε εκλογές και ενώ εκείνοι έδωσαν τη συναίνεση τους στη συμφωνία, για να μην βγει η χώρα από το ευρώ και πάμε στη δραχμή, αυτός τους κορόιδεψε και έκανε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έδειξε αναξιοπιστία και για αυτόν τον λόγο δεν τον εμπιστεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Εδώ δεν τον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι του, όπως θα παρατηρήσατε από την προχθεσινή δημοσκόπηση που βγήκε στον αέρα και που καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θυμηθείτε με, όταν έρθουν οι εκλογές τα κόμματα που δεν έχουν ισχυρή συσπείρωση πέφτουν ακόμα περισσότερο. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όταν σε έχει πάρει η κατηφόρα δεν σηκώνεσαι με τίποτα.

 

Για την καταλληλότητα στην Πρωθυπουργία:

 

Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται σε όλους τους χώρους του πολιτικού φάσματος. Εάν το ερώτημα αφορούσε στο ποιός από τους δύο, ο κ. Μηστοτάκης ή ο κ. Τσίπρας, είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός τότε θα βλέπαμε την πραγματική διαφορά. Όταν, όμως, μπαίνει στο ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας ή κανένας από τους δύο, αντιλαμβάνεστε ότι από τους άλλους πολιτικούς χώρους η αποδοχή είναι δύσκολη.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πάει πολύ καλά. Εγώ που βγαίνω στους δρόμους και μιλάω με κόσμο το πρώτο τους ερώτημα είναι πότε θα φύγουν, πότε θα τους διώξετε, γιατί αργείτε.

 

Για το τι μπορεί να αλλάξει στις δεσμεύσεις της χώρας:

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε δεσμεύσεις, έχουμε αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις, γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε 4ο μνημόνιο και δεν πήρε απολύτως τίποτα. Η κυβέρνηση έπρεπε να ξεχωρίσει τα θέματα. Εμάς τι μας ενδιέφερε τώρα;

 

Μας ενδιέφερε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και επτά μήνες, για να πάρουμε τα χρήματα της δόσης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρέπει να αποδώσουμε οφειλόμενα στα χρέη.

 

Επομένως, έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρουμε τα χρήματα και από εκεί και πέρα να μιλήσουμε για όλα τα άλλα. Όλα τα άλλα, είναι καταρχήν η ελάφρυνση του χρέους. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; Η ελάφρυνση του χρέους γίνεται όπως έγινε το 2012 με το PSI, που ήταν η πιο θηριώδης συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που έχει γίνει ποτέ, καθώς διαγράφηκαν 120 δισεκατομμύρια. Και η κυβέρνηση αυτή, που κατηγορούσε το PSI, προσπαθεί τώρα να κρατηθεί στα απόνερα του ώστε να πάρει κάτι ακόμα για το χρέος.

 

Τι προέβλεπε η τότε συμφωνία; Προέβλεπε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και μια περίοδο χάριτος δέκα ετών, μέχρι το 2022, με χαμηλά τοκοχρεολύσια – αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πλεονάσματα και το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση αυτό στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που έφερε πριν δέκα ημέρες.

 

Για το ποια είναι η θέση της Ν.Δ. απέναντι στις λύσεις που προωθούνται:

 

Καταρχάς, για το χρέος έπρεπε να μιλάμε μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018. Η κυβέρνηση είχε αυταπάτες, δηλαδή δεν καταλάβαινε το συμβαίνει γύρω της, είχε επενδύσει σε λάθος καταστάσεις. Και ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Αρχίζει τώρα η κυβέρνηση να καλλιεργεί την ιδέα ότι θα υπάρξει πολιτική λύση και ότι εάν δεν τα βρούμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα πάμε για πολιτική λύση στη Συνάντηση Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Μα σε αυτές τις συναντήσεις δεν λαμβάνονται αποφάσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα, όπως πιστεύει ο κ. Τσίπρας

 

Εμείς, σαν Ν.Δ., μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα τα θέματα, γιατί πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Πως μπορεί να μειωθεί το χρέος; Με αύξηση του ΑΕΠ. Πως μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ; Με επενδύσεις. Εμείς τις πιστεύουμε τις επενδύσεις, αυτοί όχι, σας θυμίζω όλα τα εμπόδια που έχουν φέρει στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως στο λιμάνι του Πειραιά με την Cosco.

 

Έχουν βάλει μερικά εμπόδια πάλι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco, η οποία θα φέρει - ειδικά στην περιφέρεια μου - πολλές θέσεις εργασίας, άρα ανάπτυξη, άρα κατανάλωση, άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος. Έσοδα για το κράτος όχι από φόρους όμως, διότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση εφέτος ήταν πλεόνασμα που στραγγάλισε την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες.

 

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα:

 

Υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας με υψηλά πλεονάσματα, διότι αποδέχθηκαν πλεονάσματα 1,2% - 1,8% μέχρι το 2060. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να έχει συνεχή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δέσμευσαν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου για 99 χρόνια με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Και όχι μόνο αυτό. Για τριάντα έξι χρόνια είναι υποθηκευμένες και οι τράπεζες, διότι κατάφεραν να ρίξουν και τις τράπεζες στο χαμηλότερο σημείο που υπήρξαν ποτέ, απαξιώνοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

 

Για τη τρομοκρατική επίθεση στον κ. Παπαδήμο:

 

Καταρχήν, να ευχηθώ περαστικά στον κ. Παπαδήμο, ευτυχώς πήγε καλά. Πρόκειται για μια δολοφονική ενέργεια, γιατί σκόπευαν να δολοφονήσουν. Μην ξεχνάτε τον αείμνηστο Βασιλάκη, τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος τινάχτηκε στον αέρα από μια ίδια βόμβα περίπου.

 

Υπήρξε, βέβαια, καταδίκη της δολοφονικής απόπειρας κατά του κ. Παπαδήμου, αλλά με ανησύχησαν πολύ τα σχόλια που ακολούθησαν την απόπειρα δολοφονίας, από ανώνυμους και επώνυμους πολίτες. Υπήρξαν σχόλια μίσους, διχασμού και μένους. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός το διχαστικό κλίμα καλλιεργήθηκε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνάτε τις κρεμάλες που έστηναν έξω από την Βουλή; Ποιοι κρατούσαν τις κρεμάλες; Ποιοι έστηναν εικονικά δικαστήρια; Ποιοι μιλούσαν για προδότες;

 

Θα πρέπει να συνεννοηθούμε επιτέλους σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να βρούμε τις δυνατότητες και το μέτρο να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό το μέτρο; Να αφεθεί ελεύθερη η Ελληνική Αστυνομία να πράξει το καθήκον της. 

Print
1790 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω