Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "ALPHA 9,89"

Για το που πάει η κοινοβουλευτική δημοκρατία:

 

 Από αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διήμερο, η πρώτη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κοινοβουλευτική αρρυθμία, για να χρησιμοποιήσω μια ήπια λέξη.

 

Η αρρυθμία αυτή παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, χθες το πρωί, όταν συμμετέχοντας και εγώ στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, που ορίζουμε τους προέδρους των ΔΕΚΟ και των ανεξάρτητων αρχών, ο κ. Γιαβρόγλου έφερε ως υποψήφιο πρόεδρο για  την ΑΔΙΠ  - την ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης των ΑΕΙ – τον κ. Κυπριανού, έναν καθηγητή που ήταν σύμβουλος του μέχρι τις 12 του μήνα. Καταρχήν, αυτό το καυτηρίασα διότι, από το 2015 μέχρι σήμερα, το 75% όσων έχουν έρθει ως υποψήφιοι στις ανεξάρτητες αρχές και τις ΔΕΚΟ έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μιλάμε για κομματικοποίηση αυτών των οργάνων.

 

Εκτός αυτού, όμως, έγινε μια ψηφοφορία και από αυτή τη ψηφοφορία βγήκαν κάποια πολιτικά συμπεράσματα.

Το πρώτο, συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι για πρώτη φορά ο εκλεκτός της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να επιλεγεί με θετικές ψήφους, καθώς είχαμε έξι αρνητικές ψήφους, πέντε παρών και δέκα θετικές ψήφους. Εγώ είπα στον κ. Γιαβρόγλου ότι θα ήταν καλό να τον αποσύρει και να φέρει κάποιον άλλον, από τη στιγμή που δεν πήρε θετικές ψήφους δεν νομιμοποιείτε να τον φέρει ως υποψήφιο.

Το δεύτερο, είναι η αρρυθμία που παρουσιάστηκε την Τρίτη και Τετάρτη στη Βουλή. Το εθιμικό δίκαιο της Βουλής ορίζει ότι όταν τίθεται ένα νομοσχέδιο σε ψηφοφορία να ψηφίζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ή τους εισηγητές των κομμάτων. Όταν ξεκίνησε, λοιπόν, ο προεδρεύων, κ. Βαρεμένος, τη διαδικασία να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ διαπίστωσε ότι δεν είχε τη πλειοψηφία, γιατί έλειπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, και προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία ως είχε το δικαίωμα. Αλλά αυτό το δικαίωμα το είχε εξαρχής και έπρεπε να το είχε ασκήσει, όταν ξεκίνησε η διαδικασία η ψηφοφορία είχε συντελεστεί. Επομένως, δικαίως η Ν.Δ., μέσω του κ. Δένδια, διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι ψηφισμένο νομοσχέδιο δεν επανέρχεται σε ψηφοφορία.

 

 

 

Για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κοινοβουλευτική αρρυθμία:

 

Όπως ομολόγησε η κ. Χριστοδουλοπούλου, έχουν 145 βουλευτές οπότε είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια κυβέρνηση με ανοχή. Ανοχή, η οποία θα δίνεται περιστασιακά από τους δεκαέξι ανεξάρτητους βουλευτές και από εκεί και πέρα θα είναι συγκυριακή πλειοψηφία κατά περίπτωση, ανά νομοσχέδιο.

 

Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη αυτά που είπε ο κ. Βούτσης, ο οποίος πάντοτε ό,τι λέει το εννοεί, ότι προς ώρας υπάρχει αυτή η κοινοβουλευτική αρρυθμία. Που σημαίνει ότι κυοφορούνται οι διαδικασίες για την ένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών. Και όταν λέω διαδικασίες εννοώ και συναλλαγές, πολιτικές συναλλαγές πάντοτε. Δηλαδή, πολιτικά ανταλλάγματα. Η κα. Παπακώστα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη βουλευτής, αν είναι αν προσχωρήσει κάπου να προσχωρήσει. Έχω την αίσθηση, ότι το προς ώρας του κ. Βούτση σημαίνει ότι βρίσκοντε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα.

 

Με όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, σε οποιοδήποτε θέμα. Για οποιοδήποτε νομοσχέδιο έρχεται τώρα, από τη στιγμή που υπάρχει αμφισβήτηση της δεδηλωμένης, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκει «πρόθυμους» να ψηφίζουν το κάθε νομοσχέδιο, την κάθε τροπολογία, το κάθε άρθρο. Αντιλαμβάνεστε, ότι όλο αυτό θα φέρει έναν κοινοβουλευτικό κυκεώνα.

 

Για το εάν θα παραμείνει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, αν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος:

 

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως ξέρετε, απαιτούν δέκα βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, όμως, αν μείνουν με πέντε πάλι θεωρούνται κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά με πέντε, όπως σαφέστατα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αν δεν απαντώμαι στο άρθρο 15, παράγραφος 2, πρέπει οι πέντε βουλευτές να ανήκουν στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν.

 

Αν φτάσουμε μέχρι τέλους στην παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, αυτομάτως την έδρα του την παίρνει ο κ. Κουίκ, ο οποίος έχει ήδη ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως από εκεί και πέρα η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ δεν υφίσταται.

 

Για το τι συμβαίνει εκτός κοινοβουλίου, στις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά:

 

Όπως γνωρίζετε, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους της περιφέρειας μου, αυτοί άλλωστε είναι και η δύναμη μου και μου έχουν δώσει τη δυνατότητα να εκλεγώ δεκάδες φορές βουλευτής στη Β’ Πειραιά, μια δύσκολη περιφέρεια για το κόμμα μου.

 

Από τις λαϊκές γειτονιές, λοιπόν, της Δραπετσώνας, της Κοκκινιάς, του Περάματος, το μόνιμο ερώτημα που μου κάνουν οι άνθρωποι, ανεξάρτητα τι ψηφίζουν, είναι το πότε θα φύγουν. Από αυτά που βλέπω, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχει παγιωθεί η άποψη ότι η Ν.Δ. θα είναι κυρίαρχή στις ερχόμενες εκλογές. Θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά, το οποίο θα αγγίζει και εγώ πιστεύω θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία.

 

Για το που θα πάει ο κεντρώος χώρος της Β’ Πειραιά:

 

Είναι γνωστό ότι στη περιφέρεια μου το ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο, σκεφθείτε ότι κάποτε επί Ανδρέα Παπανδρέου πήρε 54%, ένα τρομακτικό ποσοστό.

 

Αυτή τη στιγμή, το θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι να μπορέσει να συσπειρώσει ένα μέρος των ψηφοφόρων από αυτούς που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι τελευταίοι ψηφοφόροι είναι που φωνάζουν τώρα πότε θα φύγουν, δηλαδή δεν είναι πια στη γκρίζα ζώνη, εκείνων που δεν έχουν αποφασίσει ή εκείνων που απέχουν. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, στη Ν.Δ. να φροντίσουμε να τους φέρουμε μαζί μας, αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι να νικήσουμε την αποχή, να καταφέρουμε να σηκώσουμε από τον καναπέ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων. Τότε, πραγματικά, η Ν.Δ. θα είναι κυρίαρχη και αυτοδύναμη.

 

Για το εάν υπάρχει διχασμός στην κοινωνία:

 

Δυστυχώς ζούμε μια πόλωση και για αυτό πρέπει να συμπτύξουμε ένα ενωτικό μέτωπο. Μια πόλωση, η οποία μου θυμίζει το ’81 ή το ’89, όπου ξέρετε πολύ καλά δεν έφεραν καλά αποτελέσματα για τη χώρα. Αυτή η πόλωση, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι ιδεολογική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε σαν αντιπολίτευση, το κάνει σήμερα σαν κυβέρνηση. Μπορεί αυτή η στρατηγική κάποια στιγμή να τον ευνόησε, αλλά τώρα πια δεν τον ευνοεί γιατί σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ακόμα και για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 40% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι κατά της Συμφωνίας.

 

Αντιλαμβάνεστε, ότι υπάρχει μια πόλωση που δημιουργείται τεχνηέντως, όχι μόνο μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά είναι μια συστηματική πόλωση. Ακόμα και η δήλωση του Πρωθυπουργού από την Κύπρο, όταν χαρακτήρισε τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που διαδήλωσαν ειρηνικά ως μη σκεπτόμενους και ακροδεξιούς, είναι μια διχαστική δήλωση. Και το έκανε μάλιστα μπροστά σε ξένους ηγέτες. Αυτό είναι ένα σύνθημα πολωτικό, βλέπετε άλλωστε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στον καλό δρόμο. Είναι αυτό που λέω εγώ, ότι αν σε πάρει η κάτω βόλτα στη πολιτική δεν σου βγαίνει τίποτα και πράγματι έτσι είναι.

Print
1552 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω