Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 21Απριλίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, το θέμα είναι γνωστό. Υπάρχει στρατηγική για την υπόθεση Παυλίδη από την πλευρά σας, από την πλευρά της Ν.Δ.;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κανονικά, θα πρέπει να περιμένουμε όλοι το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης, η οποία αφιέρωσε 80 ώρες σε 24 μάρτυρες, έχει μαζέψει τα στοιχεία και έχει το προανακριτικό υλικό που είχε και ο ανακριτής, ο οποίος είχε διεξάγει προανάκριση εδώ και ενάμιση χρόνο. Επομένως, όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας ο καθένας από εμάς, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης, θα αποφασίσει κατά συνείδηση και αντικειμενικά. Και αυτό αφορά στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Να αφήσουμε πίσω την κομματική μας προέλευση για να αποφασίσουμε για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι την ύστατη ώρα, από τη στιγμή που η Βουλή αποφασίσει παραπομπή, μήπως αυτός ο κρίσιμος χρόνος είναι ο χρόνος για να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν ξέρω ποιος είναι ο κρίσιμος χρόνος και αν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι δεν υπάρχει παραπομπή. Η Βουλή δεν παραπέμπει, η Βουλή στέλνει παραγγελία στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα διεξάγει την προανάκριση. Είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε αυτό. Για αυτό τον λόγο, ενοχλούμαι όταν ακούω να μιλάνε για προανακριτική επιτροπή. Αυτή επιτροπή δεν είναι προανακριτική. Όπως ξέρετε, από το 2001 που άλλαξε το Σύνταγμα, άλλαξε και η διαδικασία.
 
ΔΗΜ: Η διαδικασία μετά το Δικαστικό Συμβούλιο ποια είναι;
 
Γιάννης Τραγάκης: Το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα διεξάγει την προανάκριση και αποτελείται από πέντε ανώτατους δικαστές, οι οποίοι ορίζονται με κλήρωση από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα σταλεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή όχι.
 
ΔΗΜ: Ανθρώπινα κ. Τραγάκη, έχετε συζητήσει με τον κ. Παυλίδη, έχετε προσπαθήσει να τον πείσετε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Έχω συζητήσει. Όπως είναι γνωστό, με τον κ. Παυλίδη είχαμε δύο ή τρεις συναντήσεις οι οποίες, όμως, είχαν σαν αντικείμενο την υπόθεση που τον αφορούσε και τίποτε άλλο.
 
ΔΗΜ: Δεν υπήρξε μια συμβουλή, μια προτροπή από την πλευρά σας ή τουλάχιστον ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού;
 
Γιάννης Τραγάκης: Το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Κανένα μήνυμα και καμία παραίνεση. Νομίζω ότι και ο ίδιος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό όποτε χρειαστεί.
 
ΔΗΜ: Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πιστεύετε ότι έχουν προκύψει επιβαρυντικά και επαρκή στοιχεία που να δρομολογούν διαδικασίες παραπομπής; Δηλαδή, η Ολομέλεια να αποφασίσει την παραγγελία;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν έχουμε γνώση του υλικού που έχουν οι συνάδελφοι οι οποίοι συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή. Από τα δημοσιεύματα, λοιπόν, που έχουν βγει στην επιφάνεια, η παραγγελία την οποία έστειλε ο ανακριτής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για αυτό το αδίκημα, μετά άρχισε να μιλάει για άλλα αδικήματα, προσπαθώντας να επεκτείνει το κατηγορητήριο. Αυτό, όμως, είναι εφεύρημα, δεν υπάρχουν άλλα αδικήματα. Εμείς απαντούμε αποκλειστικά και μόνο στην παραγγελία που μας έστειλε ο ανακριτής. Αποκλειστικά και μόνο.
 
ΔΗΜ: Πάντως, διαβάζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την παραπομπή, δηλαδή κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογεί εδώ και πολύ καιρό και προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Ασκεί μια μονοθεματική αντιπολίτευση, η οποία δεν προσφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη. Σας θυμίζω, ότι για μια προηγούμενη υπόθεση, το ΠΑΣΟΚ προτού καν πάρει τα στοιχεία που προέκυπταν από την έρευνα, είχε ήδη αποφασίσει να ψηφίσει για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Κινούνται αποκλειστικά και μόνο με πολιτικά και κομματικά κριτήρια.
 
ΔΗΜ: Πάντως, δεν θα έπρεπε να υιοθετηθεί και η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να κουκουλώσουν την υπόθεση.
 
Γιάννης Τραγάκης: Κανείς δεν μιλάει για κουκούλωμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που συναινέσαμε να δημιουργηθεί αυτή η επιτροπή. Ώστε να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση. Σας θυμίζω απλώς - διότι είναι πρωτοφανές για πολιτικά δεδομένα του τόπου – ότι όταν εμείς ως αντιπολίτευση, σε παρόμοιες έντεκα περιπτώσεις, είχαμε ζητήσει σύσταση εξεταστικών και ειδικών επιτροπών, είχαν απορριφθεί και οι έντεκα από το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Δεν θα υπάρξει κομματική γραμμή στην ψηφοφορία των βουλευτών; Ή στο στοιχείο της συνείδησης, δεν εμπεριέχεται η σκέψη ότι εάν ψηφίσω καταδικαστικά πέφτει η κυβέρνηση; Ενδεχομένως, να το σταθμίσουν αυτό οι βουλευτές της Ν.Δ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι βουλευτές θα σταθμίσουν, ό,τι έχουν να σταθμίσουν. Εγώ θα τους προέτρεπα, πρώτα από όλα, να σταθμίσουν τα στοιχεία που θα μας προσκομίσουν οι συνάδελφοι βουλευτές της επιτροπής, να τα ζυγίσουν και να αποφασίσουν αντικειμενικά και κατά συνείδηση.
 
ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι εάν παραπεμφθεί και δεν παραιτηθεί ο πρώην υπουργός, θα υπάρξει, εκ των πραγμάτων, από εσάς διαδικασία διαγραφής, ή απομάκρυνσης. Έτσι δεν είναι;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι τελείως υποθετικό το ερώτημα σας. Εάν τεθεί τέτοιο θέμα, θα αντιμετωπιστεί την ώρα που πρέπει. Επιτρέψτε μου, όμως, να υπογραμμίσω το εξής. Λυπάμαι πραγματικά, όταν την κρίσιμη αυτή περίοδο, που η χώρα μας και όλες οι χώρες του κόσμου βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, εμείς εδώ συζητάμε για θέματα τα οποία είναι σκανδαλολογία και συνιστούν ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Θεωρώ, ότι όλα τα δελτία ειδήσεων και οι πολιτικές συζητήσεις θα έπρεπε, κατά 95%, να είναι αφιερωμένες στο πως θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη, διεθνή οικονομική κρίση και όχι σε αυτά τα θέματα. Το να μεγεθύνουμε, μέσα από μεγεθυντικό φακό, ορισμένες καταστάσεις, δεν το δέχομαι.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, θυμάμαι ότι σε παλιότερες συζητήσεις που κάναμε ήσασταν κατηγορηματικός όσον αφορά στο ενδεχόμενο διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Σήμερα, είμαστε πιο κοντά στο ενδεχόμενοι αυτό;
 
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι και τώρα θα είμαι απόλυτος. Δεν βλέπω διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Αυτή είναι η διαίσθηση μου και άλλωστε δεν βλέπω τον λόγο να γίνουν εκλογές.
 
ΔΗΜ: Εάν δεν υπάρχει ο κ. Παυλίδης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., σκέφτεστε να ζητήσετε τη σύμπραξη του ΛΑ.Ο.Σ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Το αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο.
 
ΔΗΜ: Θα βλέπατε την περίπτωση της παράτασης των εργασιών της Ολομέλειας, ώστε οι πολιτικές διεργασίες να συμπέσουν με τις ενέργειες της δικαιοσύνης για μια σειρά από θέματα, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή; Αν, βεβαίως, η δικαιοσύνη διακριβώσει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι ένα θέμα που μπορεί να γίνει και πιθανόν να επιβάλλεται να γίνει, εάν χρειαστεί. Εγώ δεν θα ήμουν αντίθετος. Πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη το εξής. Ορισμένες δικογραφίες και υποθέσεις, έρχονται στην Βουλή αμελλητί, ακόμα και εάν υπάρχει απλή αναφορά ονόματος πολιτικού. Αυτή είναι μια σχολή σκέψης, η οποία έστελνε διαχρονικά πολλές υποθέσεις στην Βουλή, μέχρι που βγήκε η εγκύκλιος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Λινού, ο οποίος είπε να μην στέλνονται οι υποθέσεις έτσι απλά, αλλά να γίνεται πρώτα μια διακρίβωση, εάν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Εγώ είμαι υπέρ της σχολής Λινού.
 
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε με την υπόθεση της Siemens. Εάν πιστεύετε ότι θα προκύψουν πολιτικά πρόσωπα, εάν έχουν προσδιορισθεί ή φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Γνωρίζω πολύ λίγα πράγματα για αυτή την υπόθεση. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απαγγελίας κατηγορητηρίου και επομένως η ανάμειξη της Βουλής σε αυτό το στάδιο πιθανόν να συνιστά και παρέμβαση στο έργο της. Για αυτό τον λόγο, θεωρώ άκαιρο το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και βάζω δίπλα του πολλά ερωτηματικά.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1172 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω