Search
× Search
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»

 

 

Για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας:

 

Βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα, θα έχουμε και άλλες συνεδριάσεις με την παρουσία του κυρίου Υπουργού Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι συμφώνησαν σε αυτό, διότι έχουν ρωτήσει μόνο τέσσερα από τα μέλη της επιτροπής, ενώ είναι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν όλοι οι συνάδελφοι.

 

Για τον ρόλο της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας:

 

Συμμετέχω πολλά χρόνια σε αυτή την επιτροπή και σας λέω ότι είναι η σημαντικότερη επιτροπή της Βουλής. Έχει τη δυνατότητα να επιληφθεί όλων των θεμάτων που άπτονται της διαφάνειας, αλλά αρκετές φορές μπορεί να μετατραπεί και σε μια μίνι εξεταστική επιτροπή.

 

Για τα θέματα που έχει θέσει η Ν.Δ.:

 

Το πρώτο βασικό μας ερώτημα, είναι η άνευ προηγουμένου βουτιά που έγινε στην επετηρίδα προκειμένου να επιλεγούν οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων και κυρίως η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Σας θυμίζω, ότι η επιλογή για τον Άρειο Πάγο έγινε ακριβώς δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ενώ η επιλογή των δικαστών των άλλων δύο ανωτάτων δικαστηρίων έγινε μετά από τρεις μήνες. Επομένως, η σπουδή της κυβέρνησης να επιλέξει την κα. Θάνου δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα, για τα οποία δεν πήραμε απαντήσεις. Όπως ξέρετε, η κα Θάνου θα προήδρευε του Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με την εγκυρότητα και συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, για το οποίο υπήρχαν πολλές γνώμες συνταγματολόγων και δικαστών που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να γίνει επειδή είχε δημοσιονομικό χαρακτήρα. Ήθελαν να εξασφαλίσουν την συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος με αρεστό δικαστή. Επίσης, πιθανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε το ενδεχόμενο να πάνε σε εκλογές και όπως ξέρετε στις εκλογές υπηρεσιακός Πρωθυπουργός διορίζεται ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, δηλαδή η κα Θάνου.

 

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, είναι οι επώνυμες καταγγελίες της κας. Τσατάνη της αρχαιότερης εισαγγελέως Εφετών και την απαντητική επιστολή του κ. Παπαγγελόπουλου. Και εδώ δεν δόθηκε καμία απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε.

 

Γνώριζαν υποθέσεις που εκδικάζονταν. Η ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον κ. Παπαγγελόπουλο, η οποία προέκυψε από δημοσίευμα του κομματικού οργάνου του κόμματος, της ΑΥΓΗΣ, αφορούσε θέματα που αναφέρονταν στη δικογραφία. Και το ερώτημα μας είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν την πορεία συγκεκριμένων δικογραφιών;

 

Για την παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη:

 

Υπάρχει μια εμφανέστατη ανάμειξη της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία και αυτό το φαινόμενο πρέπει να μας προβληματίσει. Και μας προβλημάτισε περισσότερο η δήλωση του Πρωθυπουργού, στη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όταν είπε ότι όσες υποθέσεις είναι σημαντικές τις παρακολουθούμε. Αν είναι δυνατόν η εκτελεστική εξουσία να παρακολουθεί την εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων.

 

Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος σε μια ομιλία του σε εισαγγελικούς λειτουργούς στο Ζάππειο είχε πει ότι υπάρχουν κυκλώματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εμείς, σήμερα, τον καλέσαμε ευθέως να αναφέρει, να κατονομάσει και να καταγγείλει τα κυκλώματα αυτά, με ονόματα και διευθύνσεις, αλλά ανασκεύασε τη δήλωση του, δεν αναφέρθηκε σε τίποτα συγκεκριμένο και είπε ότι εννοούσε δικηγορικά κυκλώματα. Άρχισε να τα μασάει δηλαδή, διότι λέει πολλά και νομίζω ότι κάνει αρκετές γκάφες.

 

 

Για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλο:

 

Η παρουσία του κ. Παρασκευόπουλου είναι αρκετά σοβαρή. Κάνω 100% διαχωρισμό από τον κ. Παπαγγελόπουλο, από τον οποίο κρατάει αποστάσεις ο κ. Παρασκευόπουλος. Η πρώτη ενημέρωση του κ. Παρασκευόπουλου, προς τα μέλη της επιτροπής, ήταν ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης παρακολουθεί το νομοθετικό έργο, τις κρίσεις των δικαστών και ασκεί την πειθαρχική αρμοδιότητα που της δίνει το Σύνταγμα. Όλα αυτά είναι λογικά και επιβεβλημένα. Η τοποθέτηση του μου έκανε καλή εντύπωση, είπε αυτά που έπρεπε να πει.

 

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι επειδή υπάρχουν ομάδες και ομαδούλες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παρασκευόπουλος δεν ανήκει σίγουρα στην ομάδα των εκλεκτών του Μαξίμου που θέλει να κάνει την εισβολή στη Δικαιοσύνη και ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αυτός που αναμειγνύεται σε όλα.

 

Για την τοποθέτηση στο αρχείο της υπόθεσης με το πόθεν έσχες Σταθάκη:

 

Έχω διατελέσει τέσσερα χρόνια πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες και ξέρω πως λειτουργεί. Γίνονται συχνά κλήσεις βουλευτών για να συμπληρώσουν ορισμένα στοιχεία που λείπουν από τον φάκελο τους. Ο κ. Σταθάκης, όμως, δεν δικαιολόγησε τα στοιχεία του, από πληροφορίες που έχω, διότι ενώ τα ακίνητα είναι 38 που δηλώνονται στο Ε9, στο πόθεν έσχες του δηλώνονται επτά. Τα υπόλοιπα που είναι;

 

Νομίζω, ότι η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, γιατί και οι ορκωτοί ελεγκτές αφήνουν ένα παράθυρο διερεύνησης για ένα θέμα 50.000 ευρώ από τόκους, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. 

 

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο κ. Σταθάκης προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια και δεν αμφισβητεί κανένας και πρώτος εγώ ότι τα χρήματα είναι νόμιμα. Σας το λέω υπεύθυνα. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Ο νόμος του πόθεν έσχες είναι σκληρός, δεν αφήνει το δικαίωμα σε κανέναν βουλευτή να παραλείψει ακόμα και μια αποθήκη τριών τετραγωνικών. Εγώ μόνο για αυτό τον κατηγορώ, για παράλειψη. Δεν νομίζω ότι υπήρχε δόλος, αλλά κανονικά πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. 

Print
1333 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω