Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»

 

 

Για τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε»:

 

Η Ν.Δ. δεν είναι ούτε εμπρός, ούτε πίσω από αυτή τη συγκέντρωση. Σήμερα, άκουσα ότι χαρακτήρισαν αυτή τη κίνηση ως κίνηση του παπιγιόν, προσπαθούν να δυσφημίσουν τη συγκέντρωση, αλλά έκαναν λάθος γιατί δυσφημίζοντας τη την διαφημίζουν. Δεν ξέρω εάν αυτό το κίνημα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, ακούω ότι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σίγουρα και ίσως σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή, διότι η παραμονή της κυβέρνησης αυτής δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον τόπο και ανεβάζει υπέρογκα τον λογαριασμό. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός το καταλαβαίνει αυτό.

 

Για τη ετοιμότητα της Ν.Δ.:

 

Εμείς κάνουμε νομαρχιακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, όλη η χώρα οργώνεται από στελέχη της Ν.Δ. και υπάρχει μια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου στο κομματικό μηχανισμό, αυτό σημαίνει ότι εμείς είμαστε σε ετοιμότητα.

 

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

 

Στο Σύνταγμα του 1975 ο συνταγματικός νομοθέτης ήταν σοφός, για την συνταγματική αναθεώρηση ζητούσε συναίνεση, γιατί είναι μια συναινετική διαδικασία. Ήδη η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναινετική διαδικασία με εμπρηστικά συνθήματα όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Είναι δυνατόν να υπάρχουν υπουργοί και μάλιστα συνταγματολόγοι, οι οποίοι να μιλάνε για νεοφιλελεύθερες θέσεις της Ν.Δ. για το Σύνταγμα και να ζητάνε συναίνεση; Ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει ότι πρέπει να πάρει 180 ψήφους σε αυτή ή στην άλλη Βουλή προκειμένου να περάσει οποιαδήποτε διάταξη συνταγματικής αναθεώρησης. Είναι δυνατόν να μην ζητάνε συναίνεση από όλα τα κόμματα, να μην γίνει ένας διακομματικός διάλογος; Και αντί για αυτό να διαλέγει ο Πρωθυπουργός της 24η Ιουλίου, μια ημερομηνία σημαδιακή για τη δημοκρατίας μας, για να ανακοινώσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Επειδή έχω διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, θα σας πω ότι εμείς, το 2005, για να καταθέσουμε την πρόταση μας για τη συνταγματική αναθεώρηση ήρθαμε σε συνεννόηση με όλα τα άλλα κόμματα, πήραμε τις προτάσεις τους για κάθε άρθρο ξεχωριστά, τα ομαδοποιήσαμε και μετά παρουσιάσαμε μια πρόταση.

 

 

Για τη νέα πρόταση για τον εκλογικό νόμο:

 

Δεν μπορεί να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται. Καταρχάς, υπάρχουν κόμματα που έχουν εκφρασθεί υπέρ της άδολης, απλής αναλογικής. Άδολη, απλή αναλογική δεν μπορεί να υπάρξει γιατί αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα του 0,8%, για παράδειγμα, θα βγάλει έδρα στη Βουλή και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Άρα, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν και από τη στιγμή που θα υπάρχει πλαφόν θα υπάρχουν αδιάθετες έδρες. Αυτές οι αδιάθετες έδρες κάπου πρέπει να δοθούν, αυτό είναι το λεγόμενο μπόνους του πρώτου κόμματος.

 

Θα σας θυμίσω ότι η δομή αυτού του εκλογικού συστήματος ήταν να ευνοηθεί μεν το πρώτο κόμμα, αλλά να αδικηθεί το δεύτερο. Θεωρώ ότι μια ενδιάμεση λύση να ευνοηθεί το πρώτο κόμμα, αλλά να μην αδικηθεί υπέρμετρα το δεύτερο κόμμα είναι μια λύση που θα μπορούσε να μας βρει όλους σύμφωνους.

 

Για τη πρόταση να γίνει προεδρική δημοκρατία και απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό:

 

Η προεδρική δημοκρατία σημαίνει δυαρχία, θα πρέπει να αυξήσει τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.. Νομίζω, ότι δεν είμαστε ώριμοι ακόμα για να μιλάμε για προεδρική δημοκρατία, μια προεδρευόμενη δημοκρατία με ορισμένες αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου, όπως η αναπομπή νόμου κλπ, θα πρέπει να υπάρχει. 

Print
1278 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω