Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Για τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση:

 

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα συγχρόνως, αλλά όχι μόνο αυτό, έχει συγκρουστεί και με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδόν με όλους.

 

Το πιθανότερο σενάριο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα μας προλάβει ένας ανασχηματισμός. Η κόπωση της κυβέρνησης, αυτούς τους πέντε μήνες, είναι τόσο μεγάλη που προσπαθεί να βρει τρόπους διαφυγής από το σημείο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Έχει δύο επιλογές, είτε να πάει σε ανασχηματισμό, είτε να πάει σε εκλογές. Ή και τα δύο. Έχω την αίσθηση, ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό των υπουργείων που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Με αυτή την κίνηση, βέβαια, δεν κερδίζει τίποτε άλλο παρά λίγο χρόνο, διότι τα προβλήματα μένουν μπροστά.

 

Αυτή τη στιγμή, δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος: η αξιολόγηση και το προσφυγικό.

 

 Η αξιολόγηση από ότι φαίνεται έχει πάει πίσω, κάθε μέρα που περνάει και δεν έρχεται το κουαρτέτο είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Η αξιολόγηση είναι το κλειδί για να επέλθει μια ηρεμία στα εσωτερικά μέτωπα και θα βοηθήσει και το προσφυγικό. Διότι, αυτό είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα. Έχουμε τώρα το ζήτημα των κλειστών συνόρων που επαγγέλλονται ορισμένες κεντροευρωπαϊκές χώρες και αναφέρομαι ευθέως στη Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, οι οποίες προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και έτσι να εγκλωβιστεί ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα.

 

Για το αγροτικό:

 

Το κυρίαρχο θέμα, στο οποίο θα έπρεπε να επιμείνουν οι αγρότες, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης, εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να γίνει μια συζήτηση επί της κοστολόγησης των αγροτικών προϊόντων και των τιμών πώλησης, για να φορολογηθεί το κέρδος.

 

Σκεφθείτε δε ότι οι αγρότες ζητάνε να ισχύσουν αυτά που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2014 και να επανέλθει το καθεστώς που υπήρχε με κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.

 

Έχω την αίσθηση, ότι η πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση, που έχει γίνει με τους αγρότες, είναι τεράστια και δεν ξέρω πως θα μπορέσει να μαζευτεί τώρα. Η άποψη μου είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με μια μερίδα αγροτών ώστε να διασπάσει το μέτωπο.

 

Για το ασφαλιστικό:

 

Η πρόταση Κατρούγκαλου, σε σχέση με αυτά που ζητάνε οι δανειστές, θεωρείται ήπια. Άρα, η συμφωνία θα είναι δυσκολότερη από ότι φαίνεται εξαρχής. Το κονδύλι των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας ζητάνε να βρούμε από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργήθηκε ενώ δεν υπήρχε.

 

Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα ήταν ένα βήμα εκτόνωσης σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις. Μια κυβέρνηση μένει στην ιστορία εάν αποδείξει ότι έχει πολιτικό θάρρος και μια τέτοια κίνηση θα κατεδείκνυε ότι η κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να αποσύρει το νομοσχέδιο και να πάει σε διάλογο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Να καταλήξουν σε μια πρόταση και αυτή η πρόταση να κατατεθεί στο κουαρτέτο.

 

Για το εάν οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν:

 

Εμείς, όπως θα έχετε καταλάβει, βάζουμε πλάτη στα δύσκολα. Η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., του κ. Μητσοτάκη, για το προσφυγικό ήταν ομιλία που έδωσε προτάσεις και λύσεις και η ομιλία του για το ασφαλιστικό, στη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με τις προτάσεις που έκανε μπορεί να δυσαρέστησε μια μερίδα των φίλων της Ν.Δ., αλλά είπε τα πράγματα με το όνομα τους.

 

Θα είδατε ότι για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα προηγείται δημοσκοπικά, δεν ζητάει επιμόνως εκλογές. Εμείς, δεν ζητάμε εκλογές, γιατί θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγικές και θα βλάψουν την πορεία της χώρας. Αν, όμως, γίνουν εκλογές να είστε σίγουροι ότι η Ν.Δ. θα τις κερδίσει.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε πολύ νωρίς να μιλάει για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μια τέτοια συζήτηση ξεκινάει όταν μια κυβέρνηση έχει προβλήματα. Παρόλα αυτά, θεωρώ πολύ δύσκολο να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Print
1299 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω