Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ΕΡΤ1

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ1

 

 

Για την θέση του Κ. Μητσοτάκη ότι προτιμάει τις εκλογές από την Οικουμενική κυβέρνηση:

 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, είπε ότι ανάμεσα στο δίλλημα οικουμενική κυβέρνηση ή εκλογές επιλέγει τις εκλογές και μάλιστα είπε ότι όποτε και εάν γίνουν θα τις κερδίσει η Ν.Δ. Δεν έχει τόση σημασία αυτό, σημασία έχει πως αιτιολόγησε ότι δεν μπορεί να πετύχει μια οικουμενική κυβέρνηση. Αν θα πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει γιατί δεν θα μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στους νόμους που θέλει να περάσει τώρα, άρα αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τώρα τα νομοθετήματα γιατί θα τα ψηφίσουν με μια άλλη κυβέρνηση.

 

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου:

 

Έχει ανοίξει πολύ γρήγορα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η εμπειρία μου δείχνει ότι όλες οι κυβερνήσεις ανοίγουν το θέμα του εκλογικού νόμου λίγο πριν τις εκλογές, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση ανοίγει το θέμα αυτό αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια αδυναμία επιχειρημάτων και θέσεων και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει μέσω του εκλογικού νόμου.

 

Για τις δημοσκοπήσεις:

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά το θέμα δεν είναι τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων. Το σημαντικό είναι τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στα ποιοτικά τους στοιχεία και αυτά είναι όλα καταλυτικά κατά της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση τριών μηνών έχει 93% αρνητικές γνώμες εις βάρος της.

 

Για το προσφυγικό:

 

Θα προσέξατε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με την κα. Γεννηματά μίλησε για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και όχι για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Πιστεύω, ότι όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, διότι το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα, είναι ένα θέμα εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές.

 

Το ζήτημα δεν τίθεται στο εάν η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, γιατί η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, αυτή είναι η εθνική μας θέση. Θα είδατε ότι και ο Πρόεδρος της Ν.Δ., στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συμμετέχουν δέκα πρωθυπουργοί, έθεσε το θέμα στην εθνική του βάση και είπε ότι μόλοι είμαστε ενωμένοι.

 

Μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί και να λύσει το προσφυγικό; Όχι, γιατί δεν έχει αναπτύξει του μηχανισμούς εκείνους. Αποδείχθηκε ότι η Frontex δεν ήταν ικανή να επηρεάσει τις ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Άρα πρέπει να δοθεί λύση εκεί από όπου ξεκινάει το πρόβλημα και αυτό είναι στην Τουρκία. Επομένως, στις 6 Μαρτίου που θα γίνει η σύσκεψη με την Τουρκία θα πρέπει οι Τούρκοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν hot spots στα σύνορα με τη Συρία, να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές από εκεί.

 

Για το αγροτικό:

 

Η κυβέρνηση άφησε το αγροτικό και εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί τώρα πια να το ελέγξει. Και από ότι είδατε από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν βγήκε καμία απόφαση, το αντίθετο μάλιστα, οι αγρότες σκλήρυναν τη στάση τους.

 

Εμείς, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα πήραμε θέση και είπαμε όχι. Η άρνηση μας για τα μπλόκα είναι ξεκάθαρη. Κανένας δεν μπορεί να μας συνδυάσει εμάς με την καρότσα, σαν αυτή που ανέβηκε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά.

 

Για την αξιολόγηση:

 

Και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση άφησε να περάσει πολύς χρόνος και οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Μην ξεχνάτε, ότι η πρόταση Κατρούγκαλου, αυτή που είναι τώρα στο τραπέζι και την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει, δεν είναι η πρόταση που έρθει σαν νομοσχέδιο στη Βουλή. Στη Βουλή θα έρθει το νομοσχέδιο αφού περάσει από την τρόικα, άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμφωνηθεί μέχρι τέλους.

 

Εμείς, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε θέσει έξι άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί η κυβέρνηση για να τελειώσει την αξιολόγηση και αυτό γίνεται για πρώτη φορά από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Print
1306 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω